Kadın Hastalıkları Miyom Tedavisi

Kadın Hastalıkları Miyom Tedavisi

Kadın hastalıkları miyom tedavisi, Bir çok olguda myomların tedavi edilmesi gerekli değildir.Cerrahi yönden myomların alınması uzun sürebilir. Myomların tedavisi hakkında aradığınız tüm bilgileri makalemizde bulabilirsiniz.

Myomlar ve Tedavileri

Her dört - beş kadından bir tanesinde görülen myomlar çoğunlukla birden fazla sayıda olur. Genellikle 30 - 40 yaşlarında görülen myomlar, bazen aşırı kanama, ağrı, basınç hissi, kısırlık, düşük ve erken doğuma yol açabilir. Myomların cerrahi yolla giderilmesi bu problemleri ortadan kaldırır. Rahim ve rahim ağzında görülen myomlar rahmin myometrium adı verilen kas tabakasında bulunan düz kas hücrelerinin anormal büyümesiyle oluşur.

Nedenleri

Artmış Östrojen Düzeyi: Östrojenin (kadınlık hormonu) myomların büyümesine yol açtığı düşünülmektedir. Gebelik sırasında daha fazla östrojen salındığından myomlarda büyüme görülür. Menopoz döneminde ise östrojen düzeyi azalır ve myomlarda küçülme görülür.
Kalıtım: Ailesinde özellikle anne ve anneannesinde myom olan kişilerde myom gelişme şansı fazladır.

Myom Tipleri

Myomlar genellikle rahimde, nadiren de rahim ağzında görülür. Myomlar subseröz (rahmin dış tabakasında), intramural (rahmin orta tabakasında) ve submüköz (rahmin iç tabakasında) olabilir.

Bulgular


Anormal Kanama: Anormal kanama myomu olan hastalarda en sık görülen yakınmadır. Anormal kanama rahim kanseri gibi nedenlerden de kaynaklanabileceğinden hastalara detaylı inceleme yapılmalıdır.

Ağrı: Myomlar hızla büyümeye başladığında, kan akımı yetersiz kalır ve dejenere olarak yok olurlar. Bu durum kramp tarzında ağrıya neden olur.

Baskıya Bağlı Yakınmalar: Büyük myomlarmesane (idrar torbası), üreter (idrar yolu) ve rektum (makat) gibi organlara bası yaparak idrara sık gitme, kabızlık ve hemoroidlere (basur) yol açabilir.

Kısırlık: Myomlar endometriumda (rahmin iç tabakası) değişikliklere neden olduğundan döllenen yumurtaların rahme tutunmasını engelleyebilir. Bunun ötesinde Fallop tüplerine bası yaparak spermin yumurtaya erişmesini ve dolayısı ile döllenmeyi engeller.

Düşük: Myomu olan kadınlarda % 40 gibi yüksek oranlarda düşük görülebilir. Döllenme ve döllenen embryoların rahme tutunması gerçekleşse dahi gebelikte artan östrojene (kadınlık hromonu) bağlı olarak daha da büyüyen myomlar düşüklere yol açar. Endometrial doku ve rahmin kanlanmasındaki değişiklikler de erken düşüklere neden olur. Myomlar ayrıca erken doğuma da neden olabilir. Myomların ameliyatla çıkarılmasından sonra, önceden myoma bağlı düşük yapan hastaların yüzde 80?i sağlıklı çocuk sahibi olur.

Kanser: Myomu olan hastalarda kanser gelişme riski on binde birdir. Özellikle menopozdan sonra myomlarda ani büyüme görülmesi kanser şüphesini doğurur. Böyle durumlarda rahim çıkarılmalıdır.

Tanı


Basit jinekolojik muayeneyle myomların tanısı konulabilir. Myomlar erken gebelik, yumurtalık tümörleri ve barsak tümörleriyle karışabildiğinden hastalara mutlaka detaylı inceleme yapılmalıdır. Myomların tanısında Ultrason, Histerosalpingografi veya Magnetik Rezonans kullanılabilir.

Histeroskopi incelemesinde histeroskop denen teleskopik cihaz ile rahim içi değerlendirilir ve aynı zamanda myomlar çıkartılabilir. Laparoskopi incelemesinde ise karından laparoskop denilen teleskopik cihaz ile girilerek myomların tanısı konur ve tedavisi yapılabilir.

Tedavi

Düzenli Takip: Tüm myomların ameliyat ile çıkarılmasına gerek yoktur. Düzenli kontroller ile myom boyutları takip edilir.

Myomların Tıbbi Tedavisi: GnRH analogları diye adlandırılan bir grup ilaç myomların boyutlarını küçültmek için kullanılabilir. Özellikle ameliyat öncesinde myomları küçültmek için kullanılan bu ilaçlar sıcak basması, vajinal kuruluk ve kemik kaybına neden olabilir.

Ameliyat: Yakınmalara yol açan ve hızla büyüyen myomlar cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Rahim bırakılarak sadece myomların çıkarıldığı ameliyatlara myomektomi denir. Myomin yeri ve büyüklüğü cerrahi işlemin tipini belirler.

Cerrahi Histeroskopi: Rahimde yerleşen myomlar cerrahi histeroskopiyle de çıkarılabilir. Rahme yerleştirilen histeroskopiyle sadece rahim içinde yerleşen myomlar çıkarılır. İşlem basittir ve komplikasyon nadir görülür.

Cerrahi Laparoskopi: Cerrahi laparoskopi rahmin dış duvarında yerleşen myomların çıkarılması için uygulanabilir. Küçük bir kesiden laparoskopiyle karın içine girilir ve myomlar çıkarılır. Hastalar genellikle iki gün içinde iyileşir.

Laparatomi: Myomlar çok büyük veya çok sayıda ise diğer yöntemlere göre daha büyük bir girişim olan laparatomi uygulanabilir. Hastanın cerrahiden sonra iyileşmesi dört - altı haftayı bulur. Laparotomi geçiren hastalar ileride doğum yaparlarsa sezeryan yapılması gerekebilir.

Histerektomi: Hızla büyüyen ve yakınmalara yol açan myomları olan ve ileride gebelik düşünmeyen hastalara histerektomi (rahmin alınması) yapılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp