Kaburga Kırıklan İle Beraber Oluşabilcek Komplikasyonlar

Kaburga Kırıklan İle Beraber Oluşabilcek Komplikasyonlar : I. -II . kaburga kırığı nadir görülür. Son yıllarda motorlu araç kazalarındaki artışa paralel olarak insidansmda yükselme olmuştur, kemik ve adaleler tarafından iyi bir şekilde korunmuş olan bu kaburganın kırığı ciddi bir travmanın işaretidir.

Sıklıkla nörovasküler yaralanmaya neden olur. Stemum kırığı miyokardial kontüzyona sebebiyet verebilir. Sol alt kot kırığı % 20 splenik rüptür ve sağ alt kot kırığı % 10 hepatik injüriye neden olur.Flail-chest ( yelken göğüs ): 3-4 veya daha fazla kaburganın anterior ve posteriordan kırılması sonucu toraks duvarının stabilitesinin bozulması halidir. Ortaya çıkan paradoks respiratuvar hareketler hipoventilasyona neden olur. Inspirasyon esnasında artan intratorasik negatif basınç sonucu stabil olmayan segment içe doğru ha>-eket edecek ve hastanın tidal volümünü önemli derecede azaltacaktır.

Ekspirasyonda ise intratorasik basınç pozitifleşeceği için o segment dışa doğru hareket edecektir. Inspir- yumda mediasten sağlam tarafa kayar. Böylece kırık bölgesindeki (akciğerde) C02 den zengin hava sağlam tarafa geçer. Ekspiryumda mediasten yaralı tarafa kayar. Bu sırada sağlam taraftan dışan ablması gereken 002' den zengin hava kırıklı tarafa kaçar. Böylece kirli havanın dışarı atılması dolayısıyle fonksiyonu bozulur.Flail-chest’in tedavisinde eksternal ve internal fiksasyon yöntemleri uygulanır.

Ekstemal fiksasyon stabilitesi ortadan kalkmış segmentin tel veya çamaşır klempleri ile askıya alınması ve toraks duvarının inspiryumda içeri çökmesini önlemek esasına dayanır. Bazı vakalarda yararlı olmasına rağmen eksternal fiksasyon ile toraks duvarının ne dereceye kadar stabilize edilebiliceği tartışmalıdır.Intemal fiksasyon hastanın entübe edlmesi ve bir volüm respiratöre bağlanması ile olur. Bu sayede ventilasyonun fizyolojik seviyelerde tutulması, toraks duvarının (ekspanse bir şekilde) stabilize olması ve ileride oluşacak göğüs duvarı çöküklüğünün önlenmesi mümkün olur.

Genellikle10-16 / dk hızla ve hafif derecede pozitif end ekspiratuar basınç ( PEEP) uygulanarak mekanik ventilasyon sağlanır. Mekanik ventilasyona ne kadar süre ile devam edileceği alman kan gazlarına göre hesap edilir. Genellikle göğüs duvarının yeterince stabilleşmesi 5-10 günü bulmaktadır. Yaşlılarda bu süre uzayabilir.Mekanik ventilasyon süresi mümkün olduğu kadar kısa tutulmalı ve hasta takibi için hiçbir zaman birinci alternatif olmamalıdır.

Hastanın toraks duvarının ortopedik anlamda stabilleştirilmeye çalışılması mekanik ventilasyon için bir endikasyon değildir. Mekanik ventilasyon için en önemli endikasyon solunum yetmezliğinin gelişmesidir.

Oçdörd günü geçen entübe hastalara , trakeotomi açılmalıdır. Bu sayede hem daha fazla larinks travması önlenmiş olur hemde hastayı daha az rahatsız eder. Üst üste binen kaburga veya sternum kırıklarında cerrahi fiksasyon gerekebilir.Ventilasyon süresinin uzaması sonucu pnömotoraks, trakea striktürü ve pulmoner sepsis gibi önemli komplikasyonlar görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp