Kaburga Kırığı

Kaburga Kırığı :

Kaburga kırıklarının nedenleri:

Kaburga kırıkları genellikle göğüs kafesine yönelik güçlü künt darbelerin sonucu oluşur. En sık sebepleri araç içi veya dışı trafik kazaları, düşmeler, darp veya iş kazaları gibi ağır travmalar olmakla birlikte ev içi düşme kazaları da önemli yer tutmaktadır. Kemik erimesi mevcut olan hastalarda kaburga kırıkları bazen basit bir travmayla da olabilir. Herhangi bir travma olmadan oluşan kırıklarda ise kaburganın tümöral bir tutulumunu düşündürür.

Kaburga kırığının belirtileri:

Travma sonrası en belirgin şikayet ağrıdır. Her nefes alışta ve öksürükte şiddetli batıcı ağrı hissedilir. Hastalar ağrıdan dolayı yeterli nefes alıp veremeyebilirler. Özellikle sigara içen kişilerde akciğerde biriken balgam ağrı yoluyla atılamaz ve hava yollarında birikirse giderek artan bir nefes darlığı görülebilir. Kaburga kırıkları genel olarak 6 haftada iyileşmesine rağmen iyileşme sonrası bile çoğu zaman devam edebilmektedir. Kaburgaların kırık uçları bazen akciğeri yırtabilir ve içindeki hava göğüs kafesi içine dolarak akciğerin sönmesine yol açan pnömotoraks denilen bir durum oluşabilir. Yine kırık uçlar kaburgaların hemen altnda seyreden damarların yırtılmasıyla göğüs kafesi içinde kanamaya, ya da bulunduğu seviyeye göre karaciğer, böbrek ve dalak gibi organların yaralanmasına neden olabilir. Ayrıca büyük travmalarda oluşan çoklu kaburga kırıkları göğüs kafesinin stabilitesini bozarak her nefes almayla içeri çöken bir alan oluşturur. Buna yelken göğüs adı verilmektedir. Yelken göğüs hastalarda ağır bir solunum yetmezliği yaratma özelliğine sahip hayati tehdit edici bir durumdur.

Kaburga Kırığının Tedavisi:

Öncelikli olarak hastanın ağrısını kesmek esastır. Ağrı nedeniyle gelişebilecek nefes darlıkları ağrı kesiciler sayesinde önlenebilmektedir. Sigara içenlerde veya buna bağlı oluşmuş kronik akciğer hastalığı olanlarda ayrıca ağrı kesicilere ek olarak nefes açıcı ilaçlar verilir. Kırık uçları eğer birbirinden ayrıysa bunların kaburga altından geçen damarları ya da bulunduğu yere göre akciğer, karaciğer, dalak ve böbreği zedeleyerek kanama oluşturduğunda kanamaya yönelik acil cerrahi girişimle birlikte kaburga kırıklarına yönelik onarım cerrahisi uygulanmaktadır.

Kaburga kırığı onarımı kanama ve akciğer yırtığı olmadan da riski mevcut olan veya iki haftadan uzun süren, ağrı kesicilere yanıt vermeyen şiddetli ağrısı olan hastalarda da yapılmaktadır. Kaburga kırıklarındaki onarım cerrahisi kliniğimizde, tarafımca geliştirilen yöntemle kas kesilerine ve geniş cilt kesilerine ihtiyaç olmadan minimal cilt kesisiyle uygulanmaktadır.

Kırık kaburga uçları düzeltildikten sonra, metal kaburga implantları yerleştirilerek kırık sabitlenmektedir. Hastalar ameliyat sonrası bir veya iki günde hastaneden taburcu olmaktadır. Kaburga kırığı onarımı yapılan hastalarda ağrı, ameliyat sonrası kısa sürede geçtiğinden ve kırık sabitlemesi yapıldığından kısa sürede işine ve aktif hayatına dönebilmektedir.

Kaburga kırıkları hem direkt hem de dolaylı yoldan gerçekleşebilir. Kaburga kırığı aşağıdaki belirtilerle teşhis edilebilir:Öksürürken ya da nefes alırken bölgede ciddi bir ağrı oluşur.Kazazede kısa ve sığ nefesler alır, bu yüzden kaburgalar oynamaz, bu da ağrıyı arttırır.İç kanama belirtileri ortaya çıkabilir.Göğüs zarı boşluğuna hava girmesi sonucu kazazede nefessiz kalabilir.
 
İlk Yardım
 
Kırık komplike değilse iki adet geniş bandajı, ilki kırığın alt tarafından başlayacak İkincisi de kırığın üstünden başlayacak şekilde sarın. Kazazedeye nefesini vermesini söyleyip kırık olmayan kısma bandajı düğümleyin. Ardından kazazedeyi derhal hastaneye kaldırın.Kırık komplikeyse, göğüsteki açık bir yaradan içeri hava girmediği sürece bandaj kullanmayın. Kazazedeyi derhal hastaneye götürün.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp