kabızlık bitki çayı

Kabızlık, modern yaşamda sık karşımıza çıkan bir durumdur, genelde hatalı beslenme sonucu olmakla beraber bazen de yapısal veya psikosomatik kökenli oluşabilir.

Son yıllarda özellikle stres altında, atıştırmanın artması, kırmızı et başta olmak üzere şarküteri ürünlerinin fazla tüketilmesi lifli, çeperli, posalı gıdaların tüketimi azalırken. Rafine edilmiş beyaz un, beyaz şeker gibi gıdaların tüketiminin artması, hareketliliğin azalması, asitli, şekerli içeceklerin fazla tüketilmesi, yiyeceklerin az çiğnenmesi gibi pek çok nedenden dolayı kabızlıkta ciddi bir artış görülmektedir.

Oysa bağırsaklar, vücudun kaba atıklarının depolandığı bir yerdir. Bu biriken toksik atıkların düzenli olarak boşaltılması, vücudun istenmeyen maddelerden temizlenmesi için çok önemlidir. Bağırsakları düzenli boşalmayan kişilerde cilt hastalıklarından, ağrılara kadar çok çeşitli problemler oluşabilir.

Bitkisel takviyeler: pysillium husk, aloe vera, magnezyum, patlıcan tohumu, senna (sinameki hapları), hintyağı, piyasada satılan özellifler ve bazı özel ayurveda tabletleri yararlıdır.

Bitki çayları: rezene, sıcak su ve sinameki içmek bu konuda yardımcıdır. Sinameki bağırsakları çalıştıran yararlı bir çay olmakla beraber, uzun süre tek başına, fazla miktarda ve koyu içildiğinde, belirli bir süre sonra bağırsak yüzeyindeki bazı.

Oluşumları olumsuz etkileyip, bağırsaklarda problemlere yol açabilir. Bu nedenle sinamekiyi tek başına değil, rezeneyle karıştırıp içmek daha uygundur. Tek başına içilen sinameki karın ağrısı ve gaz yapabilir.

Baharatlar: ketentohumu, sinameki (toz halinde) ve rezene faydalıdır.

Ketentohumunu, günde ortalama 1 çorba kaşığı kadar ve ağızdan tüketmek uygundur. Ketentohumunu un gibi incecik öğütülmüş olarak değil kaba, iri granüller halinde tüketin.

Beslenmede dikkat edilmesi gerekenler: beslenmede dikkat edilecek en önemli konu, bol sıcak su içmektir. Aşırı sıcak yaz ayları dışında diğer mevsimlerde ılık veya sıcak sıvı tüketmek yararlıdır. Günde en azından 1,5-2 litre ılık veya sıcak su içmek olumlu etki yapacaktır. Sıcak su dışında her sıvı bağırsaklar için olumlu etki yapmayabilir. Özellikle çok soğuk ve çok şekerli içecekler bazen kabızlığa neden olabilir.

Haşlanmış arpa, kabuk ve çeperleriyle yenen gıdalar (tam buğday, kabuklu pirinç, kepekli ürünler gibi) bağırsakları çalıştırmaya yardımcıdır. Çavdar ve çavdarlı ürünler de bu konuda katkı sağlar. Kepek ve kepekli ürünlerin içindeki yüksek lif bağırsaklardan bol miktarda su çekerek dışkırun yumuşarnasını sağlar. Arpa ise belki de bağırsakları çalıştıran en etkili maddelerden biridir. Arpa çok zor piştiği için bir gece önceden kaynar suda ıslatıp ertesi gün düdüklü tencerede haşlayarak, kullanacağınız kadarını ayırıp, gerisini de derin dondurucuda saklamanız iyi olur. Arpayı çorbaların içine katarak içmenin faydası vardır. Ayrıca yulaf ezmesinin de bağırsakları çalıştırıcı olumlu bir etkisi olduğunu tekrar hatırlatırım. Söz ettiğimiz tahıllardan başka mercimek, fasulye, soya fasulyesi, nohut, börülce gibi çeperli gıdaların bolca tüketilmesinin de yararı vardır.

Sebzelerden, özellikle kabak, bakla, bamya, enginar, pırasa, yeşil fasulye, maş fasulyesi, yeşil lifli yapraklı sebzeler ve mürdüm eriği, kayısı, tatlı trabzonhurması, dut, incir, üzüm ve kavun gibi bağırsak çalıştırıcı meyvelerin bolca tüketilmesi faydalıdır. Başta zeytinyağı olmak üzere, içinde doğal bitkisel yağ bulunan tahin, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği gibi besinlerin bolca tüketilmesi de gereklidir.

Genel olarak dikkat edilmesi gerekenler: hareketli olmak ve stresi atmak için, pozitif enerji çalışmaları ve içe dönüş egzersizleri yapmak bu konuda yardımcıdır. Bazı özel yoga hareketlerinin de bağırsakları sıkıştırarak ve çalıştırarak boşalmaya yardımcı etkisi vardır.

Çok inatçı kabızlıklarda bağırsak temizlenme işlemlerinin yapılması çok yararlıdır. Özel pancha karma kliniklerinde doğal özler ve yağlarla yapılan bağırsak temizleme çalışmaları çok faydalıdır.

Çoğu hastamda gözlemlediğim bir gerçek de, hareket etmenin önemidir.

Birçok hastam aşırı tembellik veya hareketsizlik sonucu kabızlık çektiğinden, sadece düzenli egzersiz ve bol sıcak su içerek bu sıkıntıdan kurtulabildiler. Eğer sizde de az su tüketme eğilimi ve hareketsizlik varsa işe önce bu konulardaki hatalarınızı düzelterek başlamanızı öneririm.

Bazı yardımcı tarifler: bu basit ve ucuz tariflerden her gün birini sofranızda bulundurursanız çok yararlanacağınızı umuyorum.

Kabuk tarçınla yapılmış mürdüm eriği, incir, kayısı kompostosu: bu kuruyemişlerin hepsinin bağırsak çalıştırıcı özelliği vardır. Kuru olarak yenilince de faydalı olmasına rağmen dık komposto olarak sulu şekilde yenilirse yararı daha da artar, üstelik şeker eklemezseniz kilo aldırıcı özelliği de çok daha düşük olur.

Arpalı kabak ve yeşil sebze çorbası: arpaları daha önceden haşlanmış olursanız bu çorbayı hazırlamak çok daha kolay olacaktır. Kabak ve bamya sulu yendiğinde kabızlığa karşı koruma sağlar.

Yulaf ezmeli, ketentohumlu müsli: bağırsak çalıştırıcı özelliği ve lif oranı yüksek olan bu değerli gıdalar bazı sabahlar iyi ve besleyici bir kahvaltı seçeneği oluştururken aynı zamanda içerdiği yüksek lif bağırsak çalıştım. Zeytinyağına banılmış kepekli ekmek: aynı şekilde kepek ve zeytinyağı ikilisi de bağırsak çalıştırır.

Bu seçeneklerin hepsini aynı günde tüketmeniz gerekmez, ama en azından bir veya ikisini düzenli olarak tüketmenizde yarar vardır. Hangisini yerseniz yiyin, üstüne 1-2 fincan sıcak su içmeyi ihmal etmeyin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp