Kabızlığın Giderilmesi

Kabızlığın Giderilmesi sebepleri ve kabızlık hastalığına iyi gelen bitkiler bu makalede yer almaktadır. Kabızlık tedavisine yardımcı olan %100 bitkisel ürünleri bu makalede inceleyebilirsiniz...

Kabızlık, pek çok kişinin başına gelen sağlık sorunlarından bir tanesi olarak bilinmektedir. Günümüzde bilgisayar başı işlerin de sıkça yapılması sebebiyle, kişiler hareketsiz kalmaktadırlar. şehirler büyüdükçe, yürüyerek gidilen yerlerin mesafesi uzamakta; ve araç kullanımı ile hareketler azaltılmaktadır. Bunun yanısıra, iş yoğunluğu ve yapılan diyetler ile sağlıksız bir beslenme şekli de kabızlığa zemin hazırlayan durumlar arasında yer almakta; ve kabızlığın, neden bu kadar gündemde bir sorun olduğu daha çok akla yatmaktadır.

Dışkılanma işlemi, haftada üç seferden az olursa; ve günde üç seferden fazla olursa tehlike durumu ortaya çıkmaktadır. Kabızlık, ıkınarak; ve kuru parçalar halinde dışkılanma hali olarak tanımlanmaktadır. Haftada üç seferden az dışkılanmak da kabızlık olarak tanımlanabilmektedir.

Normal bir dışkılanma işlemi şu şekilde gerçekleştirilir: besinler ince bağırsaklarda sindirilir; sindirilmeyen besinler ise kalın bağırsağa aktarılır; suyu alınan besinler, dışkı için yavaş yavaş itilmeye başlanır. Ancak bazen itilmez; ve kalın bağırsakta kalan dışkı, her geçen zamanda biraz daha kuruyarak hareket etmesi daha zor hale gelir. Bu durumda da kabızlık ortaya çıkar. Kabızlık özellikle ilerleyen yaşlarda artmaktadır. Bunun sebebi ise, dışkılanmanın sayısı arttıkça, kasların zayıflaması; ve dışkının itilmesinin daha güç hale gelmesidir.

Kabızlığın en çok sık rastlanan nedenleri

1-Sebebsiz olması
2-ırritabıl bağırsak sendromu, karın ağrısı, dolgunluk ve şişkinlik hissi, anormal bağırsak hareketleri (zaman zaman kabız ve ishal) gibi belirtilerin birlikte görüldüğü bir tablodur. Karın ağrısı ve şişkinlik hissi, dışkılamadan sonra geçer.

Kabızlığın nedenlerine baktığımızda, herşeyden önce, çok az sulu ve lifli gıdaları tüketmemek olduğunu görürüz. Yüksek miktarda kafein ve alkol de kabızlığın nedenleri arasında sayılmaktadır. Aynı zamanda, uzun süreli yatakta kalmak; ve çok az hareket etmek de, bağırsaklarda hareket azlığına neden olur; ve kabızlığın nedenleri arasında sayılır. Tiroid bezi sorunları yaşayanlar ile, depresyon hastalıklarına maruz kalanların da kabızlığa neden olmasının yanında, bağırsaklarda tıkanma, daralma, tümör oluşumu, divertikülit alzeheimer, omur ilik zedelenmesi gibi sorunlarla baş edenlerde de görülen kabızlık, bazı hastalıkların tedavi yöntemlerinde kullanılan ilaç alımları ile de tetiklenebilir.

Kabızlığı önlemenin; en azından azaltmanın ise bir kaç yolu bulunmaktadır. Dışkının kurumaması açısından, günde en az 8 bardak su içilebilir; kafein ve alkolden uzak durulmalıdır. Dünya sağlık örgütü günde alınan su miktarının bir bölümünü meyve ve sebzelerden alınmasını öneriyor. Lifli gıdalar bol miktarda tüketilmelidir. Bununla birlikte sık sık egzersiz yapmak da önemlidir. Kabızlık için önerilen ilaçları gereğinden fazla kullanmamak gerekir. Özellikle yenilmesi gereken yiyecekler: meyve, sebze, tahıl ürünleri, kuru baklagillerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp