kabız için evde çözüm

Kabızlık bağırsakların düzenli aralıklarla ve tümüyle boşalamaması durumudur. Normal sayılabilecek dışkılama sıklığı kişiden kişiye değişmekle birlikte dengeli beslenen, düzenli yaşayan sağlıklı bir erişkinde bağırsakların her gün bir kez boşalması beklenir. Alışkanlık olarak günde iki kez ya da iki günde bir kez dışkılama da normal sayılabilir. Buna karşılık haftada üç kezden daha az dışkı- lama kabızlık belirtisi olarak kabul edilir.

Sindirim sistemindeki hastalıklar dışında tiroit gibi başka bir organın hastalığı da kabızlığa yol açabilir. Ama en sık rastlanan neden, temel beslenme biçimi, özellikle de bitkisel liflerin az bulunduğu posasız gıdalara dayalı beslenmedir. Bu durum büyük ölçüde ete ve işlenmiş gıdalara dayalı "Batı tipi" beslenmede açıkça ortaya çıkar. Örneğin, insanın günlük ortalama dışkısı Afrika'da 500 gr, Avrupa'da 150-200 gr dolayındadır.

Yanlış beslenme alışkanlıkları da kabızlıkta önemli rol oynar. Yemek saatlerinin düzensizliği, akşam öğününde aşırı yemek, özellikle yolculuk nedeniyle sık sık değişik yiyeceklerle beslenmek kabızlık etkeni olabilir. Ayrıca hareketsizlik ve tam dışkılama için yeterli zaman ayırmamak bağırsak işlevlerini aksatır.1 Her gün aynı saatte dışkılama alışkanlığı edinerek bağırsakları "eğitmek". 2 Bitkisel lifleri fazla, posa oranı yüksek yiyecekleri (örneğin, kepekli yiyecekler, yeşil yapraklı sebzeler vb) yeğlemek. 3 îyi ve yavaş çiğnemek. 4 Üzüntü ve sıkıntıdan, gerginlikten, aşırı başarı hırsından olabildiğince kaçınmak. 5 Öğünleri düzenli yemek, alkol ve sigara gibi alışkanlıklardan vazgeçmek. 6 Fiziksel hareketliliği artırmak, yürüme ya da bisiklete binme alışkanlığı edinmek, gününü koltukta ya da otomobilde oturarak geçirmemek. 7 Aşın müshil almaktan ve lavman gibi yöntemlerden kaçınmak, gerekirse yalnızca hafif bir müshil kullanmak. 8 Alaturka tuvalette dışkılamayı yeğlemek. 9 "Zamanım yok" diye dışkılama uyansını geçiştirmemek. 10 Sabah aç kamına bir bardak sıcak su, yemeklerden önce bir bardak normal su içmek. Ayrıca gün boyu kola ve gazoz gibi gazlı içeçekler dışında bol miktarda sıvı almak.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp