Jinekoloji Hastalýklarý

Jinekoloji Hastalýklarý : Jinekoloji nedir? Jinekoloji kelime anlamý olarak jineko-loji yani "kadýn-bilimi" anlamýna gelir. Yunanca gynaika (gyne) kadýn anlamýna gelir. Loji bilim anlamýndadýr. Jinekoloji jadýn üreme organlarý ile ilgilenen bilim dalýdýr. (Ýngilizce: gynaecology veya gynecology). Jinekoloji Türkçe karþýlýk olarak "kadýn hastalýklarý" þeklinde kullanýlýr. Jinekolojinin karþýtý androloji yani erkek üreme organlarý ile ilgilenen bilim dalýdýr.

Jinekoloji konusunda uzman doktorlara jinekolog denir. Jinekologlar sadece jinekoloji yani kadýn hastalýklarý ile ilgilenemezler ayný zamanda doðum bilimi (obstetrik) ile de ilgilenirler. Bu iki bilime birden kadýn hastalýklarý ve doðum (obstetrik ve jinekoloji) denir. Jinekoloji kadýn üreme organlarý patolojilerini içerir. Örneðin yumurtalýk (over) kisti, myom, rahim aðzý (serviks) hastalýklarý, polip, endometrit, servisit, polikistik over, infertilite (kýsýrlýk), vajinit, pelvik inflamatuar hastalýk gibi hastalýklar ve bunlarla ilgili ameliyatlar... Erken gebelik aylarýndaki patolojiler, dýþ gebelik, düþük, mol gebelik gibi durumlar da jinekolojinin kapsamýna girer. Son gebelik aylarý (6. ay - 24 haftadan sonrasý) yani doðum ile ilgili konular obstetrik biliminin kapsamýna girer. Doðum kontrol yöntemleri, menopoz, idrar kaçýrma problemleri, rahim sarkmasý, adet sancýsý (dismenore), adet düzensizlikleri, kadýn üreme organlarý kanserleri jinekolojiyi ilgilendiren diðer konulardýr.

Jinekoloji (kadýn hastalýklarý) ile ameliyatlar ve cerrahi müdahaleler: Myomektomi (myom alýnmasý ameliyatý), kistektomi (yumurtalýk kisti ameliyatý), küretaj, histerektomi (rahim alýnmasý ameliyatý), ooforektomi (yumurtalýk alýnmasý ameliyatý), tüp baðlama (tüp ligasyonu), histeroskopi, laporoskopi, sistosel-rektosel ameliyatlarý, servikal serklaj, konizasyon, leep, servikal ve endometrial biyopsi, vulva biyopsisi, koterizasypn, kriyoterapi.Jinekolojik hastalýklarýn tanýsýnda jinekolojik muayeneden sonra en sýk kullanýlan taný yöntemi ultraonografidir. Ultrasonografi karýndan (abdominal) veya vajina içerisinden (transvajinal) yapýlabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp