Jinekolog Gebelik

Jinekolog Gebelik : Kadýn hastalýklarý ile ilgili týp dalý. Kadýn üreme organlarýnýn hastalýklarý ile ilgilenen týp dalý. Jinekoloji, týbbýn en eski dallarýndan biridir. Mîlâttan önce 1550 yýllarýna âit belgelerden o devirlerde Mýsýrlý hekimlerin kadýn hastalýklarý konusunda çalýþmalar yaptýðý anlaþýlmaktadýr. Hipokrat‘ýn da kadýn hastalýklarý konusunda çalýþmalar yaptýðý bilinir. Ýslâmiyetle birlikte Ýslâm týp âlimleri, kadýn hastalýklarý ile ilgili târif ve tedâvilerden bahsederek bu alanda çýðýr açtýlar.

Endülüs âlimi ve “cerrâhînin babasý” olarak bilinen Ez-Zehrâvî (936-1013) Et-Tasrif adlý týp ansiklopedisinde zor doðumlarda “Walker pozisyonu” olarak bilinen müdâhaleyi ve doðumdan sonra içerde kalmýþ eþin çýkartýlmasý için yapýlan Crede manevrasýný ilk defâ târif etmiþtir. Güç doðumlarda forcepsi (kaþýk) kullanmýþtýr. Caspar Wolf‘un 1566‘da yazdýðý Gynecia adlý kadýn hastalýklarý ansiklopedisi Ýslâm týp âlimlerinin kaynak kitaplarýndan faydalanýlarak hazýrlanmýþtýr. On yedinci yüzyýlda da Herdrik Van Roonhure tarafýndan ilk cerrâhî kadýn hastalýklarý eseri yazýldý. Daha sonraki yýllarda kadýn hastalýklarýnda bir çok geliþmeler olmuþ ve ameliyatlar daha yaygýn olarak yapýlmaya baþlanmýþtýr. Bu ilerlemelerde tüm cerrâhî dallarýnda olduðu gibi “Anestezi” ve “Antiseptikler”in bulunmasý en büyük rolü oynamýþtýr.

Kadýn hastalýklarý ve doðum, bir uzmanlýk dalý olarak geliþmiþtir ve týp öðreniminde önemli bir yeri vardýr. Doðum bilimi (Obstetrik) ayrý bir konu olup, Jinekoloji ilmi yalnýzca kadýnlýk organlarýnýn hastalýklarý ile ilgilenir. Jinekolojik hastalýklar “tümörler”, “infeksiyonlar” ve “doðum sonrasý bozukluklarý” olarak üç ana bölümde incelenir. Bu çeþit rahatsýzlýklar, yumurtalýklarý, yumurtanýn taþýndýðý fallop tüplerini, rahmin kendisini ve dýþ kadýn üreme organlarýný ilgilendirir. Yumurtalýklarýn 20 civârýnda selim tümörü ve 30 kadar da kanser çeþidi mevcuttur.

Yumurtalýk tümörlerinde ameliyatla, yumurtalýklarýn biri veya her ikisi çýkarýlabilir. Fallop tüblerini etkileyen iki önemli hastalýk gonore (belsoðukluðu) ve tüberkülozdur. Bu iki hastalýkta tüblerin iç boþluklarýnýn devamlýlýðý kaybolur ve yumurta, rahime iletilemediðinden kýsýrlýk husûle gelir. Rahim kanserleri, meme kanserinden sonra kadýnlarda en fazla rastlanan kanserdir. Rahimde selim tümörlerine de çok rastlanýr. Yine rahimde, infeksiyon hastalýklarýndan (mikrobik bulaþýcý hastalýklardan) mantar ve bakterilerin yaptýðý birçok hastalýk görülebilir. Kadýnýn dýþ cinsiyet uzuvlarýnýn iltihabý, allerjik, tümörlerle ilgili ve yaþlýlýða baðlý hastalýklarý da jinekoloji konularý içinde önemli yer tutar.

Bazý belirti ve bulgular size bu sorunun cevabýnýn "evet" olma ihtimalinin yüksek olduðunu gösterir. Bunlar:

Beklenen adetin baþlamamasý
Görülen adetin niteliklerinin normalden farklý olmasý (miktarýn, adet görme zamanýnýn, beraberinde oluþan belirtilerin, öncesinde oluþan belirtilerin farklý olmasý)
Memelerde dolgunluk, hassasiyet, memeucunda koyulaþma, memebaþýnda karýncalanma hissi
Karnýn alt kýsmýnda dolgunluk, þiþkinlik ve bazen hassasiyet
Bulantý ve bazen kusma
Yorgunluk, uykuya eðilim, baþdönmesi
Sýk idrara çýkma
Vajina salgýlarýnýn artmasý

Bu belirtiler muhtemel bir gebeliðin habercisidir. Kesin bir gebelik varlýðýný göstermezler, zira baþka durumlara baðlý da ortaya çýkabilirler. Kesin taný için gebelik testi yapýlmalý ve ultrasonda gebelik gözlenmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp