İşte Soğuk Algınlığı İçin İyi Bir İlaç

İşte Soğuk Algınlığı İçin İyi Bir İlaç



Biraz çam katranını her sabah ocakta yakın. Dumanlar soğuk algınlığınıza kesinlikle iyi gelecek ve hatta yenilerini önleyecektir.Bu tarif yıllardır ailemizde kullanılır. Bir avuç dolusu böğürtlen yaprağı, iki - üç nane yaprağı ve bir boz ot yaprağı alın. Bir tencereye koyun ve üzerine yaklaşık bir litre su ilave edin ve iki bardak veya daha az su kalana kadar kaynatın. Sonra süzün ve iki yemek kaşığı bal ekleyin. Kullanmadan önce iyice çalkalayın. Günde üç kere alın.

Soğuk Algınlığını Kendiniz Nasıl Tedavi Edebilirsiniz?


Sürekli silmekten kızarmış bir burun, tıkanıklık nedeniyle zonklayan bir baş, uykulu bakan gözler ve bir yastık bulsam da başımı koysam arzusu…

Sonbahar  kış aylarında hemen hemen birçok kişi birkaç gününü, belki de birkaç haftasını bu şekilde geçirmekte. Tedavisi son derece basit ve kolay olan soğuk algınlığı birçok kişiyi eve hapsetmekte.

Oysa ki kaliteli bir istirahat ve basit yöntemlerle soğuk algınlığından çok kısa sürede kurtulabilirsiniz.

Hemen her yerde uygulayabileceğiniz aşağıdaki yöntemleri bilmek size çok fayda sağlayacak.

1.Rahat nefes almak için nemlendirici kullanın

Havadaki nemin serbest kalması için gece boyu nemlendirici veya buharlaştırıcı kullanın.Buhar, burun tıkanıklığınızı azaltır ve burun yollarını nemlendirir.

Nemli hava; kolay nefes almanıza yardımcı olmasının yanı sıra, aynı zamanda burun ve boğazda tahriş olmuş dokuları da yatıştırır. Boğaz ağrılarınızı azaltır.

Düzenli olarak nemlendiricinizi temizleyin ve dezenfekte olduğundan emin olun.

2.Yatmadan önce sıcak duş alın

Soğuk algınlığı varlığında daha rahat nefes alabilmek için sıcak bir duş alın.

Sıcak duş buhar sayesinde burun yollarınızı açacaktır,. Ayrıca sinüslerinize uygulayacağınız sıcak kompres de size yardımcı olacaktır.

3. İlaçlarınızı dikkatli seçin

Soğuk algınlığı ilaçları; burun tıkanıklığını, burun akıntısını, öksürüğü, ateş ve ağrıları tedavi etmek için çeşitli etkin maddeler içerir. Herbir ilacınızın bileşiminde bulunan etkin maddeleri dikkatlice kontrol edin.

Burun tıkanıklığına karşı kullanılan ilaçlar tansiyonunuzu yükseltebilirken, burun akıntılarına karşı kullanılan bazı ilaçlar sizi mayıştırıp uyku verebilir. İlaçlarınızın bileşimini iyi bilirseniz kendiniz de oluşabilecek etkilere karşı da hazırlıklı olursunuz.

4 yaşın altındaki çocuklarda soğuk algınlığı ilaçları kesinlikle kullanılmamalıdır.

Şikayetlerinizi azaltmak için hangi ilacı kullanmanız gerektiğini doktorunuza / eczacınıza mutlaka danışın.

4. Gözenekleri açmak için burun spreyi kullanın

Nefes alamadığınız zamanlarda burun spreyleri burun yollarınızı açar ve nefes almanızı kolaylaştırır. Ancak bazı burun spreylerinin arka arkaya üç günden fazla kullanılması burun tıkanıklığınızı kötüleştirebilir. Bu hususa dikkat etmenizde fayda var.

5. Boğaz ağrınızı yatıştırın

Yatmadan önce ılık tuzlu su ile gargara yapın. Bunun yanında, eczanelerde satılan pastiller ve boğaz spreyleri de boğaz ağrınızı dindirmeye yardımcı olur.

Eğer soğuk algınlığınız ciddiyse ve ateşiniz yükseldiyse tipik soğuk algınlığı belirtileri göstermeseniz bile mutlaka bir doktora görünün. Streptokok adlı bakterilerin yol açtığı bir enfeksiyonu geçiriyor olabilirsiniz.

6. Rahatlamanıza yardımcı olması için burun bantlarını deneyin

Uyku esnasında burun tıkanıklığını azaltmak için burun bantları kullanabilirsiniz.

Bantlar burun yollarınızı açar ve tıkanıklığı gidermeye yardımcı olur. Burun bantları burun içerisindeki mukusu (sümüğümsü sıvıyı) azaltmaz ancak rahat nefes almanızı sağlayacak yolu açar.

7. Burnunuzu tuzlu su ile durulayın

Tuzlu suyu bir sprey kutusuna koyun ve burun içerisindeki mukusu (sümüğümsü sıvıyı) azaltmak için devamlı kullanın. Yalnız bu uygulamanın yüksek tansiyon (hipertansiyon) hastaları için uygun olmadığını belirtmek isteriz.

Kendi spreyinizi yapmak için çeyrek çay kaşığı tuz ile 8 gram sıcak suyu karıştırın. Bu karışım mukusu azaltarak burnunuzu rahatlatacaktır.

8. Öksürüğünüzü azaltmak için mentollü merhemleri deneyin

Göğsünüzü ve boğazınızı mentollü bir merhem ile ovmanız öksürüğünüzü azaltır.

Bir parça mentollü merhem katılmış sıcak suyun buharını solumanız ise burun tıkanıklığınızı azaltır, rahat uyumanıza yardımcı olur. Yalnız bu uygulama astım veya solunum yollarında aşırı hassasiyet bulunan hastalar için uygun değildir. Benzer şekilde 6 yaşından küçük çocuklar için de uygun değildir.

Mentollü merhem kullanırken merhemi kesinlikle yutmayın veya burnunuzun içine sürmeyin

Mentollü merhemler 2 yaşın altındaki çocuklarda kullanım için uygun değildir.

9. Yatarken başınızı yukarıda tutun

Yatarken başınızı birkaç yastık kullanarak yukarıda tutmanız sinüslerin daha rahat akmasını sağlar ve sizi rahatlatır. Ancak yastıklarla boynunuzu kaldırmanız doktorlar tarafından doğru bir yol olarak görülmemekte. Çünkü doğal olmayan bu uygulama sebebiyle boynunuz rahatsız olur ve nefes almanız zorlaşır.

Peki başınızı nasıl yukarda tutabilirsiniz?

Yatağınızın baş ucuna büyük kitaplar koyun ve sağlamlaştırın. Bu, daha doğal, yumuşak bir eğim oluşturur. Hem sinüslerinizin rahat akmasını sağlar hem de nefes almanızı zorlaştırmaz.

10. Uyku düzeninizi bozmayın

Soğuk algınlığı uyku düzeninizi bozabilir. Ara ara uykunuzdan uyanabilirsiniz ancak yatış ve kalkış saati düzeninizi bozmayın.

Uyku saatlerine uymanız sadece uykuya dalmanıza yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda soğuk algınlığını yenmenize de yardım eder.

Yapılan çalışmalara göre; uykusuz kalan insanlar, 8 veya daha fazla saat uyuyan insanlara göre hastalığa karşı daha dirençsiz oluyorlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp