İskelet Ve Kas Sistemi Hastalıkları Tedavisi

İskelet Ve Kas Sistemi Hastalıkları Tedavisi :

Modern yaşam insanlara sunduğu olanaklarla onların yaşamını kolaylaştırırken bir yandan da çalışanları hareketsizliğ in olumsuz sonuçları ile karşı karşıya bırakmaktadır. Aslında insan hareket etmek üzerine planlanmıştır ve iki ayak üzerinde durma avantajı nedeniyle ellerini daha fazla ve ince işlerde kullanabilmekte ve kendi yaşamını kolaylaştırmaktadır.İş ve mesleğin özelliklerine bağlı olarak hastalıklarla karşılaşma veya çalışma ortamındaki fiziksel, kimyasal veya diğer etkenlere bağlı olarak hastalanma veya kazalara maruz kalma tıpda meslek hastalıkları kapsamında ele alınmaktadır.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) istatistiklerine göre, dünyada her üç dakikada, bir işçi iş kazası veya meslek hastalığı yüzünden hayatını kaybediyor. Her yıl dünyada ortalama 110 milyon işçi iş kazası geçiriyor veya meslek hastalığına yakalanıyor. Bunlardan 180.000‘i ölüyor. İş kazası ve meslek hastalığının ortaya çıkardığı mortalite ve morbidite kadar işyerine ve ulusal ekonomiye yüklediği işgücü kaybı, üretim kaybı gibi maliyetler ve birçok yan maliyetten söz edilebilir. Bunlar; hastane masrafları, ilaç bedelleri, mahkeme masrafları ve sigortalıya ödenen tazminatlar gibi maliyetlerdir.

Kazaların genellikle yalnızca yüzde 3'ünden korunmak mümkün değildir ve geri kalan yüzde 97'si ise korunabilen kazalar olarak istatistiklere geçmektedir.Ayrıca ciddi hastalık oluşturmayan veya işe bağlı olduğu üzerine kayıt tutulmayan birçok kas-iskelet sistemi rahatsızlığından yakınan çalışanlar mevcuttur. Son yıllarda özellikle gelişmiş ülkelerde bu konuda ortaya çıkan ciddi istatistiki bilgiler ve bu durumun düzeltilmesi için çalışma yaşamı, iş ortamı değişiklikleri ve ergonomi düzenlemeleri yapılmaktadır.

Ülkemizdeki iş hastalıklarına ilişkin. SSK 2004 verilerine göre 83800 iş kazası,384 meslek hastalığı,1.983.410 meslek hastalığı nedenli işgünü kaybı ve GSMH‘a %1-4 kadar yani ülkemizde 4 katrilyona yakın ekonomik yük oluşturmaktadı r.İş kazalarında birinci sırada %37 ile cisimlerin ezme ve sıkıştırması, %15 ile düşen cisimlerin çarpması,%11 ile düşmeler önemli sebeplerdir. Ayrıca birçok sağlık sorunu da iş ve meslek nedenli ortaya çıkmakta fakat ülkemizde iyi istatistiki kayıtlar olmadığından bunların neden olduğu ekonomik problemler konusunda yeterli veri bulunmamaktadı r. Bariz akut durum yaratmayan iş sağlık sorunları da giderek daha fazla çalışanları , işvereni ve işyerlerinde insan kaynaklarını meşgul etmektedir.

İşçilerin iş kazalarına uğramalarını ve meslek hastalıklarına tutulmalarını önlemek, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamını oluşturmak için alınması gereken önlemler dizisi, 'İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği" olarak tanımlanıyor. İşçi sağlığı ise, "Bütün mesleklerde, çalışanların fiziksel, ruhsal ve sosyal tam iyilik halinin takviyesini ve en yüksek düzeylerde sürdürülmesini iş koşulları ve kullanılan zararlı maddeler nedeniyle çalışanların sağlığına gelebilecek zararların önlenmesini, işçinin psikolojik ve fizyolojik özelliklerine uygun yerlere yerleştirilmesini gerektirir" şeklinde tanımlanıyor. Bu da işin insana, insanın işe adaptasyonu gibi çok geniş kapsamlı hizmetler zincirini oluşturuyor.Bu genel meslek hastalıkları bilgisinden sonra çalışma yaşamının neden olduğu ve kişilerin sıklıkla şikayet ettiği kas iskelet sistemi belirtilerine ve bunların nedenleri ve önlenmesine ilişkin tavsiyelere bakalım.

Kas iskelet sistemi belirtileri nelerdir?


Ağrı
Boyun ve kol ağrısı
Baş ağrısı,başdönmesi
Omuz ağrısı
Bel ve sırt ağrısı
Bacak ağrısı
Kol ve ellerde uyuşma ve karıncalanma
Güçsüzlük ve kramp
Sabah tutukluğu
Yorgunluk
Halsizlik,uyku bozukluğu
Duruş bozuklukları
İş veriminde düşme
Kızgınlık,öfke,sosyal izolasyon

Ağrı; hoş olmayan duyu olarak tanımlanır , tıbbi ağrı yaklaşımıyla akut ve kronik ağrı olarak ayrılır.Akut ağrı bir doku hasarının sonucu uyarıma yanıt olarak ortaya çıkan hoş olmayan duygusal tepkidir. Belirli bir bölge veya dokuda sınırlı olabilir,bazen de komşu bölgelere yayılabilir,ya da hasar bölgesinden başka bir yerde hissedilebilir. Ağrının şiddeti veya tipi kişinin daha önceki deneyimleri ile ilişkili olarak ifade edilir.Her zaman doku hasarı miktarının basit bir işlevi değildir ve endişe, depresyon gibi duygusal çalkantılardan etkilenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp