İskelet Bozuklukları Nelerdir

İskelet Bozuklukları Nelerdir :

İskelet displazilerine bağlı boy kısalığı, primer büyüme bozuklukları grubuna girer. Bu grupta sayısı yüzden fazla klinik durum tanımlanmıştır.Çoğunlukta vücudun oranları ve dış görünümü değişik derecede bozulmuştur. Genellikle kalıtsal geçiş gösteren bozukluklardır. Belirtileri doğumdan başlayarak görülebilir veya tanı ancak ileri çocukluk ya da genç erişkin yaşlarında konulabilir. Bu gruba çeşitli iskelet sistemi bozuklukları girmektedir.

İskelet sistemi bozukluklarının Önemli bir bölümünü osteokondro-distrofiler oluşturur. Osteokondrodistrofilerde, primer bozukluk kıkırdak modelde ya da kıkırdaktan kemiğe dönüşüm sürecinde olabilir. Çok çeşitli formaları vardır.Bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler bu bölümün kapsamı dışında olup iskelet sistemi ile ilgili bölümde geniş olarak ele alınmıştır. Burada ancak boy kısalığı yapan ve en sık rastlanılan bir kondrodistrofi olan akondroplazi ve hipo-kondroplazinin özelliklerine değinilecektir.

İskelet Bozuklukları (Doğumsal) Nedir?


Problem, doğum sırasındaki ilk muayenede ya da daha sonra tespit edilebilmektedir. Konjenital kalça çıkıklı olarak doğan bebeğe, kalça kemiğinin (femur) baş kısmını kalça yuvası (asetabulum) içine yerleştirilmesi için bağ ya da cebire benzeri bir aygıt takılır. Bu tedavi genellikle 6 ile 8 hafta içinde başarılı olmaktadır. Yeni doğan bebeklerin ilk dönemlerinde teşhis edilen kalça çıkığı vakalarının çoğu bu yolla gerektiği gibi tedavi edilebilmektedir.

"Cücelik" (displazi), çoğunluğu kol ve bacaklarla gövde boylarının oransızlığını içeren çok çeşitli iskelet anomalisi durumlarını anlatır. Genellikle çocuğun kol ve bacakları başlangıçta kısadır, çocuk büyüdükçe gövde de oransız bir biçimde kısa kalır.Çoğu displazi vakaları doğumdan hemen sonraki dönem içinde teşhis edilememektedir. Bu çocuklarda işitme bozukluğu, böbrek sorunları ve bağışıklık noksanlığı gibi başka konjenital problemler de bulunabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp