İshal Nedir Neden Olur?

İshal Nedir Neden Olur? : Yumuşak dışkının çok sık olarak vücut dışına atılmasıdır.Nedeni: İshalin çeşitli nedenleri vardır. Bunları akut ve kronik olarak sınıflandırmak durumun açıklanmasını kolaylaştırır.

Akut: En sık rastlanan akut ishalin nedeni, zehirli gıda veya salmonella grubu bakterilerin bulaşmış olduğu besin maddelerinin yenmesidir. Yolculuk edenlerde görülebilen ishalin nedeni bu olabileceği gibi, kalınbağırsaktaki organizmaların değişmiş olması da olabilir. Kalınbağırsaktaki bu yeni organizmalar normalde hastalık oluşturmazlar, fakat vücut bunlara alışana kadar, bağırsağı yıkıma uğratabilirler. Bakteryel dizanteri (bkz. Dizanteri) besin zehirlenmesinde olduğu gibi anî başlamaz ve bu tip dizanteriye yol açan organizmalar, Shigella, Flex- ner ve Sonne gruplarındadır. İshal, özellikle sıcak iklimli bölgelerde görülür. Ilımlı iklimlerde de özellikle aynı yerlerde çalışan gruplarda rastlanabilir ve ciddî salgınlar görülebilir. Kolera’da görülen ishal, çok ağırdır.

Tedavi: Besin zehirlenmesi ve yolcu ishalinin tedavisi semptomatiktir: Bağırsak hareketlerini yavaşlatacak en iyi ilâç, tebeşir -afyon veya kaolen-morfin karışımıdır. Bakteryel dizanteride etken organizmanın kültürü yapılıp hangi antibiyotiğe karşı duyarlı olduğu saptanmalıdır, fakat bu deneyin yapılmasının mümkün olmadığı hallerde, genellikle tetrasiklin verilir. Dizanteri yapan organizmalar, eski yıllarda çok fazla kullanılmış olan sulfonamidlere karşı artık dirençlidir. Dinlenme önemlidir. Hastalık, özellikle shiga enfeksiyonlarında, çok ciddî olabilir ve özellikle çocuklarda dehidratasyonla mücadele gerekir. Ufak çocukların hafif ishallerinde hiç bir özgül tedavi gerekmez ve bebeklerde en iyi tedavi, bir gün süreyle katı gıdayı kesmek ve sadece şekerli su vermektir. Daha ağır vakalarda, neomycin verilir. Kronik: Kronik ishal, sindirim sistemi dı-şında da olabilen çok çeşitli hastalıkların belirtisidir.

Sindirim sistemi tümörleri, amip enfeksiyonları, solucan enfeksiyonları, çocuklarda çöliak hastalığı, ülseratif- kolit, “sinirsel ishal” ve “kalınbağırsak tahrişi”, Gra- ves hastalığı, zehirlenme, antibiyotik tedavisi sırasında ortaya çıkan duyarlık, bu çeşit hastalıklardandır. Kronik ishalin tedavisi, nedenin tedavisidir ve bu özellikle teşhisin güç olduğu “sinirsel ishal” ve “kalınbağırsak tahrişi için” önemlidir. Bazı kişiler, kabızlık korkusundan, devamlı müshil alarak, kendi kendilerini zehirlerler, diğer bazıları da, bağırsak çalışmalarını duygularının aynası olarak görürler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp