İmmün Zedelenmenin Mediyatörler

İmmün Zedelenmenin Mediyatörler :

Glomerül bariyer fonksiyonunu yansıtan glomerül hasarı, proteinüri ile ve bazı olgularda GFH' da azalma ile bulgu verir. Bir kez immün revaktanlar glomerülde yerleştikten sonra glomerül zedelenmesi nasıl oluşmaktadır.

Antikorun başlattığı zedelenmede esas yol kompleman-lökosit aracılı mekanizmadır. Komplemanın aktivasyonu, kemotaktik maddelerin (esas olarak CS) oluşmasını ve nötrofil ve monositlerin toplanmasını başlatır. Nötrofiller; GBM yıkımına neden olan proteazlar, hücre hasarına neden olan oksijen kökenli serbest radikaller, ve GFH' nda azalmaya katkıda bulunan araşidonik asit metaboliklerini salgılarlar. Birçok değişik tipte GN' de, zedelenmiş glomerüllerde az sayıda nötrofil görüldüğünden. bu mekanizma ancak bazı tip G 'ler için geçerli sayılabilir.

Bazı modeller nötrofile bağlı zedelenmeden çok komplemanın etkisini düşündürmekte, olasılıkla bu etki epitelyal hücre ayrılın asma neden olan ve zedeleyici kimyasal aracılar algılayan mezengiyal ve epitelyal hücreleri uyaran komplemanın CS-C9 liftik bileşenine (membran zedeleyici kompleks) bağlı olmaktadır. Membran zedeleyici kompleks, epitelyal hücre yüzeyindeki transforme edici büyüme faktör (TGF-~) reseptörlerini de düzenler, TGF değişmiş GBM bileşimine ve kalınlaşmasına sebep olan fazla miktarda hücre dışı matris sentezine yol açar.

Glomerüler hücre antijenlerine karşı oluşan antikorlar glomerül hücrelerine doğrudan sitotoksik olabilirler. Bazı sitotoksik antikorlar, immün komplekslerin bulunmadığı bazı hastalıklarda zedelenme oluşturabilirler. Glomerül zedelenmesinin diğer aracıları şunlardır: (1) Monosit ve makrofajlar; antikor ve hücre aracılı reaksiyonlarda glomerülü infiltre ederler ve aktive olduklarında çok sayıda biyolojik olarak aktif moleküller salgılarlar; (2) Trombositler; immün aracılı zedelenmede glomerülde birikerek prostaglandinler ve büyüme faktörleri salgılar; (3) Yerli glomerül hücreleri (epitelyal, mezengiyal, ve endotelyal); uyarıldıkları zaman sitokinler (interlökin-1), araşidonik asit metabolikleri, büyüme faktörleri, nitrik oksit ve endotelin gibi aracıları salgılarlar; ve (4) Fibrin ilişkili ürünler; lökosit infiltrasyonu ve glomerüler hücre çoğalmasına neden olur. Aslında Bölüm 2'de iltihap tartışılırken tanımlanan hemen hemen tüm aracılar glomerül zedelenmesine katkıda bulunur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp