iltihaplı eklem romatizmasının tedavisi

İltihapli Eklem Romatizmasi : Sistemik, ağrılı ve sebebi bilinmeyen bir hastalık olan iltihaplı eklem romatizması (romatoid artrit), tüm dünyada bütün ırk ve etnik gruplarda görülür.Her yüz kişiden birinde hastalığa rastlanır. Kadınlarda geişme riski erkeklere oranla 5 kat daha fazladır. En sık 30 -40'lı yaşlarda karşılaştığımız rahatsızlık, erkeklerde ve iri yapılı kadınlarda daha hafif seyreder.

Romatoid artrit genellikle yavaş ve sinsi bir başlangıç gösterir. Başlangıç bulguları eklemlerde olabilir veya sistemik tutulum ortaya çıkabilir. Yorgunluk, halsizlik, yaygın ağrılar ve eklemlerde sabah sertlikleri görülür. Diz ve el eklemlerinde sıcaklık hissedilir. Ağrıdan dolayı hasta parmaklarını kullanmakta zorluk çeker. Ağrı sonrasında kaslar zayıflar ve hasta çatal bıçak kullanmakta bile sorunlar yaşayabilir. Hafif ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı sık karşılaşılan bulgulardır.

Hastalığın ilerlemesi ile birlikte eklemlerde deformasyonlar başlar. Meselâ, el parmaklarında zigzag, kuğu boynu deformiteleri oluşur. Parmaklar eğrilerek, üzerlerinde kistler meydana gelebilir. Dirsek tutulumunda, dirseği açma hareketi kısıtlanabilir. Diz ve ayak bileği açma hareketleri de kısıtlanınca, hasta yürüme zorluğu yaşamaya başlar. Eklem dışında diğer organlarda da tutulma gelişebilir. Ciltteki kist oluşumlarının yanı sıra, akciğer ve kalp tutulumu olabilir. Kulakta da işitme kaybı görülebilir.

Tedavi yöntemleri

Tedavide amaç, hastalığın aktivasyonunun azaltılması ve oluşabilecek yan etkilerin giderilmesidir. Hastalık, ileri derecede doku yıkımı ve eklem deformitesi gelişmeden önce tedavi edilirse, kısmen de olsa kontrol altına alınabilmektedir. Tedavi ilâç ve fizik tedavisi olmak üzere 2 açıdan planlanır. Antienflamatuar ilâçlar, kortizon ve altın bileşikleri, klorohin, D-penisilemin, metotreksat gibi sistemik ilâçlar kullanılır.

Fizik tedavide amaç, eklem kısıtlılıklarını önlemek, oluşan deformasyonu azaltmak, hareket açıklığını korumak ve ağrıyı azaltmaktır. Program, hastalığın dönemine göre değişir. Akut dönem dediğimiz hastalığın aktif olduğu dönemde, istirahat önerilir, bazı ateller verilir ve hafif bir egzersiz programı planlanır. Daha sonra havuz egzersizleri, bisiklet, grup egzersizleri uygulanır.

Hastalığın aktif olmadığı dönemlerde, kısıtlılıkları açmak için germe egzersizleri yapılır, ağrıyı azaltmak için alçak frekanslı akımlardan faydalanılır. Diz ve kalça eklemi tutulumu varsa, eklem üzerine binen yükü azaltmak ve yürüyüşü düzeltmek için baston ve koltuk değnekleri tavsiye edilir. Günlük hayatta, ev içi düzenlemeler yapılmalı, kapı eşikleri kaldırılmalı, tuvaletle, koltuk ve iskemleler hastanın rahat oturacağı şekilde yükseltilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp