İltihap Çeşitleri

İltihap Çeşitleri :

İltihaplar akut ve kronik olmalarının yanında eksudasyonlarına göre de bir çok şekilde sınıflandırılabilir. Bunlar eksudatif, alteratif ve proliferatif iltihaplardır.

Akut iltihap

Akut iltihaplar hızlı bir şekilde başlar ve kısa sürede şekillenir (bir kaç saat ile bir gün arasında). Hızlıca oluştukları için iltihaplı alana sayıca hakim hücreler nötrofil lökositlerdir. Bunun yanında makrofajlar da sıkça görülür. Sayıca az da olsa lenfositler görülebilir.

Kronik iltihap

Kronik iltihaplar uzun sürede (3-4 hafta ve daha fazla) gelişirler. Akut iltihaplara nispeten ağrı duyusu daha azdır. Mikroskopik incelemede iltihaplı alanda sayıca lenfositlerin üstün olduğu görülür. Genellikle bu tür iltihaplarda fibrinleşme görülür. Bunun yanında akut iltihaplar zamanla kronik hale de gelebilirler.

Eksudatif iltihap

Eksudatif iltihaplar, iltihapnın bir semptomu olan tumor ile karakterizedir. Yani bu tip iltihaplar sıvı eksudasyonu ile kendilerini belli ederler.

Alteratif (nekrotik) iltihap

Alteratif (nekrotik) iltihap, doku kaybının ön planda olduğu iltihap türüdür. Genellikle spesifik mikroorganizmalardan (özellikle Necrobacillus ve Fuscobacterium necrophorium) ileri gelir. Yangılı alanda ülserleşme de dikkati çeker. Alteratif iltihaplar yüzeyde veya mukozalarda oluşabilir. Sonucunda bölgede nedbe dokusu (skatix, scar) oluşabileceği gibi kavernler veya daha kötü bir sonuç olan nekroz oluşur.

Proliferatif iltihap

Proliferatif iltihaplarda sonuç olarak rezolüsyon genellikle oluşmamıştır ve etkenler fibröz kapsüllerle sınırlandırılır. İşte bu kapsüller granülomlardır. Bu yüzden bu tür iltihaplara özel bir adlandırma olarak graülomatöz iltihap da denir. Yangılı alanda yeni oluşan kapiller damarlar, bağ dokusu hücreleri ve iplikçikleri, lökositler, histiyositler ve dev hücreleri görülür. Örneğin sığırlarda çene dokusunda üreyen Actinomyces bovis'ten ileri gelen Actinomikozis bir çeşit granülamatöz iltihapdır.

Yabancı cisimlere karşı şekillenen iltihapsal reaksiyonlar da granülom oluşumları ile karakterizedir. Bunun dışında tüberküloz, paratüberküloz ve Lupus erythematosusSLE de granülomatöz iltihaplara en tipik örnekleri oluşturular. İrin içeren granülomlar, piyogranülom adını alır. Parazit kistleri, bazen larvaları da granülomlar içerisine hapsedilmeye çalışılır. Bunun en tipik örneği Echinococcus kistleridir. Herhangi bir etkinin sonunda iyileşme aşamasında da iltihapsal olaylar gelişir. Bölgeye nötrofil, makrofaj ve mononükleer hücrelerden ve kan damarlarından zengin granülasyon dokusu şekillenir. Bu da bir çeşit granülomdur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp