İdrar Yolları Enfeksiyonu Tedavisi

İdrar Yolları Enfeksiyonu Tedavisi :

İdrar yolu enfeksiyonu idrar yolunun herhangi bir bölümünü etkileyen bir enfeksiyondur. Mikroorganizma idrarın içinde çoğalırsa idrar yolu enfeksiyonu meydana gelir. Bu tür enfeksiyonların en yaygını sistit olarak da ifade edilen mesane enfeksiyonudur.

Sistitin en önemli bulguları idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma ve idrara sıkışmadır. Hastalar idrara sıkışmayı "çok fazla idrarım geldiğini hissederek tuvalete koşuyorum ama damla damla az bir idrar yapabiliyorum" şeklinde ifade ederler. Bir diğer idrar yolu enfeksiyonu böbrek enfeksiyonudur ve piyelonefrit olarak isimlendirilir. Pyelonefrit sistitten daha ciddi bir durumdur, en önemli bulguları ateş, üşüme, titreme ve yan ağrısıdır. Bu tabloya sistitteki bulgular da eşlik edebilir. Sistit erken dönemde tedavi edilmez ise pyelonefrite ilerleyebilir. Genel olarak, idrar yolu enfeksiyonları gecikmeden müdahale edilirse kolayca ve hızla tedavi edilebilir.

İdrar Yolları Enfeksiyonu Tedavisi
- İdrar yolu enfeksiyonlarını tedavide genellikle antibiyotikler kullanılır.

- Basit idrar yolu enfeksiyonlarında; trimetoprim-sulfametoksazol (Bactrim, Sepra), amoksisilin (Larotid), nitrofurantoin (Furadandin), ampisilin, siprofloksasin (Cipro), levofloksasin (Levakuin) gibi antibiyotikler kullanılır.

- Belirtiler genellikle antibiyotik tedavisine başlandıktan birkaç gün sonra kaybolsa da antibiyotik tedavisine bir süre daha devam edilir. Enfeksiyonun tamamen geçmesi için belirtiler kaybolsa dahi doktorunuzun önerdiği antibiyotiği bitene kadar kullanmanız gereklidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp