İdrar Yolları Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi

İdrar Yolları Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi

İdrar yolları enfeksiyonu bitkisel tedavi,idrar yolları iltihaplanmaları için bitkisel çözüm hakkında bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almaktadır. İdrar yolları enfeksiyonu bitkisel tedavi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için aşağıdaki makalemize mutlaka göz atmanızı öneririz.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonu idrarda bakteri oranının belirli sınırların üstünde olması demektir. İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda erkeklere nazaran çok daha fazla görülür. Bunun nedeni kadınlarda idrar yolunun erkeklere göre daha kısa olması sebebiyle bakterilerin daha kolay bir şekilde mesaneye girebilmesidir. Tedavi amacıyla antibiyotiklerin kullanılması özellikle dirençli bakterilerin gelişmesine neden olmaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

İdrar yollarının enfeksiyonları sık idrar yapma, ağrılı idrar yapma, sıkışma hissi, karın alt kısmında ağrı olması ve bazen kanlı idrar gibi belirtilerle kendini gösterir.

Bitkisel idrar yolları dezenfektanları antibiyotikler ve sulfonamidler kadar güçlü değildir. Özellikle orta akım idrarında mikrop sayısı ml‘de 1 milyonun üzerinde ise ya da hastanın ateşi varsa, bitkisel idrar yolları dezenfektanları tedavide yeterli olmaz.

İdrar Yolları İltihaplanması İçin Bitkisel Öneriler

Genel Prensip: Bitkisel drogların herhangi bir rahatsızlığa karşı kullanımı tıbbi onay olması halinde sözkonusu olmalıdır. Bitkisel ürünlerle sentetik ilaçların bir arada kullanımının bazen olumsuz etkileşimlere neden olabileceği gözardı edilmemelidir.

Cranberry
Latince ismi Vaccinium macrocarpon olan Cranberry‘nin meyveleri idrar yolu enfeksiyonlarında kullanımıyla tanınıyor. Cranberry deki bileşenlerin mesaneyi çevreleyen epitel hücrelerin yüzeyine bakterilerin yapışmasını önlediği düşünülmektedir.

Cranberry ürünleri (Cranberry suyu, tablet) bu rahatsızlığa karşı koruyucu ve tedaviyi destekleyici özelliktedir. İdrardaki asit miktarını artırarak bakterilerin mesanede ürmesini engelleyebilmekte ve de bu şekilde idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisine yardım etmektedir.

Bu bitkiyle ilgili yapılan araştırmalara göre Cranberry meyve suyu kadınlarda daha etkin olmakta yaşlı kişilerde ise etkinliği düşmektedir.

Meyvelerin kırmızı rengini veren proantosiyanidinler koli basilinin idrar kesesi çeperine yerleşmesini önlerken, diğer bileşeni olan meyve şekeriyle beraber bakterileri öldürücü etki gösterir.

İdrar yolu enfeksiyonlarında devamlı olarak antibiyotik kullanılmasının bazı sakıncaları vardır. Antibiyotik kullanımı dirençli bakterilerin gelişmesine sebep olmaktadır.

Bu yüzden öncelikli olarak Cranberry tercih edilmesi ve ağır seyreden durumlarda ise son çare olarak antibiyotik kullanılmasını öneren uzmanlar vardır.

Kranberi meyve suyu ve kapsül şeklinde kullanılmaktadır.

Uva Ursi
Ayı üzümü olarak da bilinen uva ursi bitkisi idrar sistemi enfeksiyonlarına karşı kullanılan bir bitkidir. Bu bitki alınmadan önce idrarın alkalik olması için sodyum bikarbonat alınması gerektiği belirtiliyor.

Ayı üzümü yaprağı, alkali ortamda bakteri üremesini durdurucu olduğundan dolayı idrarı asitleştiren maddelerle beraber alınmaması gerekir.

Uyarı: Uva ursi kısa bir süre için kullanılabilecek bir bitkidir. Bir haftadan fazla kullanılmamalıdır. Fazla ve bilinçsiz kullanım karaciğer ve böbrekleri tahriş edebileceği için doktor gözetiminde kullanılması gerekir. Hamileler, emzirenler ve de böbrek hastalıkları olanlar kullanmamalıdır.

Kızılcık

Kızılcıkta yeralan proantosiyadin, mesane duvarına yapışan zararlı bakterileri durdurucu özelliktedir. Kızılcık şerbeti mesane bölgesinde direnç oluşturarak zararlı bakterilerin üremesini engeller. Eğer idrar enfeksiyonlarına sık yakalanıyorsanız, sık sık kızılcık suyu içmeyi deneyebilirsiniz. Kızılcık, bakterilerin mesaneye tutunmasını güçleştiren bir madde içerdiği için yararlı olabilir.

Latin çiçeği otu

Latin çiçeği otu etkili ve de en geniş etki spektrumlu bakteri üremesini durdurucu özelliğe sahip bitkidir. 4-6 haftadan daha fazla kullanılmamalıdır. Böbrek hastalıkları, mide ve barsak ülseri olanlar kullanmamalıdır. Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu idrar yolları enfeksiyonlarında latin çiçeği otunun kullanımına onay vermiştir.

Altınbaşakotunun idrar yolları iltihabında temizleyici yıkayıcı olarak kullanımı önerilmektedir.

(Kalp ve böbrek fonksiyon bozukluğuna bağlı ödemlerde kullanımı ödemi artırcağından dolayı bu tür rahatsızlığı bulunanların kullanmaması gerekir.)

Atkuyruğu otu idrar yolları iltihabında yararlı etkisi olan bitkidir.

(Kalp ve böbrek fonksiyon bozukluğuna bağlı ödemlerde kullanılmamalıdır.)

Isırgan otu ve yaprağı da idrar yolu iltihabı tedavisi ‘nde kullanılan bir bitkidir. 2 kahve kaşığı ince kıyılmış bitkinin üzerine 1 bardak kaynar su dökülür ve 10 dakika demlendikten sonra süzülerek günde birkaç defa birer bardak sıcak içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp