İdrar Yapamama

İdrar yapamama durumuna Tıp dilinde İdrar Retansiyonu (Glob Vezika) denir. İdrar retansiyonu (glob vezika), mesane dolu olmasına rağmen idrar yapamamaktır. İdrar retansiyonu, akut ve kronik idrar retansiyonu, komplet ve inkomplet idrar retansiyonu olarak sınıflandırılmaktadır. Acil tedaviyi gerektirir. Acil servislerde çalışan her hekim doğru tanıyı koyabilmeli, uygun tedavi ve yönlendirmeleri yapabilmelidir.

İdrar retansiyonuna nörolojik patolojiler, mesane boynu darlığı, mesane kanseri, mesanede taş veya pıhtı olması, benign prostat hiperplazisi, prostat kanseri, uretra darlığı, uretra taşları ve tümörleri, bazı ilaçlar, pelvis organlarının hastalıkları neden olabilir. Acil tedavide sonda veya suprapubik kateterle mesane boşaltılmalı daha sonra sebep ortaya konulduktan sonra asıl tedavi yapılmalıdır.

Mesanenin (İdrar Torbası) Görevi: İdrarı belirli bir seviyeye kadar depolamak ve işeme hissi ortaya çıkınca, kişinin isteği ile kontrollü bir şekilde boşaltmaktır. İdrar depolanırken mesane adeleleri gevşek, sfinkter (İdrarı tutan mekanizma) ise kasılı durumdadır. İdrar boşaltılırken mesane adeleleri kasılır, sfinkter ise gevşer. Mesanenin bu faaliyeti sinir sisteminin kontrolü altındadır.

Mesane dolmaktayken gerekli bilgiler sinir lifleriyle omurgadaki sinirlere ve oradan beyne ulaştırılır. Dolum esnasında, beyinden mesane kaslarının gevşek kalması ve sfinkterin (büzgü) kasılı kalması emri gelir. Bu sayede idrar depolanır. Mesanenin dolduğuna dair bilgi sinirler vasıtasıyla beyne iletildiğinde ise beyinden, mesane adelelerinin kasılması, sfinkterin ise gevşemesi emri verilir. Bunun sonucu işeme gerçekleştirilebilir. Bu uyumun bozulması idrarın hiç tutulamaması ya da boşaltımda güçlükle sonuçlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp