İdrar Tutamama Tedavisi

İdrar Tutamama Tedavisi: İdrar tutamamanın en sık iki nedeni; stresle idrar kaçırma ve sıkışma ile idrar kaçırma bu aşamada ayırt edilmektedir. Sıkışma ile idrar kaçırma, genelde ilaç ve pelvik taban kaslarının fizik tedavisi ile tedavi edilmektedir.

Sıkışma ile idrar kaçırma kadınların yaşam kalitesini çok olumsuz etkilemektedir. Kliniğimizde bu tip hastalarımızın yaşam kaliteleri kısa sürede egzersiz ve ilaç tedavileri ile iyileştirilmektedir.

Stres idrar kaçırma, karın içi basınç artmasına neden olan gülme, öksürme, ağır kaldırma, ıkınma ile aynı anda olan idrar kaçırmadır. Pelvik organ sarkmaları bu tip idrar kaçırma şekline neden olurlar. Stres ile idrar kaçırma pelvik taban kaslarının egzersizi veya cerrahi ile tedavi edilir.

Tüm dünyada yaklaşık 1 milyon kişiye uygulanmış ve birçok cerrah tarafından altın standart yöntem olarak kabul gören “Tension free vaginal tape” denilen cerrahi yöntem, lokal anestezi ile kliniğimizde başarı ile uygulanmaktadır.

Başarı oranımız %95‘in üzerindedir.
Pelvik organ sarkması ve idrar tutamama şikayeti olan hastalarımızın tedavisi; sebebe, semptomların şiddetine, pelvik taban kaslarının güçlerine, kişinin beklentilerine, cinsel aktivitesine, genel sağlık durumuna göre şekillendirilir. Rahim sarkmalarında rahimi almadan sarkmaların cerrahi tedavisi başarı ile yapılmaktadır.

Karından Yapılan Ameliyatlar

Burch yada Marchall Marchetti Kranz operasyonu uygulanır. Bu ameliyatlar açık veya laparaskopi ile de yapılabilmektedir. Burch operasyonu stres inkontinans (öksürme veya hapşurma ile idrar kaçırma) için uygulanan bir operasyondur.

Genelde diğer operasyonlarla beraber uygulanır.
Teknik olarak işlemlerın ön duvarından yapılan kesi ile beraber mesane ile pubis kemiği arasına girerek mesane boynunun karın ön duvarındaki ligamentlere bağlanmasıdır. Bu işlem laparaskopi ile de yapılabilir.
Vajinal Ameliyatlar

TVT, İVS, iğne süspansiyon tekniği, tension-free slingler (TFS)(TVT, VS, Safyre v.d). Bu operasyonların özelliği kurdela şeklinde bir sentetik materyalin (sling) üretra altından geçirilerek karın ön duvarı kaslarına fikse edilmesidir. Sling üretrayı yukarı kaldırmamakta hastanın karın içi basıncı arttığında üretra sling üzerine binmekte ve üretra içi basınç artarak hastanın idrar kaçırması engellenmektedir.

En yaygın kullanılan tension-free vajinal tape (TVT) ve intravajinal slingplastidir (IVS). Tension free operasyonlar geleneksel yöntemlerin bütün olumsuzluklarını ortadan kaldıran ve inkontinans cerrahisinde yeni bir çığır açan minimal invaziv yöntemlerdir.

Tension-free vajinal tape TVT son yıllarda giderek öne çıkan ve 1.000.000‘dan fazla uygulanan bir operasyondur. Geleneksel inkontinans cerrahisine üstünlüğü, bu yöntemlerin lokal anestezi ile uygulanması, hastanın öksütülerek idrar kaçırmadığı pozisyonda slingin tespit edilmesi ve aynı gün hastanın taburcu edilmesidir.

Tension-free sling operasyonlarında, operasyon sırasında hasta öksürtülerek ve / veya Valsalva yaptırılarak sling tespit edildiği için operasyon sonrası idrar yapamama problemiyle karşılaşılmamaktadır. Bu özellikler yöntemin komplikasyonlarını azaltmaktadır. Ayrıca, hasta aynı gün taburcu edilebilmektedir ve uzun dönem başarı oranları % 95‘in üzerindedir. Bu operasyonların tek dezavantajları 250 ile 1000 dolar arasında standard malzeme gerektirmeleridir.

Bu operasyonlar basit görülmekle birlikte mutlaka bir öğrenim süresi gerektirmektedir. Örneğin TVT‘i üreten Ethicon firmasının kendi rakamlarına göre 160.000 uygulamada barsakların delinmesi yada damar yaralanması nedeniyle 4 ölüm meydana gelmiştir.

Suburetral Yama

Laparoskopik Burch çok zaman aldığından ve laparoskopik dikiş atma alanında dik bir öğrenme eğrisi gerektirdiğinden, uygulamada kalması güçtür. Tansiyonsuz vajinal teyp gibi retropubik midüretral sling prosedürleri veya suburetral yamaların avantajları ve başarıları geniş ölçüde diğer tüm antiinkontinans prosedürlerinin yerini almıştır.

Pelvik organ prolapsusu için transobtüratör midüretral sling prosedürleri ve vajinal ‘kit‘ prosedürlerinin geliştirilmesini ve kullanımını başlatmıştır.

Artifisyel Uretral Sfinkter

Spinal veya genel anestezi altında üretral sonda takılmasını takiben perineden (skrotum ve rektum arasındaki alan) yapılan insizyonla katlar geçilir. Üretra bulunur. Uygun boydaki sfinkter yerleştirilir. Bu sfinkterin su rezervuarı kasık bölgesinden yapılan bir kesi ile karın içine yerleştirilir ve kontrol pompası da skrotum içine yerleştirilir.

Daha sonra kesi yerleri uygun şekilde cerrahi dikişlerle kapatılır. Böylelikle idrar kaçırma sorunu ortadan kalkar.

Anterior Kolporafinin, Kelly Plikasyonu


İdrar torbasının vajinadan yapılan bir opersyon ile yukarı kaldırılması ve idrar yoluna destek ipi konmasıdır. Başarı oranı çok düşük olduğu için idrar kaçırma tedavisinde artık kullanılmamaktadır. İlk uygulanan idrar kaçırma ameliyatlarından biridir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp