İdrar Kesesi Travmaları

İdrar Kesesi Travmaları : İdrar kesesi travmaya uğrayınca, biçimi ve kapasitesi değişir. Çocuklarda idrar kesesi büyük ölçüde karın zannın (peri­ton) içindedir; oysa, erişkinde çatı ke­miğinin arkasında leğen boşluğunda yer alır. İdrar kesesi boşsa, kurşun yaralan­malarında ya da kalça kemiği kırıldı­ğında kolay hasar görür; dolu ve gergin olduğunda kamın üst bölümlerine doğ­ru yayıldığından delici yaralanmalar­dan, ezici darbelere göre daha kolay et­kilenir.

Başlıca üç tip idrar kesesi yara­lanmasından söz edilebilir:

• Kamın alt bölümündeki ezilme idrar kesesinin yaralanmasına ya da yırtılma­sına yol açar; bunun sonucunda idrar kann zannın içine dolabilir.

• Kalça kemiği kırıldığında kemik par­çacıkları idrar kesesinin içine girebilir; delinen kesenin içindeki idrar kann boşluğuna geçer.

• İdrar kesesinin delinmesine yol açan batıcı travmalann nedeni genellikle ke­sici ve ateşli silahlarla yaralanmadır. Kesenin yanı sıra çevresindeki iç or­ganlar ile büyük kan damarları da yara­lanabilir. Kalçada uygulanan cerrahi gi­rişimler ya da endoskopik (iç görgüle- me) girişimler sırasında da idrar kesesi yaralanabilir.Basit bir yaralanmada kese duvarı­nın çeşitli katmanlan zedelenir.

Kalça kemiklerinin kırılmasından sonra karın" zannın dışında kalan bölümünde; kese gerginken kamın alt bölümünde oluşan travmalardan sonra ise kann zannın içindeki bölümde yırtılma olur. İdrar kesesinin karın zanyla örtülü kubbesi, en zayıf ve travmaya en dayanıksız bölgedir. Delici lezyonlardan sonra ke­senin kann zarının içinde ve dışında kalan bölümlerinde yırtılma görülebi­lir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp