İdrar Kesesi (mesane) Değişimleri

İdrar Kesesi (mesane) Değişimleri : Klinik olarak herhangi bir şikayeti olmıyan şeker hastalarında mesane lezyonlarının aranması sistematik olarak yapılmalıdır. Diabetiklerde nörojenik mesaneyi ortaya çıkarmanın önemi bu hastalarda idrar yolu infeksiyonunu önliyerek, diabetiklerin nefropatisini şiddetlendiren bu faktörün bertaraf, edilmesidir. Nefropati juvenil diabetiklerde sıklıkla ölüm sebebi olmaktadır.Diabetiklerde mesane harabiyeti prelavansı yüksektir, % 85 10 Hastanın hikayesi çok dikkatle alınmalı ve işemede patolojik durum özellikle aranmalıdır. Nörojenik mesanesi olan hastalar, daha önce bulunan gece pollakürilerinin kısmen düzeldiğini söylerler. Bu hal hastayı memnun eder, doktor metabolizmanın düzeldiğine inanır, fakat gerçek bu değildir.

Sabah ilk yapılan idrar ölçülür ise anormal şekilde fazla miktarda olduğu görülür ve 1300 ml'e kadar yükselebilir. Bu vakalar gece karında büyük bir torba olan mesaneye işerler ve sabah kalkınca onu boşaltırlar (şekil -36). Nörojenik mesanenin gözden kaçmaması veya kanıtlanması için hastanın sabah ilk idrarını ölçmesi çok önemlidir. Mesane kapasitesi ve mesane içi basıncın ölçülmesi için sistometri değerlidir. Mesane kapasitesinin 400 ml'den fazla olması anormal kabul edilmelidir. Sistoskopi mesane duvarında trabekula- ların kaybolduğunu gösterir. % 12'lik Na-iyodür solüsyonu ile retrograd sis- tografi, vesical üçgenin ve uretral reflux'un ortaya çıkarılması için değerli yöntemdir. Mesanede bakıya (residu) erişkin diabetiklerde % 9, juvenildiabetiklerde % 16 bulunur.

Mesane aktivitesini değerlendirmede radiosi- nematografi de çok faydalıdır.Sabah idrar etmeden önce mesane en büyük hacmine erişir ve işemenin başlaması için karın adalelerinin kasılması gerekir. Bazı hastalar yatar vaziyette bu mekanizmayı harekete geçirip idrar edemezler. Bu duruma diabetiklerde sıklıkla rastlanır. Bazı hastalar da hipogastrium bölgesinde bir ağırlık hissederek idrar etmeğe koşarlar. Bunun nedeni mesanenin aşırı derecede gerilmesi ve mesane tepesindeki reseptörleri stimule etmesidir.Nörojenik mesenenin sempotom ve bulguları idrar kesesi mukoza membranını medulla spinalisin S2 S4 segmentine bağlıyan nervi eri- gentes ve presacral plexusun sempatik ve parasempatik afferent duygu liflerinin harabiyeti ile izah edilir 44 Şeker hastalarında yapılan mesane biyopsisinin histolojik ve histokimyasal tetkiki patolojik değişimlerin mesanenin intramural sinir liflerinde olduğunu göstermiştir, bu değişimler diabetik olmıyanlarda görülmez28. Nörojenik mesanede harab olan sinir yolları ve medulla spinalisdeki merkezler impotensi oluştururlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp