Hypnic Baş Ağrısı Ve Tedavisi

Hypnic Baş Ağrısı Ve Tedavisi :

Hypnic Baş Ağrısı 


Çoğunlukla yaşlılarda görülen bu baş ağrısı sadece geceleri olur ve hastayı uykudan uyandırır. 15 dakika ile 3 saate kadar sürebilir. Genellikle uyuduktan 2-3 saat sonra ortaya çıkar. Başta yaygın hissedilir, çok şiddetli değildir. Gece alınan kafein ve lityum gibi ilaçlara iyi cevap verir.Hastalığın nedeni olma biçimiyle doğrudan ilişkilidir. Uyuduktan sonra ortaya çıkan ağrı diş sıkmaya bağlı gelişir. Bu hastalar uyuduktan sonra dişlerini sıkıyordunBu hastaların tedavisinde diş-çene kompleksi mutlaka değerlendirilmelidir. 

Yaşlıları Uykudan Uyandıran Baş Ağrısı Ve Tedavisi

Özellikle yaşlılarda yapılan total protezlerin yük dağılımı çok dengeli olmayabilir. Başlangıçta uygun yapılsa bile çene kemiğinde oluşan zaman içindeki rezorpsiyon (erime) sonucunda protezlerin dengesi bozulabilir. Uykuda diş sıkınca ağrı tetiklenir.Tedavide protezlerin uzmanı tarafından ayarlanması veya yenilenmesi gereklidir. Ayrıca gece dişlerini çıkarmaması öğütlenmeli, gerekirse gece plağı da yapılmalıdır.Böylece yaşlılara ilaç verilmemiş olur. Zaten kullandıkları bir sürü başka ilaçları da vardır. 
 
Çene kompleksinin dengelenmesi aynı zamanda işitmedeki kayıplarını, varsa kulak çınlamalarını, baş dönmelerini azaltır. Yaşlı hasta sadece ağrıdan kurtulmaz, koruyucu bir tedavi de sağlanmış olur.

Hipnik baş ağrısı, genellikle ileri yaşlarda ve uyku sırasında görülen, nadir bir primer baş ağrısı formudur. Bu olguların polisomnografik (PSG) kayıtlamaları, baş ağrısı ataklarının sıklıkla REM fazında ortaya çıktığını göstermiştir. Burada, 10 yıldır süren, hemen her gece birkaç kez uykudan uyandıran baş ağrıları hipnik baş ağrısı için Uluslararası Baş Ağrısı Derneği (International Headache Society; IHS) kriterlerini karşılayan, 69 yaşında erkek bir olgu sunulmuş; lityuma yanıt alınamaması üzerine verilen topiramat 100 mg/gün ile tam düzelme elde edilmiştir. Topiramat tedavisi alırken yapılan PSG’de baş ağrısı olmamış, topiramatı kestiği dönemde tekrarlanan PSG’de, biri REM, diğeri nonREM fazında oluşan iki baş ağrısı atağı kaydedilmiştir.

Her iki kayıtta da solunumsal uyku bozukluğu olmadığı, REM ve non-REM uyku sürelerinin normale göre kısaldığı gözlenmiştir. Ayrıca, topiramatlı PSG’de, hastanın daha az uyandığı ve REM uyku oranının tedavisiz PSG’ye göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgular, hipnik baş ağrısının uykunun evresiyle değil doğrudan uyku durumuyla ilişkili olduğu görüşünü desteklemektedir. Hipnik baş ağrısında lityum verilemeyen hastalar için topiramat bir tedavi seçeneği olarak akla gelmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp