Husyelerin Karın İçinde Kalması

Husyelerin Karın İçinde Kalması :

Buna tıp dilinde "Husyelerin saklı kalması" denir. Normal olarak doğuşta veya doğuştan kısa bir süre sonra çocuğun husyeleri torba içersine iner ve torbaların üst tarafına yakın kısmında kalırlar. Bazı Çocuklarda husyelerden biri veya her ikisi birden beklenen zamanda torba içersine inmez ve karın içinde kalır.

Tüm dünyada yapılan istatistiklere göre doğan 100 erkek çocuğundan 4 tanesinde husyelerden biri karın içinde kalmakta, yine 100 çocukta 1 tanesinde her iki husye birden karın içersinde kalmaktadır. Anne baba zaman zaman erkek çocuğunun torbalarını yoklayarak husyelerin torba içersine inip inmediğini kontrol etmeli, beklenen yaşlarda husyeler inmezse doktora müracaat etmelidir.

Buluğ çağına kadar torba içersine husyeler inmezse, karın içinde husyeler gelişemez, ufacık kalır ve bunların karın içinde hormon verimi çok az olur ve o çocuklar erkekliğini kazanamaz. Çünkü karın içi sıcaklığı husyelerin çalışması için müsait değildir, sıcak yer husyeleri çalıştırmaz ve o kimsenin kısır kalmasına neden olurlar. İçerde kalıp çalışamayan husyeler zamanla içerde deforme olur ve elden çıkarlar.

Bu nedenlerle husyeler karın içinde kalmışsa vaktinde doktora giderek hormon tedavisi ile veya ameliyatla torbaya indirmelidir. Bu konuda ne kadar erken davranılırsa o kadar iyi olur, gecikildikçe husyeler elden çıkabilir. Karın içersinde kalan husyenin torba içersine indirilmesinde gecikilirse, husye deforme olur bazen kansere bile dönüştürebilir.

Çocuk daha bebek yaştan itibaren yeterli ve dengeli beslenmelidir. Böylece husyeler normal şekilde kendiliklerinden torbaya inerler. Gecikme görülürse, doktorlarca önerilecek jimnastik hareketleri (kasıkları kuvvetlendirici) husyelerin inmesini yardım edilir. Bunlar kâfi gelmezse doktorlar gecikmeden ameliyat ederek husyeleri torbaya indirilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp