Hırıltılı Öksürük

Hırıltılı öksürük ve bitkisel tedavi yöntemleri hakkında bilgiler bu makalede yer almaktadır. Hırıltılı öksürük ve bitkisel tedavi yöntemleri ile ilgili tüm açıklamaları bu makalede inceleyebilirsiniz..

Solunum yollarını temizleyen bir mekanizmadır. Bu refleks hareketi, bütün solunum yollarını yabancı cisimlerden, hava kirliliğinden ve birikmiş mukuslardan korur.

Hava yollarında bulunan en küçük tahriş edici bir şey, beyindeki öksürük merkezine saniyenin milyonda birinde hemen işaret gönderir. Haber hemen göğüs kaslarına aktarılır ve patlatılan bir öksürükle hava yolları tahriş edici şeyden temizlenir. Bu öksürük hareketi temizleninceye kadar devam eder.

Bir mikrop, bronşlara ve akciğerlere dolduğunda iltihap meydana gelir ve bir tahriş kaynağı oluşturup öksürüğü yaratır.

Öksürük Nedenleri :

Genellikle, burun, yutak, gırtlak ya da ağız gibi üst solunum yollarında meydana gelen tahriş ya da iltihaplanma sonucu olabileceği gibi, alt solunum yollarındaki rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Ayrıca, toz ya da polen gibi çeşitli maddelerin solunum yoluna girmesi sonucu, vücut öksürerek tepki verebilir.

Çeşitli hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkan, Öksürük 3 grupta toplanır:

* Kuru öksürük : Nezle, boğaz iltihabı, bademcik iltihabı, fazla sigara içmek, sindirim bozuklukları, gastrit, ishal, kabızlık, bağırsak solucanları, kalp hastalıkları ve ses tellerinin hastalanmasından kaynaklanan öksürükler balgamsızdır, yani kuru öksürüktür.

* Nöbet şeklinde gelen öksürük : Bu çeşit öksürük, boğmaca veya ciğer şişmesi; gırtlak veya hava borusunun tahriş olması, veya astımdan kaynaklanır. Bu çeşit öksürükte pek az balgam görülür.

* Balgamlı öksürük : Bu çeşit öksürük, sık sık tekrarlar. Hastada hırıltı vardır. Balgam çıkarır ve nefesini dışarı vermekte zorluk çeker. Balgamlı öksürük; Bronşit, astım, sinüs iltihabı, müzmin sinüzit, kalp hastalıkları veya tüberküloz‘un bir işareti olabilir. Öksürük, nasıl olursa olsun, ihmal edilmemesi ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Öksürük Tedavisi :

Öksürük başka hastalıkların belirtisi olabilir. Öncelikle, öksürüğün sebebinin bilinmesinde fayda var.

Bünyeleri daha zayıf olduğu için bebeklerde ve çocuklarda öksürük şikayeti daha sık görülür. Bebeklerde ve çocuklarda öksürük tedavisi daha özenle yapılmalı ve rastgele ilaç kullanılmamalıdır.

Öyleki; bilinçsizce kullanılan öksürük şurubu, vücudun öksürerek solunum yollarını temizlemesini engeller ve daha büyük sorunlara yol açabilir.

Öksürük Tedavisinde, ilk yapılması gereken önlemler:

Bol sıvı almak,
Bulunulan ortamı havalandırmak,
Bulunulan ortamdaki havayı nemlendirmek,
Boğazı yumuşatacak bitki çayları içmek olmalıdır

Ayrıca, özellikle kuru öksürük boğazı tahriş edebileceği için az ve daha hafif öksürmeye çalışmak olası tahrişleri önlemeye yardımcı olur.Enfeksiyon ile baş gösteren öksürük antibiyotiklerle tedavi edilir. Enfeksiyonlardan doğan öksürükler, pisliklerin akciğerlerde birikmemesi için, kesilmez devamlıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp