Hipertiroid Belirtileri

Hipertiroid Belirtileri

Sıcağa tahammülsüzlük ve aşırı terleme hipertiroidinin tipik semptomlarıdır. Bunun sebebi de metabolizmanın aşırı hızlanması aşırı ısı üretir. Terleme ısıyı düşürmeye yöneliktir. Düşünün kış günü iş yerindeki hipertiroidili hastanın sıkıntısını! Herkes kat kat giyinmiş donarken hipertiroidili hasta yanacaktır. Yanmakla kalmayıp pencereleri açıp iş arkadaşları ile dargınlık derecesine varan tartışmalara girecektir. Veya evinde pencereyi açıp eşiyle tartışacaktır.Gastrointestinal sistemde bu etkileşimden nasibini alır. Hızlanan barsak hareketlerinin sonucu diare gelişir. Sık sık dışkılama ihtiyacı belirir. Aşırı terleme ciltte adeta kadife hissi uyandıran nemli bir yapı oluşturur. Tüm vücudun kaşındığı hissi belirir. Saçlar giderek incelir ve daha yumuşaktır. 
 
Tırnaklar da kolay kırılma meydana gelir. Hipertiroidisi olan hasta adeta 2. viteste saatte 100 km hızda gitmekte olan araba gibidir. Bu kardiyobaskülersistemde hasarlara yol açabildiği gibi kemik sisteminde ise erimelere (osteoporoz) yol açabilir. Hipertiroidili hastalar nefes darlığı çekerler. Astımı olan solunum yetmezliği çeken hastalar gibi merdiven çıkamazlar.Baldır ve kol kaslarında zayıflama ve güçsüzlük olabilir. Ba- cakda incik kemiğinin önünde şişlik (miksödem) görülür. Kadın hastalarda adetler düzensizleşir. Adette azalma veya adet kesilmesi görülebildiği gibi hamile kalamayabilirler de. Hamilelerde hipertiroidi düşüklere neden olabilir. Saçlar incelir ve parlaklaşır. Vücut da kaşıntı hissi ortaya çıkar.Hipertiroidisi olan bir hastada bazen kendisi farkında olmadan etrafındaki kişiler tarafından yapılan uyarılar sonucu tanıya gidilebilir. 
 
Örneğin, herkesin rahatlıkla oturduğu bir alanda sıcağa tahammülsüzlük göstermesi, gerek duyulmadan pencereleri açması, serin bir ortamda terlemesi veya yüzünü klimaya dönmesi metabolizmasının ne kadar hızlandığını gösterir. Hatta bu metabolizma hızlanması kalori dengesizliğine de yol açar. Yukarıda da belirttiğimiz gibi kişi aşırı beslenmesine rağmen kilo alamamakta hatta kilo kaybetmektedir. Bu hastaların özellikle tedavi edildiklerinde aldıkları kalori dengesini çok iyi ayarlamaları gerekir. Çünkü tiroidin fonksiyonu normalleşince tabiatıyla metabolizma hızıda normalleşecektir. Eğer kişi tedavi öncesi yediği gıda dozunda beslenmesine devam ederse istenmeyen kilo artışı da beraberinde gelecektir.

Hipertiroid Hastaları Nasıl Beslenmeli

Zayıflama sürecinde en fazla karşılaşılan ve günümüzde yaygın olarak gözlenen tiroid rahatsızlıklarında beslenme büyük önem taşımaktadır. Metabolizmanın çalışmasını kontrol eden ve yaşamsal fonksiyonlar için gerekli olan tiroit hormonları eğer düzensiz salgılanırsa ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.

Tiroid hormonu normal değerlerden daha fazla salgılanırsa metabolizma hızlanır ve hipertiroidi hastalığı gelişir. Eğer daha az salgılanırsa bu duruma da hipotiroidi denir, metabolizma hızı azalır, kabızlık, deri döküntüsü, saç dökülmesi, kilo artışı, aşırı sinirlilik hali oluşur. Hastanın kan bulgularındaki T3, T4 ve TSH hormonlarının ölçülmesi hastalığın seviyesi hakkında bilgi verir.

Tiroid hastaları doktor kontrolünde uyguladıkları ilaç tedavisinin yanı sıra yaşamları boyunca beslenmelerine de dikkat etmek durumundadırlar. Tüketecekleri yiyeceklerin çeşit ve miktarı hormon seviyelerini etkileyebilmektedir.

Bu nedenle;

*Kan bulgularınıza, yaşam tarzınıza, kullandığınız ilaçlara uygun yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulamalısınız, bu örüntü karbonhidrat, protein, yağ, vitamin-mineraller ve lifden zengin olmalıdır.

*Sebze ve meyveleri mevsiminde, taze tüketin.

*Market alışverişi yaparken etiket okuma alışkanlığı edinin.

*Doymamış yağ asitlerinin, özellikle omega-3, tiroid fonksiyonlarını düzenleyici özelliği artık bilinmektedir. Bu nedenle daha fazla balık tüketmeye çalışın. Haftada en az 2 kez balık, diğer günlerde ise derisiz tavuk, hindi, yağsız kırmızı et tüketin.

*Tam tahıl ürünlerini ve kurubaklagilleri tüketmeye çalışın. Kuru baklagiller iyi birer bitkisel protein kaynağıdırlar ve haftada 2 kez tüketilmelidir.

*Beslenmenize keten tohumunu ilave edin, hem lif oranı yüksek hem de E vitamini ve çinko mineralinden zengin bir besindir. Günde 1-2 yemek kaşığı kadar taze öğütülmüş keten tohumunu sebze yemeklerinize, salatalara ve çorbanıza yemek piştikten sonra ilave edip tüketmeye çalışın.

*İyot, tiroid fonksiyonları için elzem bir mineraldir ve tükettiğimiz birçok besinin içerisinde de bulunmaktadır. Eğer ihtiyacımızdan fazla alınırsa da otoimmün tiroid hastalığına neden olabilmektedir.
*Hipotiroidi olanların iyotlu tuz, hipertiroidi ve nodüler guatırı olanların aşırı iyot alımında hashimato tiroidi oluştuğu için iyotsuz tuz yemeleri gerekmektedir.
*E vitamininden zengin beslenmede iyodun emilimini artırmaktadır.
*Çinkodan zengin badem, deniz ürünleri, et, karaciğer, tavuk, hindi, fındık, ay çekirdeği, süt ve yumurta yeme alışkanlıklarınız arasında olmalıdır.

Hipertiroid Bitkisel Tedavisi

İbrahim Saraçoğlu Tiroid Tedavisi için Dereotu Kürü
İbrahim Saraçoğlu, hem hipertiroid, hem hipotiroid için dereotu kürünü önermektedir. İbrahim Saraçoğlu, dereotunda bulunan iki ana etkin maddenin, tiroid hormonları olan T3 ve T4′ü dengelemede yeterli olabildiğini söylüyor. Yani tiroid bezi hızlı çalışıyor ise yavaşlatıyor, yavaş çalışıyor ise hızlandırıyor. Neticede hem hipotiroid hastaları hem de hipertiroid hastaları için dereotu faydalıdır.

Tiroid nodüllerine karşı Dereotu Kürü faydalı mıdır?
Dereotu kürü tiroid hormonlarını dengeler, sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. bunun yanısıra nodüllerin küçülmesinde veya tamamen yok olmasında da dereotu kürü etkilidir. Birkaç mm büyüklüğündeki nodülleri tamamen yok edebilir, cm düzeyindeki nodüllerin ise sadece küçülmelerinde etkili olabilir. Dereotu kürüne ek olarak, tiroid nodüllere karşı başka bitkisel kürler de bulunmaktadır.

İbrahim Saraçoğlu Dereotu kürünün uygulanışı:
3 ay boyunca çok basit olan kürümüzün uygulanması gerekiyor. Sabah, öğle ve akşam, aç karnınıza, öğünlerden 15 dakika kadar önce 1 yemek kaşığı dolusu taze yeşil dereotu birkaç kez çiğnendikten sonra 2-3 yudum su ile yutulur. Bu küre hiç ara vermeden 3 ay devam etmelisiniz.

İbrahim Saraçoğlu Tiroid Tedavisi için Dereotu Kürü
İbrahim Saraçoğlu, dereotu kürünün ikinci ayından sonra tiroid hormonlarınızı zaman zaman kontrol ettirmenizi tavsiye ediyor. Çünkü kullandığınız ilacın miktarını azaltmanız gerekli olabilir. Sakın ilaç azaltımını hekiminize danışmadan kendi kendinize karar vermeyiniz.

Tiroid nodüllerinin küçülmesinde veya ilerlemesinde de bu dereotu kürü oldukça etkilidir. Bu kür sayesinde çok sayıda hasta, ilaç alınımından kurtulmuş ve var olan nodülleri de yok olmuştur. Gerekirse küre daha uzun zaman devam edebilirsiniz.

NOT: Hekimlerin kontrol ve önerilerini ihmal etmemelisiniz.
Tiroid hastaları için İbrahim Saraçoğlu ayrıca bitkisel bir kür daha öneriyor. Yoğurt otunun özel bir türü ile yapılan bu kür, İbrahim Saraçoğlu’nun sitesinde satılmaktadır.

Hipertiroidi nasıl tedavi edilir?
Hipertiroidi; ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavi olmak üzere üç şekilde tedavi edilir.

1. İlaç Tedavisi:
Hastalığın ilaçla tedavisinde amaç, tiroid hormonlarını normal seviyeye indirmektir. İlaç tedavisi sık sık yapılan kontrollerle beraber genelde 9 ay- 1 yıl sürer. İlaç tedavisi sırasında ateş ve boğaz ağrısı görülürse, doktora başvurmak gerekir çünkü bu durum vücudunuzda lökositlerin azalmış olduğunun işareti olabilir. Bu durumda ilaçlar kesilir ve radyoaktif iyot tedavisine başlanır. Eğer sıcak nodül problemi varsa ilaç tedavisi bittikten sonra radyoaktif iyot tedavisine devam edilir. İlaç tedavisi bittikten sonraki ilk 6 ayda hastalık % 30-50 oranında tekrar görülebileceğinden, doktor kontrollerini aksatılmaması gerekir. Yüksek miktarda iyot tüketen, sigara içen, guatrı büyük olan hastalarda rahatsızlığın tekrarlama olasılığı daha yüksektir.

2. Radyoaktif İyot Tedavisi:
Hormonların normal seviyeye gelmesinden sonra, bu tedaviye başlanır. Tedavi özellikle sıcak nodülü ve hormon yüksekliği olan hastalarda tercih edilir. Tedaviden önce ilaçlar kesilir, tedavi sonrası yeniden başlanır. Tedavi zararlı değildir, fakat radyoaktif iyot tedavisi uygulanan kadınların uygulamadan ancak 6 ay sonra hamile kalmalarına izin verilir. Radyoaktif iyot tedavisi sonrası hastaların çoğunda tiroid bezi yetmezliği görülür ve bu rahatsızlık için ilaç kullanmaya başlarlar. Tedavinin başında bu durum hastalara bildirilir.

Radyoaktif iyot tedavisi sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Tedavi sonrası ilk beş gün hastanın kullandığı eşyalar başkası tarafından kullanılmamalıdır. Hijyene dikkat edilmelidir.
8 yaşından küçük çocuklarla ve hamile kadınlarla yakın temastan kaçınılmalıdır.
Eğer hastanın bebeği varsa emzirmekten kaçınmalıdır.
Tuvaletteki hijyene çok dikkat edilmelidir.
Boğazda veya boyundaki bir ağrı, sinirlilik ya da çarpıntı gibi bir durum olursa doktora başvurulmalıdır.

3. Cerrahi Tedavi:
Eğer hastada guatr büyükse ya da çapı büyük olan bir sıcak nodül bulunuyorsa genelde cerrahi operasyon önerilir. Hastanın hormonları ilaç tedavisiyle normal seviyeye getirildikten sonra, ameliyatla tiroid bezinin bir bölümü ya da tamamı alınır.

Hipertiroidi tedavi edilmezse ne gibi sorunlar ortaya çıkar?
Hipertiroidi tedavi edilmezse hastada kilo kaybı ilerler, kalpte ritim bozuklukları, kalp yetmezliği gibi sorunlar ortaya çıkar. Ayrıca hasta bir enfeksiyon sonrasında tiroid krizine girerek hayatını kaybedebilir. Bu nedenle hipertiroidi rahatsızlığı ihmal edilmemelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp