Hemorot Nedir

Hemorot Nedir :

HEMOROİT NEDİR


hemoroit nedir, basur, basur nedir, hemoroit (basur) nedir, hemoroid (basur) nedir, basur (hemoroid) nedir, hemoroid, basur (hemoroit) nedir, hemoroid nedir,hemoroid hastalığı hakkında bilgi edinmek ve hemoroid hastalığına sebep olan etkenler hakkında bilgi edinmek,hemoroid hastalığının nedenlerini,hemoroid hastalığına karşı bitkisel çözümler,hemoroid hastalığının insan hayatındaki önemini öğrenmek istiyorsanız alttaki makalemize bir göz atmanızı öneririz.

Hemoroid rektum adı verilen son barsaktaki toplar damarların anal kanaldaki "varisi" olarak tanımlanıyor. Damarlardaki genişlemeler sonucu oluşan ödem ve şişmelere bağlı olarak ortaya çıkıyor ve bu şişlerin yerine göre iç ya da dış hemoroid adını alıyor.

Belirtileri ve seyri nasıldır?

Sadece damarın varis şeklinde genişlemesine, yani hemoroidin belirli bir boyutun üzerine çıkmayan 0.5-1 cm arasında içinde pıhtı bulunmayan kesimine birinci derece hemoroid deniyor. Bunlar ağrı, kanama, kaşıntı gibi şikayetlere neden olmuyor ama elle muayene sonucunda fark ediliyor. Hemoroidin belirli bir boyutun üzerine çıkması, 1.5 cm'den daha büyük olması ve içinde pıhtı bulunması hali, 2. ve 3. derece hemoroit adını alıyor. Bunlar da kişiye göre değişebiliyor. Ve genetik risklerle birlikte seyrettiğinde pıhtıyla birlikte uzun süre anal kanal içine girmeyen hemoroidler pıhtılaşmaya başlıyor ve sert, katı, ele gelen memeler şekline geliyor. 4. derecede hemoroidde, iç hemoroidle dış hemoroit birleşip dışarıya doğru sarkmış bir şekilde görülüyor. Bunlarda genellikle ülserasyon, yer yer kanamalar ve doku kayıpları meydana geliyor. Ağrı genellikle dış hemoroidlerde görülüyor. Çünkü mukoza ile cilt arasına yerleştiği için oturma, kalkma veya tuvalete çıktıktan sonra geriye reddedememe nedeniyle bunlarda ağrılar çok görülüyor. Hastada kaşıntılar, ülserasyonlar ve kanamalar oluyor.

Ne zaman ciddiye alınmalı?

Buradaki en önemli noktalardan biri rektal herhangi bir kanamanın mutlaka ciddiye alınması gerektiği. Böyle bir kanama durumunda kanser olmadığının mutlaka kanıtlanması gerekir. 30 yaşın üzerinde kadın ya da erkekte herhangi bir rektal kanama olduğu zaman hemoroid ya da farklı bir anal patoloji de görülse, mutlaka barsak içerisindeki herhangi bir kanserden kaynaklanmadığını kanıtlamak gerekir. Çünkü bu tip kanamalarda genellikle hemoroid olduğu düşüncesiyle hekime gidilmiyor ve geçici çözümler üretilmeye çalışılıyor, oysa hemoroidle birlikte altta yatan rektal bir kanser de olabilir" diyor.

Risk faktörleri nelerdir?

  • Bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler
  • Hamilelik
  • Egzersizden uzak, hareketsiz bir yaşam
  • Mesleki nedenler (şoförler, pilotlar, cerrahlar)
  • Kalın barsak kanseri
  • Alkol alışkanlığı
  • Genetik faktörler

Hemoroid oluşumunda genetik önemli bir faktörü oluşturuyor. Genetik risk yüzde 20'lere kadar çıkıyor. Hamilelik ise kadınlarda hemoroid açısından tetikleyici bir unsur oluşturuyor. Bu nedenle her hamile kadında fizyolojik olarak basınçtan dolayı hemoroid görülüyor. Ama hamileliğin bitiminden sonra gerileme olabiliyor. Hemoroidin patolojik düzeylere çıkabilmesinde kabızlık, diyet, kötü beslenme yani posadan fakir beslenme ön planda geliyor. Özellikle gelişmiş toplumlarda beslenme şekillerinin posadan fakir, hazır yiyeceklere doğru kaymasından dolayı hemoroid görülme oranı da artıyor. Çünkü bu besinler emilimi yüksek ve posa bırakmayan gıdalar. Özellikle çalışan insanlar tuvalet ihtiyaçlarını belirli zamanlara yayamamalarına bağlı olarak ortaya çıkan kabızlığın arkasından hemoroidin gelmesi kaçınılmaz oluyor. Yani normalde var olan bir durum patolojik hale geliyor.

Görülme sıklığı nasıldır?

Yaş ilerledikçe hemoroid görülme riski de artıyor. Bebeklerde ve çocuklarda hemoroid görülmezken, 20 yaşından sonra, genetik, mesleki sebepler varsa ve beslenme bozuklukları da söz konusuysa sorun yavaş yavaş ortaya çıkabiliyor. Yaşla birlikte paralellik gösteren hemoroid buna bağlı olarak ileri yaşlarda artıyor.

Tedavisi nasıldır?

Hemoriodin tedavi edilmesini öncelikle yaşam kalitesinde yarattığı düşme nedeniyle hasta talep ediyor. Ancak kanama oluncaya kadar hastalar hekime pek müracaat etmiyor. Kanamayı gördükten sonra bir süre bekliyor ve devam ettiği taktirde hekime gitme zorunluluğu hissediyor. Hekime gitmeyi engelleyen noktalardan biri, muayenenin rektal yoldan yapılması.

Rektal tuşe denilen parmakla muayen hayat kurtarıcı, çok önemli bir muayene şekli. Rektal tuşede 12 cm'e yakın mesafe kadar olan patolojilerin kanser olup olmadığı tespit edilebiliyor. Burada kanser olmadığı tespit edildikten sonra, kanama yok diye hastanın bırakılmaması gerekiyor. Kanamalar bazen son barsağın yakınlarındaki polipoid çıkıntılarda- ki bunlar daha sonra kansere dönüşebilecek lezyonlardır- veya barsağın oluşturduğu dışarıya doğru olan çıkıntılardan oluşabiliyor. Hemoroid olan hastalarda bunların mutlaka takip edilmesi gerekir. Bu nedenle rektal tuşe çok önemli. Eğer kanamanın sebebi bulunduysa nedene yönelik tedavi yapılmalıdır. Rektoskopi, sigmoidoskopi ve mutlaka kolonoskopi yaparak farklı bir sorunun varlığı olmadığı kanıtlandıktan sonra hemoroid operasyonlarına gidilebiliyor.

Önce medikal tedavi

Birinci ve ikinci derecedeki hemoroidlerde medikal tedavi uygulanabilir. Ama üçüncü ve dördüncü derecede mutlaka cerrahi tedavi yapılmalı. Cerrahi tedavi kararı alınsa dahi medikal tedavi mutlaka uygulanmalı. Çünkü o bölgede, bakteriyel, virütik enfeksiyonlar oluşabiliyor ve bunların temizlenmesi gerekiyor. Yani buradaki sac ayağının birincisi temizlik, ikincisi ise diyet oluyor. Posadan zengin besinler alınmalı ve dolayısıyla her zaman tuvalete rahat çıkabilecek kolaylıkta ve sıklıkta tuvalet alışkanlığı edinilmelidir. Üçüncü koşul da istirahat. Yani gündelik yaşamdaki aşırı yorgunluktan kaçınmak. Stres, üzüntü, sıkıntı gibi vücut direncini kıran etkenler bu sorunu tetiklendiği için mümkün olduğu kadar bu durumlardan olabildiğince kaçınmak gerekmektedir.

Cerrhai tedavi

Sac ayağının birincisini oluşturan temizlik için, hekim tarafından verilen antiseptik oturma banyoları kullanılıyor. Hastaya kortizon içerikli bazı kremlerin yanısıra, kasları rahatlatıcı bazı spazm çözücüler de hekim tarafından veriliyor. Kanama ve diğer komplikasyonların varlığında ise cerrahi tedavi devreye giriyor.

Hastanın üçüncü veya dördüncü dereceden hemoroidi varsa; yani kanama, ülserasyon, sarkma, enfeksiyon söz konusuysa medikal tedavinin hemen ardından cerrahi tedavi uygulanıyor.

İlk yapılanlar, hemoroidektomi denilen hemoroid pakelerinin yani memelerin bir pens yardımıyla tutulup üzerinden bağlanıp, kesilmesine dayanan bir cerrahi şekliydi. Hasta için son derece zor ve ameliyat sonrası bakımı da oldukça güçlük yaratan bir cerrahiydi. Banding adı verilen özellikle şişlikleri ortadan kaldıran bir yöntem var, fakat biz bunu radikal bir tedavi olmadığı için tavsiye etmiyoruz. Bugün gelişmiş en önemli metodlardan bir tanesi, "Longo" adı verilen bir zımbalama metodur. Burada hiçbir kesi ya da pansuman gerektiren bir durum olmamaktadır. Rektum içerisinde 5-6 cm içeride üç damar bulunur. Bu üç damar yukarıdan bağlandığında hemoroid radikal olarak ortadan kalkıyor. Damarlar yukarıdan bağlandığı için aşağıdaki şişliklerin hiçbir önemi kalmıyor. Bir süre sonra kendiliğinden geçiyor. Bunun için de bir zımbalama metodu geliştirilmiş. Genel anestezi altında yapılan bu operasyon hastaya göre değişkenlik gösterse de en fazla yarım saat içinde tamamlanıyor. Bu operasyon sonrasında hasta birkaç saat içinde evine gönderiliyor. Bir iki gün içinde de işine dönebiliyor.

Longo operasyonunun son derece başarılı sonuçlara ulaşmasına karşın, bu işi çok iyi yapan, deneyimli ve uzman kişiler tarafından yapılması çok önemli.

Hemoroit tedavisinde kullanılan bir başka yöntem ise lazer cerrahisi. Bu yöntemdeki amaç hemoroidi ışınla yakmaktır. Hemoroit tedavisinde hangi tedavinin uygulanacağı, hasta bilgilendirildikten sonra hasta ve hekim tarafından ortak olarak belirleniyor.

Operasyon sonrasında...
  • Beslenme alışkanlıkları düzenlenmeli ve mümkün olduğunca posadan zengin gıdalar tüketilmeli
  • Günlük hayatta hareket etmeye özen gösterilmeli ve mutlak günlük egzersizler yapılmalı
  • Kabızlığı önleyici tedbirler alınmalı ve tuvalet alışkanlığı edinilmeli
  • Günlük temizliğe özen gösterilmeli

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp