Hemoroit Basur

Hemoroit Basur

Hemoroit basur,halk dilindeki ismiyle basur ile tıp dilindeki ismiyle hemoroit hastalığı aynı hastalıktır.Hemoroit basur hastalığı hakkında bilgiler,hemoroit basur hastalığının belirtileri,hemoroit basur hastalığının tanısı,hemoroit basur hastalığının tedavi yöntemleri ve tedavi aşamaları hakkında bilgileri aşağıdaki makalemizde bulabilirsiniz.

Türk toplumu için kesin rakamlar olmamakla birlikte erişkin nüfusun üçte birinden fazlasında görüldüğü sanılmaktadır. Bu hastalık grubu, hastalar tarafından özel, gizli ve hatta ayıp kabul edildiğinden tanı ve tedavilerinde önemli gecikmeler ve yanlışlar ortaya çıkmaktadır. Hastalar genellikle kulaktan dolma bilgilerle ve yakin çevrelerinden sorarak olayı geçiştirme ve gizleme eğiliminde olmaktadırlar.
Uzman ekip ve gerekli aletlerle, hemoroitlerin ağrısız, anestezisiz ve hastaneye yatmaksızın ayaktan 1-2 seans tedaviyle tümüyle giderilmesi mümkündür.

Spor sağlıktır.
Jimnastik, yürüme ve yüzme gibi düzenli egzersizler sizin için çok yararlıdır.
Dar iç çamaşırlarından ve giysilerden kaçınınız.

Hemoroid Nedir ?
Peri anal bölgedeki toplar damarların (venlerin) genişlemesi yani varisidir. Kabızlık gibi karin içi basıncın arttığı durumlarda daha sik oluşur. En sik 20-50 yas arasında görülür. Kalıtımsal nedenleri olduğu da bilinir. Hemoroitler içte ve dışta olabilir. Makattan sarkanlar (dış hemoroid - Sekil 2), makattan sarkmayanlar (iç hemoroid - Sekil 3) ve elle makattan içeri itilebilen hemoroid türleri vardır.

Anorektal Kanal Nedir ?
Kalın bağırsağın en uçta bulunan 4 cm'lik kısmına “anorektal kanal” denir. Anüsten itibaren 2 cm'lik kısma da “anal kanal” denir.
Kanalın cerrahi gerektiren durumları şunlardır:

1- Hemoroid (Basur)
2- Anal fissür (Çatlak)
3- Anal fistül
4- Anal tümörler (ur)

Neler önemli?
Makatta ağrı, kanama vb. yakınmaları olan bir hastada gerekli ve yeterli muayeneler yapılmaksızın hemoroid tanısı konulması ve tedavi edilmek istenmesi, altta yatan bir kanserin erken tanısının atlanması anlamına gelebilir.

Hemoroidin Belirtileri Nelerdir?
Dışkılama sırasında ıkınma, zorlanma ile diskinin damar duvarına yaptığı travma ile kanama görülür. Bu kanamayı ya tuvalette yada dışkıya bulaşmış şekilde görebilirsiniz. Fazla kanama kansızlığa (anemiye) neden olabileceğinden hemen doktora başvurmanızda fayda olacaktır. Kanama parlak kırmızı renktedir. Anal kanal dışına çıkan hemoroidlerde spazm nedeniyle kan dolaşımı bozulabileceğinden siddetli agri olabilir. Oturamaz duruma gelebilirsiniz. Şiddetli agri, ödem ve sislik, kızarıklık olusur.

Bu belirtilerin birisi olsa bile doktora mutlaka başvurmalısınız.

Hemoroidlerde Tani Nasil Konur ?
Makattan (anüsten) sarkan hemoroidler gözle görülür. Sarkan hemoroidleri; tuvalet sonrası temizlik yaparken, sizde farkedebilir ayna ile baktiginizda görebilirsiniz.

Muayenenin zorunlu oldugunu unutmamalisiniz. Rektal kanama ve makatta agrisi olan hastaya rektoskopi yapilabilir. Rektoskopi, rektoskop cihaziyla rektumun incelenmesi islemidir.

Hemoroidsiz Bir Yasam Neleri Gerektirir?
Hemoroidin tedavisinde çok sayıda tedavi seçeneği; fitiller, kremler ısıtıcılar, otlar... vb. piyasada mevcuttur. Ancak bunların hiçbirisi hastalığın kesin tedavisini sağlama niteliğinde değildir. Hemoroidin tedavisinde günlük yaşantımızdaki değişiklikler çok yararlı olacaktır.

Diyetinizin genel olarak meyve ve sebzelerden zengin olması esastir.

Lif, tahil, kepek açisindan zengin gidalar barsaklarinizin düzenli çalismasini saglayacaktir. Baharatli yemekler, alkol ya da barsak hareketliligine neden olabilecek gidalardan kaçininiz.

Susuz kalmayin. Günde en az 1.5-2 litre su içiniz.

Kendinize zaman ayırınız. Kişisel tuvalet temizliğine dikkat edin ve tam bir temizlenme sağlayınız. Ancak bu temizlikte sabun ve benzeri ürünler kullanmayınız. Kurulanırken çok ince tuvalet kağıdı kullanınız.

Kabız olmamaya dikkat ediniz. Günde bir kez ve düzenli olarak dışkılama en normal ve sağlıklı olan tarzdır. Dışkılamayı ertelemeniz, kabızlığa neden olacaktır. Kabızlık, basur memelerinde yırtılma, kanama ve ağrıya neden olur. Dışkılama anında asla ıkınmayınız.

Hemoroid Tedavisi Nasil Yapilir ?
Hemoroidiniz varsa mutlaka tedavi edilmelidir. Bu tıbbi ya da cerrahi olabilir. Sizin açınızdan zor bir durum olduğundan doktora gelmekte gecikebilirsiniz. Bu gecikme kısa sürede iyileşebilecek hemoroidinizi ameliyatla düzelebilecek duruma getirebilir. Erken dönemde doktora gitmeniz ve tedavi olmanız doğacak ciddi sorunları önler.

Tibbi Tedavi
Küçük hemoroitlere tıbbi tedavi uygulanır. Kabızlığın önlenmesi ilk şarttır. Uygun diyet, posalı gıdalar, bol meyve-sebze yeme tavsiye edilir. Doktorunuzun yazdığı ilaçları ve önerdiği uygulamaları (sicak oturma banyosu) yaptığınız takdirde iyileşme süreciniz 4-6 hafta arasında değişmektedir.

Sicak Su Oturma Banyosu Nasil Yapilir?
Sicak oturma banyosu iyileşmenizi hızlandırmak, ağrıyı azaltmak ve mekanik temizlik sağlamak amacıyla yapılır. Cildinizi yakmayacak sıcaklıktaki suyu bir kaba koyup hemoroidiniz tamamen suya girecek şekilde oturunuz. Suya oturma süresi 10-15 dakikadır. (su ılıyıncaya kadar) Oturma banyosu yapamıyorsanız, çömelme pozisyonunda duş fıskiyesinin bölgeye tutulması da ayni işlevi görür

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp