Hastaya Yaklaşım

Hastaya Yaklaşım :

Aneminin değerlendirilmesindeki en önemli husus klinisyenin laboratuar sonuçlarını hastanın kliniğine göre değerlendirme becerisidir. Aneminin araştırılması, birlikte olan hastalığın değerlendirme ve tedavisinin bir parçası olarak yapılmalıdır. Bunun için, hastalığın eritroist üretimi ve yaşam süresi üzerine etkilerinin iyi bilinmesi gerekir. Gecikmeler, karışıklıklara yol açacağından temel tetkikleri süratle bitirmek gerekir. Örneğin, vitamin eksikliği veya ilaç alımına bağlı eritrosit matürasyon duraklaması gözlenen hastalarda, ilaçlar, diyet ve altta yatan hastalığın tedavisi, tam kan sayımı, demir parametreleri ve kemik iliği morfolojik bulgularında kısa sürede dramatik değişikliklere neden olur.

Bu yüzden, rutin laboratuar testlerini ve kemik iliği aspirasyon veya biyopsisini (veya her ikisi birden) en kısa sürede, mümkünse aynı gün yapmak gerekir. Böylece, hastalığa özgü bulgular kaybolmadan, hastalığın tanısı konmuş ve yanlış yorumlardan kaçınılmış olunur. Örneğin, retikülosit sayısı, günlük eritrosit üretiminin bir göstergesidir ve eritrosit morfolojisindeki değişikliklerden daha hızlı şekilde değişir. Eritrosit morfolojisindeki değişikliklerin tam olarak düzelmesi için, normal eritrositin yaşam süresi olan 2-3 ay gereklidir.

Bir diğer önemli kural, asla sadece klinik bulgulara göre anemi tanısı koymamaktır. Aneminin tipi, klinik prezentasyondan anlaşılıyor olsa bile; gerçek neden tam bir laboratuar değerlendirme yoluyla anlaşılabilir. Daha da ötesi, anemi sıklıkla birçok faktörün katkısıyla oluşabilir. Örneğin; kronik inflamatuar ince bağırsak hastalığında, kronik hastalık anemisine malabsorbsiyona bağlı olarak gelişen, demir, folik asit ve vitamin BI2 eksiklikleri veya kombinasyonları katkıda bulunabilir. Böylece; tanısal zorluk sadece aneminin temelinde yatan nedeni tahmin etmekte değil, aynı zamanda her bir patofizyolojik komponenti tanımlamakta yatmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp