Hastalık Psikolojisi

Hastalık Psikolojisi : Doğal olarak çocuk da hastalanabilir. Neyse ki, çoğunlukla kısa sürede iyileşen iyi huylu hastalıklarla karşılaşılır. Ama bazen durum çok daha ciddi olabilir.Hemen herkesin küçükken oynadığı doktorculuk oyununda çizilen doktor imgesi meraklı, otoriter ve güçlü bir kişidir. Özellikle reçeteye can acıtıcı iğneleri yazdığında daha da kötüleşir. İçinde hiçbir zaman iyi şeylerin olmadığı gizemli bir çantası vardır.

Çocuğun muayenesi biraz kaygı vericiyse ve hastalık hastaneye yatırılmayı gerektiriyorsa, durum daha nazik ve rahatsız edici bir hal alır. Tehlike duygusu şiddetli bir sıkıntıya dönüşür. Çocukta hemen bir gerilme başlar. Çocuğa daha çok dikkat edilmesi ve korunması gerekir. Hasta çocuk düşmanca ve tehdit edici gerçek karşısında kendini güvende hissetmek için annesini sürekli yanında ister.

Çocuğun anlama kapasitesi, ulaştığı olgunluk derecesiyle orantılıdır. Bu nedenle her olayı, kendi iç dünyasına ve hayal âlemine götürme eğilimindedir.Hastalığa bağlı olarak çektiği acı, bi- linçaltındaki herhangi bir karanlık istek nedeniyle uğradığı bir cezalandırmaya ya da suçluluk duygusuna kolaylıkla dönüşebilir. Aynı biçimde çaresiz ve hastalıklı bedeni de bir güçsüzlük ve güvensizlik sıkıntısı içindedir.

Çocuğun tepkisi bireysel duyarlılığa göre farklılık gösterecektir. Doğal olarak hastalığın ağırlığından, seyrinden, gerekli tedavinin az ya da çok tehlikeli olmasından etkilenecektir. Bazı çocuklar depresif nitelikte tepki gösterirler.

Uysal ve sessizdirler.Bazı çocuklar ise tersi davranışlarda bulunurlar. Öfke krizleri geçirir ve isyan ederler. Buna karşılık katılımcı ve işbirliğine dönük bir tutum gösteren çocuklar da vardır.Çocuk hangi savunma mekanizmasını kullanırsa kullansın, uygun biçimde hazırlanmamışsa ve psikolojik yönden desteklenmemişse, ruhsal dengesi yaşadığı deneyimden uzun süre etkilenecektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp