Hamilelikte Siyatik

Hamilelikte Siyatik

Hamilelikte Siyatik hakkında bilgiler.

Siyatik ağrısı en sık, ani olarak ortaya çıkar. Ağır bir yük kaldırma veya ters bir beden hareketi olayı başlatabilir.Siyatik hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki makalemizi inceleyiniz...


Siyatik” diyorlar bir hastalık var, iki gözüm... Romatizmanın azmanı!.. Hani, insanın bacağına, koluna, buduna bir arız olamaya görsün, bu “Siyatik”!.. Alimallah, ne kolunu kıpırdatabilirsin, ne bacağını!..Bir ağrısı var bu “Siyatik” dedikleri illetin! Hani, arzuhal verip mebus olamamaktan beter!.. Ve lâkin, şairin biri: “Bazen felâketin de olurmuş hayırlısı,” diye bir lâf etmiş derler. Eğer, hakikat böyle bir lâf etmişse, mühim lâf etmiş doğrusu!..” (Nazım Hikmet, 6.4.1931)

Siyatik Canımızı Sıkmadan...

Yaşadığımız güncele tıpatıp uyunca şairin söyledikleri, giriş adına, katma söze gerek mi var?

Sağda ya da solda, kaba etlerimizden başlayıp bacağımızın arkasına ve bazılarımızda topuğuna kadar inen ağrıya “Siyatik” diyoruz. Diyoruz ama aslında bunun bel omurumuzdan çıkan bir sinir adı olduğunu da biliyoruz.

Doğru anlamıyla siyatik, dördüncü ve beşinci bel omurlarımız arasından çıkan sinirin adıdır. Bu sinir, vücudumuzun en uzun siniridir. Öyle ki belimizden ayak bileğimize kadar uzanır. Acısı ya da ağrısı, yayıldığı bu mesafe kadar uzun ve kişiye değişkendir.

Siyatik ağrısı hafif, orta ya da çok şiddetli olabilir. Ağrı; çok şiddetli olursa ne yürümeye, ne öksürmeye, ne ıkınmaya, ne de esnemeye fırsat tanır. Hani ta yürekten yakarcasına… Derinden ve ayrımsızdır yani yaş, cins, kültür ve sınıf farkı gözetmez. Bundan ötürü olsa gerek, acıyan ve yanan duygulara siyatik ile gönderme yapmak.

Siyatik ağrısı en sık, ani olarak ortaya çıkar. Ağır bir yük kaldırma veya ters bir beden hareketi olayı başlatabilir. Yavaş ya da tedrici bir şekilde artan ağrılar da olabilir. Hapşırma, öksürük ya da dışkılama esnasında ıkınma, siyatik ağrısına neden olabilir. Hiçbir neden gösterilemeyen siyatik ağrıları da seyrek değildir.

Siyatik ağrısı ayakta ve oturur vaziyette daha şiddetlidir. Ancak yatıp istirahat edince de pek hafiflemez. Yan yatıp, dizler karına çekildiği zaman görece bir rahatlık sağlanır.

Ayakuçları üzerinde yükselerek, yukarılarda bir şeye ulaşma hamlesi ağrıyı şiddetlendirir. Yatar vaziyette, dizleri kırmadan bacağın yukarı kaldırılması, siyatik siniri kasarak ağrının şiddetlenmesine neden olur. Öksürük ve ıkınma, siyatik ağrısını başlattığı gibi ayni zamanda şiddetlendiren diğer etkenlerdir.

Gebelik ve siyatik

Gebelik süresince büyüyen rahim, siyatik sinirine baskı yaparak ağrıya neden olabilir. Bebeğin ana rahmindeki pozisyonuna göre ağrı azalır ya da şiddetlenir. Bu durumlarda istirahat etmek gerekir. Bu tür ağrılar, en fazla 6 hafta kadar sürer ve kendiliğinden geçer. Hastalığın tanısı, doktorunuz tarafından yapılan muayene ile konur. Kesin ve ayırıcı tanı için kan, idrar analizleri ve MRG(Manyetik Rezonans Görüntüleme) istenebilir.

Tedavi, nedene göre yapılır. Siyatik ağrısına neden olan faktör ortadan kaldırılır. Ayrıca kas gevşetici, ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Ağrı hafifleyinceye kadar istirahat gerekir. İstirahat süresi abartılmamalı, bir an önce ayağa kalkmayı hedeflemelidir.

İnatçı ağrılarda Fizik Tedavi Uzmanı tarafından önerilecek güçlendirme ve germe egzersizleri, iyileşme sürecine olumlu katkılarda bulunur. Bel kaslarını güçlendiren egzersizler adına en iyisi yüzmektir. Bir komplikasyon gelişmediği sürece çoğu hasta en geç 6 hafta içinde normal yaşantısına geri döner.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp