Halsizlik Ve Baş Dönmesi

Halsizlik ve Baş Dönmesi Hakkında Bilgiler.

Halsizlik ve baş dönmesi,halsizlik problemi olanların aynı zamanda baş dönme sorunundan da şikayeti varsa bu problemin hormonol bozukluklardan meydan gelme ihtimali olabilir.Halsizlik ve baş dönmesi hakkında bilgileri aşağıdaki makalemizde bulabilirsiniz.

HALSIZLIK, YORGUNLUK VE BAŞ DÖNMESİ HORMON HASTALIGINDAN OLABILIR


Bazi hormon hastaliklarinda yorgunluk olabilir. Bunlarin baslicalari tiroid yetmezligi ve bobrek ustu bezi yetmezligi yani kortizol hormon eksikligidir. Diger bir neden de kan sekerinde gorulen dusmelerdir.

Tiroid bezi yetmezligi (Hipotiroidi) olan kisilerde yorgunluk ve halsizlik siklikla bulunur. Tedaviyle bu sikayetlerde duzelme olur. Bununla birlikte tiroid yetmezligi olan hastalarda siklikla birlikte bulunan kansizlik (anemi) de yorgunlugun onemli bir nedenidir. Tiroid bezi yetmezliginde ozellikle B12 vitamini ve demir eksikligi sik gorulur. Kansizligin tiroid bezi yetmezligiyle birlikte tedavi edilmesi yorgunlugun duzelmesine katkida bulunur.

Bobrek ustu bezinin az calismasi (kortizol hormonu eksikligi) da yorgunluk yapan onemli bir hormon bozuklugudur. Bazi Hashimoto tiroiditli hastalarda tiroid bezi yetmezligi ve bobrekustu bezi yetmezligi birlikte bulunabilir. Eger bu durum fark edilmez ise tiroid ilaclariyla yapilan tedavi yorgunluk ve bitkinligi iyice artirabilir. Tiroid hormon ilaci alinca durumu kotulesen yani yorgunluk ve bitkinligi artan kisilerde kan kortizol hormonuna bakilarak bobrekustu bezinin az calisip calismadigi kontrol edilir. Kortizol eksikligi varsa doktorunuz size once kortizon ilaci verir ve sonra tiroid ilaclari alirsiniz.

Yorgunluk yapan diger nedenler ise asagida verilmistir:

- Seker hastaligi ve bazi enfeksiyonlar da onemli yorgunluk nedenidir.
- Yorgunluk ayrica kalp, bobrek, bagirsak ve diger organ hastaliklarinda da gorulebilir.
- Asiri calisma, stresli bir yasam uykusuzluk ve depresyon yorgunlugun onemli nedenlerindendir.
- Asiri kilo alma ve gece kisa sureli nefes durmasi (apne) sabahlari sersemlemis bir sekilde ve yorgun kalkmaya neden olur.
- Hareketsizlik, spor yapmamak ve beslenmenin bozuk olmasi da onemli yorgunluk nedenleridir.

Internet sitelerinde yer alan ve ‘‘Adrenal yorgunluk‘‘ adi ile anilan ve bircok sikayetin birarada oldugu iddia edilen bir yorgunluk sekli tip tarafindan kabul edilmis bir tanimlama degildir. Bu kisiler halsizlik, yorgunluk, sabah zor kalkmak, tuzlu ve sekerli gidalara saldiri, enerji bitmesi, seks isteginin azalmasi, ayaga kalkinca bas donmesi, hafif depresyon, unutkanlik, cesitli enfeksiyonlara yakalanma ve bunlarin zor iyilesmesi gibi sikayetlerin bir kiside olmasina ‘‘Adrenal Yorgunluk ‘‘ adni vermisler ve tip doktorlarinin bu taniyi bilmediklerini iddia etmektedir. Bu sikayetlerin bir kismi adrenal yetmezlikte olabilirse de hepsi olmaz ve adrenal yetmezligin taninmasi icin hormon olcum metotlari vardir.

Istah ve uykunun duzenlenmesinde rol oynayan cok onemli bir hormon olan serotonin beyinde salgilanir. Yedigimiz karbonhidratlar insulin salgilanmasini uyarirken, serotonin hormonunda da gecici olarak asiri bir salinmaya neden olurlar. Beyinde serotonin azalinca tatli seylere hucum eder, tatli yemek isteriz. Ozellikle cikolatada bol bulunan triptofan isimli aminoasit beyinde serotonine donuserek mutluluk verir. Atistirma ile pankreas bezinden insulin salinir ve bu insulin serotoninin gecici olarak yukselmesini saglar. Boylece fazla kiloluluk icin bir tuzak olan bu atistirmalar kilo almaya neden olur. Bu nedenle insulin ve serotoninin kontrol altina alinmasi kilo kaybi acisindan cok onemlidir. Stresli durumlarda da beyindeki serotonin azalir ve daha fazla serotonine ihtiyac duyuldugundan atistirmalar baslar. Bu nedenle kilo vermek isteyen kisiler duzenli bir serotonin salgisi icin duzenli uyumali ve stresten uzak durmalidir.

Yemek sonralari kan sekeri dusuklugu, yasami cok kotu etkileyen, enerjiyi dusuren, halsizlik, yorgunluk ve bas donmesi yapan, is verimini dusuren ve sizi kizgin, ofkeli, sabirsiz bir hale getiren bir durumdur. Cok sik olmasina ragmen uzerinde pek durulmayan onemli bir hastaliktir. Kilo veremeyen kisilerin cogunda reaktif hipoglisemi vardir.

Gun icinde acikma ataklari oluyor ve sekerli gidalara saldiriyorsaniz; ogleden sonralari bas agrisi varsa; uykudan birkac saat sonra gece yarisi uyaniyor ve zor uyuyabiliyorsaniz; kotu ruyalar goruyor ve devamli bir yorgunluk varsa; ogleden sonra caniniz seker veya kahve icmeyi cok istiyorsa; bas donmeleri varsa; yemek yiyinceye kadar halsizlik ve yemek gecikince kendinizi bitkin hissediyorsaniz; halsizliginiz yemek yiyince duzeliyorsa; yemek gecikince ellerde titreme ve carpinti oluyorsa; cok duygusalsaniz, cabuk sinirleniyor ve kontrolunuzu kaybediyorsaniz; yemek onceleri cok huzursuzsaniz; yemeklerden sonra uyku basiyor ve gun boyu uyukluyorsaniz, bu belirtiler kahvalti oncesi de oluyorsa, kan sekerinizde dusukluk olabilir. Bunun baslica nedeni de dengesiz beslenme, fazla karbonhidratli, nisastali gidalar ve seker yeme, stres ve asiri kafein alimi (kahve, cay, kola) veya ailenizde seker hastaligi olmasidir.

Asagida verilen belirtiler varsa kan sekerinde dusmeler oluyor demektir:

- Halsizlik, bitkinlik
- Psikolojik durumda degisiklik
- Sinirlilik
- Bas agrisi
- Ellerde titreme
- Bulanti
- Gormede bulaniklik veya cift gorme
- Soguk terleme
- Carpinti, kalp atimlarini hissetme
- El ve ayakta cozulme, ic titremesi ve kas agrilari
- Bas donmesi
- Soluk ve terli bir gorunum
- Ani baslayan bir yorgunluk hissi
- Siddetli yorgunluk
- Ic ezilmesi ve yeme istegi
- Isteksizlik
- Anksiyete, depresyon ve kontrolu kaybetme
- Allerjiler (astim, saman nezlesi ve ciltte alerjik bulgu egilimi)
- Bazi seylerden korkma (fobi)
- Uykusuzluk
- Sekerli gidalara saldirma
- Unutkanlik
- Sebepsiz yere aglama

Yorumlar

  • Per*** Hal***
    7 yıl önce
    Selam Ben 37 yaşında 4 çocuk annesi ev hanımıyım 2 ay önce sabah kalktığımda baş dönmesi başladı doktora gittim vertico teşhisi konuldu tedaviye başladım ancak 1 ay sonra adetlerin sonlarına doğru tekrar başladı tekrar k b b gittim bazı fiziki hareketler yaparak kesinlikle vertico değil mevsimsel alerjik olabilir bunun sonucudada bir netliğe ulaşamadı tekrar adetlerde aynı şikayetle oluyor genellikle 3 yada 4 gün halsizlik baş dönmesi baş ağrısı omuzlarda ağırlık kulak çınlaması ve iştahsizlik yatağa düşüyom lütfen bana yol gösterin ne yapabilirim neyden olabilir teşekkürler
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Sebebi bilinemeyen baş dönmesi ve denge kaybı diğer adıyla vertigo tedavisinde ayrıca mevsimsel alerjık reaksiyonlarda endike olan bir kaç önemli bitki vardır. Bir hafta içinde vucutta doyuma ulaşarak faydaları gözlemlenir. tedavi süreci ise kişiye göre değişebilir. detaylar için linki inceleyiniz. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp