Güneşlenme Nasıl Olmalıdır

Güneşlenme Nasıl Olmalıdır

Güneşin neden olduğu zararları artık biliyor olsak da birçoğumuz yaz tatilinden ya da hava sıcakken güneşlenmekten vazgeçmeye pek gönüllü değiliz. Açık havada yapılan sporlar sağlık açısından yararlıdır. Bronzluğun böyle bir yararı olmadığı halde birçok insan, bronzlaşmanın kendilerini daha çekici hissettirdiğini ve psikolojik bir canlanma sağladığını düşünmektedir. Güneşten vazgeçmek istemiyorsanız bazı önlemler alarak riskleri azaltabilir ve güneşlenmeyi olabildiğince güvenli hale getirebilirsiniz.
 
Özellikle genç ve taze cilt, güneşin zararlı etkilerine karşı savunmasızdır ve çocuklar çok çabuk yanarlar. Güneş yanığının verdiği acıya ek olarak dikkat etmeyi gerektiren daha ciddi bir neden vardır. Çocukluktaki ciddi güneş yanıklarının ciltte uzun vadeli hasara neden olabileceği ve yaşamın ileriki yıllarında cilt kanseri gelişimine yol açabileceği konusunda artık yeterli kanıt bulunmaktadır. Bu nedenle çocukları, güneşten korumak için özel önlemler almak gereklidir.
 
■ Altı aylıktan küçük bebekleri, daima doğrudan güneş ışığından uzak tutun. Bebeklerin temiz havaya gereksinimleri vardır ama her zaman gölgede olduklarından emin olun.
 
■ Bu yaştan sonra çocuklara güneşe karşı yüksek koruma faktörlü kremler sürülmelidir. Bu kremlerin bazıları özel olarak çocukların hassas ciltleri için ÇOCUKLAR VE GÜNEŞ hazırlanmıştır.
 
■ Güneş kremini düzenli aralıklarla özellikle çocuğunuz suya girdikten sonra yeniden sürün.
 
■ Güneş kremine ek olarak çocuğunuza açık havadayken şapka takın ve tişört giydirin.* Günün en sıcak zamanlarında çocuğunuzu gölgede tutun.
 
■ Çocuğunuzun susuz kalmasınıönlemek için gün boyunca çok miktarda sıvı tüketmesin} sağlayın. Su en iyisidir.
 
■ Çocuğunuzda güneş yanığı oluşursa soğuk duş ya da banyo yaptırın veya cildine soğuk su kompresi uygulayın.
 
DOĞRU GÜNEŞLENME İÇİN İPUÇLARI
 
■ Dışarıya çıkmadan yaklaşık 15 dakika önce geniş spektrumlu, iyi bir güneşten koruyucu krem sürün (güneşten koruyucularla ilgili daha fazla bilgi için bkz. sayfa 102-103). Güneşten koruyucu kremi, özellikle yüzdükten sonra birkaç saatte bir ya da kullanım kılavuzunda önerildiği gibi yeniden sürün.
 
■ Aceleci davranmayın. Güneşte geçirdiğiniz zamanı birkaç gün içinde giderek artırın. İlk gün 20 ile 30 dakikayla başlayın ve güneşte kalma sürenizi yavaş yavaş uzatın.
 
■ Günün en sıcak zamanında güneşten kaçının. Bu saatler, bulunduğunuz yere göre değişecektir ama genellikle sabah 10 ile öğleden sonra 4 arasıdır.
 
■ Güneşe çıkarken şapka ve uzun kollu giysiler giyin.* Çok miktarda su ve gazsız içecek için. Susuz kalmanıza neden olabilecek alkollü içkilerden uzak durun.
 
■ Güneşteyken parfüm ya da kokulu ürünler sürmekten kaçının. Bu ürünlerin bazıları güneşle etkileşime girerek alerjik tepkilere neden olabilecek veya anormal renk değişikliklerine yol açacak maddeler içerir.
 
■ Sıcaktan kendinizi korumak için sıcaklık düşene kadar dışarı çıkmayın ya da en azından gölgede durun.

Güneşlenme Süresi Ne Kadardır

Bir bölgedeki güneşin gökyüzünde görünebildiği süreye güneşlenme süresi denir. Güneşlenme süresinin uzun olması, o bölgede güneşten alınan enerjinin artmasına ve ısınmaya yol açar. Yeryüzünde güneşlenme süresinin yıl boyunca en fazla olduğu yerler dönenceler çevresidir. Kutup bölgelerinde yaz mevsiminde güneşlenme süresi uzundur, fakat sıcaklık düşüktür. Bu durumun temel sebebi güneş ışınlarının eğik açılarla gelmesidir.

Güneşlenme Süresini Etkileyen Faktörler


Bulutluluk: Gökyüzünün bulutlarla kaplı olma oranına bulutluluk denir. Bulutluluğun fazla olması güneş ışınlarının yere ulaşmasını engellediğinden ısınmayı azaltır. Ekvator çevresinde, bulutluluk ve nemliliğin fazla olması aşırı ısınmayı engellemektedir.

Bakı: Güneşlenme bakı etkisine bağlı olarak güneşe dönük yamaçlarda fazla diğer yamaçlarda ise azdır. Kuzey Yarımkürede dönencelerin dışında yer alan dağların yıl boyunca güney yamaçları, Güney Yarımkürede dönencelerin dışında yer alan dağların yıl boyunca kuzey yamaçları bakı etkisiyle daha sıcaktır.

Gündüz Süresi: Gündüz süresinin fazla olduğu yaz aylarında güneşlenme süresi de fazladır. örneğin, Türkiye'de yaz mevsiminde gündüz süresinin uzun olması güneş ışınlarının büyük açılarla gelmesi ısınmayı artırır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp