Güçsüzlük Nedenleri

Güçsüzlük Nedenleri

Sürekli yorgunluk ve halsizlik günlük rutin işleri yapacak kadar bile enerjinin bulunmadığı durumlarda ortaya çıkar. Enerji eksikliği yetersiz beslenme ya da altında yatan diğer bir sağlık sorununun sonucu olarak ortaya çıkabilir. Yorgunluk zaman zaman her insanı etkisi altına alabilir ve çoğunlukla ciddi bir sağlık sorununa işaret etmez. Ancak çok sık oluyorsa ve hayatınızı etkisi altına alıyorsa demir eksikliği, yorgunluk sendromu ve hipotiroid gibi hastalıklara karşı bir doktora görünmeniz gerekebilir.

Demir Eksikliği Anemisi: Dokulara oksijen taşıma ve dokulardan karbonmonoksit alma görevi olan kırmızı kan hücresi demir eksikliğinde yeterli miktarda üretilemez. Bunun sonucu olarak gerekli oksijene ulaşamayan organlar normal fonksiyonlarını yerine getiremez ve bu da sürekli yorgunluk ve halsizliğe neden olabilir. Demir eksikliği anemisi fazla miktarda kan kaybı, demir yönünden zayıf beslenme ve vücudun demiri işlemesindeki eksiklikler nedeniyle ortaya çıkabilir.

Demir eksikliği anemisinin sürekli yorgunluk ve halsizlik dışında diğer belirtileri arasında nefes darlığı, baş ağrısı, baş dönmesi, ellerde ve ayaklarda soğukluk, soluk ten ve göğüs ağrısı gösterilmektedir. Tedavisinde genellikle demir yönünden zengin bir beslenme programı ile dışarıdan demir takviyesi kullanılır. Ayrıca vücudun demiri daha etkili işleyebilmesi için A ve C vitamini takviyesi önerilebilir. İleri vakalarda kan nakli gerekebilir.

Güçsüzlük Nedir

Fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimine başvuran hastaların çoğunluğu kas ağrısından ve kas güçsüzlüğünden yakınır. Bir hastada ağrı ve güçsüzlük aynı anda bulunabileceği gibi ayrı ayrı da bulunabilir.

Bir hastalığın farklı dönemlerinde bunu görmek mümkündür. Yine gözle görülür bir kas güçsüzlüğü veya ağrısı olmadan da hasta bu şikâyetlerle gelebilir.
Bu hastaların bazılarında ağrının kaynağı kaslar olabildiği halde diğerlerinde ağrının kaynağı kaslar olmayabilir. Ağrı diğer dokulardan kaynaklanan sorun olarak gözlenebilir.

Romatizmal bir hastalığı olan bir çok hasta yorgunluk, kas erimesi, güçsüzlük, ağrı, uyuşma ve duyu kusurlarından bahsedebilir. Bu bulgular sinirlerle ve kaslarla ilgili sorunları da yansıtabilir.

Burada yapılması gereken ilk iş ağrının ve kas güçsüzlüğünün hangi dokudan kaynaklandığını tespit etmektir. Bu tespitten sonra da ileri incelemeleri yapmaktır.

Yorgunluk Giderici Besinler

Elma: Aşırı halsizlik ile mücadelede vücuda oldukça büyük bir enerji verir. Sürekli olarak her gün bir adet elma yemek vücudu canlandırarak uyarır.

Muz: Enerji deposudur sabah uykudan kalktıktan sonra 1 adet muzun üzerine bir miktar bal gezdirerek yemek güne daha zinde ve canlı başlamanızı sağlar.

Pirinç: Yatıştırıcı ve sakinleştirici bir etkiye sahip olan ve bağırsak faaliyetlerini düzenleyen oldukça iyi bir gıdadır.

Üzüm: Tüm gıdalardan da daha büyük bir enerjiye sahip olan üzüm vitamin deposu bir meyvedir.

Maydanoz: İnsan vücuduna en yararlı gıdalardan bir tanesidir. Maydanozu Sabah kahvaltılarında tüketmek güne zinde başlamak için oldukça önemli bir gıdadır. Ayrıca öğle ve akşam yemeklerinin yanında salata olarak tüketildiğinde tüm gününüzün zinde ve canlı geçmesini sağlamış olacaksınız.

Kayısı: Vücudunuza hem içten hem de dıştan canlılık ve dirilik verir. Kuru kayısının kış aylarında tüketilmesi bağırsaklar için oldukça önemlidir. Bu nedenle her sabah 3-4 adet kuru kayısı yedikten sonra üzerine bir bardak su içildiğinde, bağırsaklarınızın temizlenmesine yardımcı olduğuna ve kendinizi daha iyi hissettiğinize şahit olacaksınız.

Havuç: Aşırı halsizliğe karşı bağışıklığınızın desteklendiğini ve organizmanın korunmasını sağlayarak size canlılık ve zindelik verir. Her gün düzenli olarak 3 adet havuç tüketerek zinde ve formda kalabilirsiniz.

Bal: aşırı Halsizliğe ve yorgunluğa karşı ve efor sarf etmeniz gerektiğinde 25-30 dakika öncesinde 1 yemek kaşığı kadar bal tüketmeniz sizin halsizliğinize ve yorgunluğunuza iyi gelecektir.

Sarımsak: Aşırı halsizliğe ve zihin yorgunluğuna karşı oldukça iyi gelir. Bulaşıcı hastalıklara karşı doğal bir antibiyotiktir ve iyileştirme niteliğine sahiptir.

Mercimek: Etin yerini tutan oldukça sağlıklı bir protein deposudur. Özellikle doğum yapmış annelerin lohusalık döneminde bol miktarda tüketmeleri gereken bir besindir.

Yeşil salata: Aşırı halsizliğe ve yorgunluğa karşı iyi gelerek vücudun toksinlerden arınmasını sağlayarak enerji verir ve halsizliğe iyi gelir.

Tere: Aşırı halsizliğe ve yorgunluğa karşı tereyi bol bol tüketmek gerekir. Vitamin yönünden zengin olan tere dinçleştirici özelliğe sahiptir.

Frenk Üzümü: aşırı halsizliğe karşı vücudun direncini artırarak zindelik ve canlılık verici özelliğe sahiptir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp