Guatr Nedir Ve Belirtileri Nelerdir

Guatr Nedir ve Belirtileri Nelerdir


Guatr, tiroid bezinin simetrik ya da asimetrik olarak büyümesiyle veya nodül ile birlikte oluşabilir. Bez büyüyünce boynun bir veya iki tarafının şiştiğini görülür.

Guatr Belirtileri

Tiroid bezi çok fazla büyürse, boyunda meydana gelen şişlik bariz biçimde guatra işaret eder. Ancak bazı durumlarda guatr belirtileri sadece baş ağrısı ya da nedensiz kaşıntı olabilir. Hatta bazı guatra hastalarında hiç bir belirti görülmemektedir.

Yine de en sık görülen guatr belirtisi tiroid bezinin şişmesidir. Bezin büyümesi nedeniyle, boyun bölgesinde aniden meydana gelen şişlik ya da şişlikler oluşabilir.

Bu şişlikler cilt yüzeyinde belirgindir ve tıraş olurken, makyaj yaparken fark edebilirsiniz. Şişliğin boyutları, küçük bir şişlikten, boynun alt bölgesinin tamamen şişmesine kadar değişebilmektedir.

Nadir durumlarda, aşırı şişen tiroid bezi soluk borusuna baskı yaparak nefes alıp vermeyi güçleştirebilir. Aynı baskı sonucu öksürük, hırıltılı nefes alıp verme ve yutkunma güçlüğü meydana gelebilir.

Ancak bu aşırı durumlar öncesinde, şişliği fark ederek bir uzmana gitme ihtiyacı duyarsınız ve doktorunuz tiroid bezinin bu tehlikeli durumlara yol açmaması için gereken müdahaleyi yapacaktır.

Yine guatr nedeniyle aşırı şişen tiroid bezi boyun bölgesinde bulunan damarlara baskı yapabilir ve kan akışını azaltabilir. Bu durumda oksijen azlığından dolayı baş dönmesi yaşayabilirsiniz.

Diğer Belirtiler: Guatrın diğer belirtileri arasında; kalp çarpıntısı, gözlerin şişmesi, titreme, ishal, mide bulantısı, kusma, terleme bulunmaktadır.

Guatrın büyüme nedenleri şunlardır
İyot eksikliği: İyot eksikliğinde ve gebelikte vücudun artan hormon ihtiyacı sonucunda guatr meydana gelebilir. İyot eksikliğinden meydana gelen guatr endemiktir; yani bölgeye özgüdür. Ülkemizde iyot tüketimi az olduğu için guatr sık görülmektedir.

Hipertiroidi: Tiroid hücrelerine karşı oluşan antikorlar, tiroid bezini aşırı hormon yapması için uyarır ve bu uyarı tiroid bezinin büyümesine neden olur.

Hipotiroidi: Bu rahatsızlık nedeni ile tiroid bezinin hormon üretimi azalır. Bunun neticesinde, tiroid bezi daha fazla hormon yapımı için uyarılır. Bu uyarı da bezin büyümesine yol açar.

Nodül: Tiroid bezi, bazen nodül yüzünden de büyüyebilir. Nodül içeren guatrlara nodüler guatr denir.

Tiroid Kanseri: Tiroid kanseri de tiroid bezinin içinde bir şişlik meydana getirir.

Tiroid bezi iltihabi: Bezde bulunan iltihap da tiroid bezini büyütür.

Tiroid hormonlarının normal salgılanmasına ve bezde nodül olmamasına rağmen tiroid bezinin büyümesi basit guatr; tiroidin büyüyerek, sternum (iman tahtası kemiği) altına doğru uzaması durumu ise substernal guatr olarak ifade edilmektedir.

Guatr Bitkisel Tedavisi

Omega-3 açısından oldukça zengin olan midye, içinde bulunan selenyum minerali ile tiroid bezlerinin normal çalışmasını sağlamaktadır. Hepimiz biliyoruz ki, iyot guatr için gereklidir. İyot en fazla, deniz yosunu, deniz ürünleri ve iyotlu tuz ile alınmalıdır. Guatr hastalığına karşı en çok, pırasa, kuru erik, balık, fasulye, sarımsak, soğan, dut, inek sütü, havuç, lahana, turp ve mısır yenmelidir. Kabız olmamaya dikkat etmek gerekir. Kabızlık guatr için sakıncalıdır, bu nedenle posalı ve lifli gıdalar alınmalıdır. Antep fıstığı, yeşil çay, hünnap, kereviz, tere tohumu, yoğurt otu kullanılmalıdır.

Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun guatr için önerdiği kür;

Sabah, öğle ve akşam aç karnınıza öğünlerden 15 dakika kadar önce, 1 yemek kaşığı dolusu taze yeşil dereotu birkaç kez çiğnendikten sonra 2-3 yudum su ile yutulur. Bu kür hiç ara verilmeden 3 ay boyunca devam etmelidir. Bu kürün tiroid nodüllerinin azalmasına çok yardımcı olmaktadır. Fakat İbrahim Saraçoğlu kesinlikle hekim tedavinse devam etmenin gerekliliğini de savunmaktadır.

Prof. Dr. Ahmet Maranki, guatr tedavisinde önerdiği kürler;

1 bardak kaynar suya, 10 gr. dövülmüş kereviz tohumu konulur. 10 dakika kadar bekletilip, günde 2-3 bardak içilir. Lahana yaprakları sıkılır ve elde edilen karışım günde 2-3 bardak içilir. Taze ceviz fındıktan biraz büyük hale gelince 50 adet toplanır ve içi günde 1 tane ezilip yutulur. Meşe kabuğu sirke ile kaynatılır, suyuna bez batırılarak boyuna sarılır. Bu işleme 1 hafta devam edilir. Kuzukulağı zeytinyağı ile ezilir. Krem haline getirilip, guatr üstüne sürülür. Büyük çiçekli papatya, tavuk yağı ile ezilir. Lapa halinde guatrın üstüne sürülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp