Guatr Ameliyat

Guatr Ameliyat : Ameliyat için genel anestezi (hastanın tümüyle uyutulması) gereklidir. İşlem süresi genellikle 90-120 dakika arasındadır. Hastanede bir gün yatış gerekir.Ameliyat boynun ön yüzüne 5-6 cm uzunluğunda yatay bir kesi uygulanarak yapılır. Tiroid bezinin damarları bağlanıp kesilip, bezin büyük bir kısmı (subtotal) veya tamamı (total) çıkartılır. Özellikle kötü huylu hastalık şüphesi olması durumunda bezin tamamının çıkartılması uygundur. Tek tek nodüllerin çıkartılması şeklinde bir cerrahi teknik uygun değildir. Ancak tiroid bezinin iki lobundan birinin muayenede ve ultrasonda tümüyle normal göründüğü hastalarda sadece tek taraflı ameliyat (sağ ya da sol tiroid lobektomi) yapılabilir.

Tiroid ameliyati hangi hastalarda yapilir?

Tiroid ameliyati tiroid bezinin cok buyuk oldugu yani buyuk bir guatrin oldugu ve guatrin etraftaki dokulara baski yaptigi durumlar ile buyuk bir nodulu olan veya nodulde kanser veya kanser suphesi olan hastalarda ve dalan guatr denen tiroid bezinin gogus kafesine girmesi durumlarinda yapilir. Graves hastaligi denen tiroid bezinin cok calistigi hastalarda da bez buyukse tiroid ameliyati yapilabilir.
Icerisinde nodul olmayan duz ve kucuk bir guatrda veya kucuk bir nodulde (iyi huylu olan) ve bezi cok buyuk olmayan Graves hastalarinda ameliyat yapilmaz.

Ameliyatta Tirot Bezinin Ne kadari Alinir?

Ameliyatin tipi ve bezden ne kadar parca alinacagi hastaligin durumuna, hastanin yasina, nodulun tipine ve kanser olup olmadigina bagli olarak degisir.Tiroid kanseri, cok nodullu guatr veya Graves hastalarinda tiroid bezinin tamamina yakini ameliyatla alinir.Tek nodul varsa nodulun oldugu taraftaki lob tamamen alinir ve ilaveten obur lobdan bir kisim parca daha alinir. Yani bezin hepsi alinmaz.Ameliyat sirasinda tiroid bezinden alinan parca patologa gonderilir. Bu incelemede eger kanser varsa veya kanser suphesi ortaya cikarsa operator doktor bezin tamamini ameliyatla alir. Ancak bazen nodulun frozen ile kanser olmadigi saptansa bile ameliyat sonrasi bezin baska bir yerinde ufak bir kanser teshisi konabilir. Bu durumda yapilacak ikinci bir ameliyatla geri kalan tiroid parcasinin da alinmasi gerekir.

Ameliyat oncesi nasil bir hazirlik yapilir?

Nodulunuz varsa ameliyat oncesi mutlaka biyopsi yapilir.Ameliyat oncesi tam bir muayeneden gecersiniz. Tansiyon, kalp hastaligi ve diger hastaliklarin olup olmadigina ve varsa bunlarin ameliyata engel teskil edip etmeyecegine bakilir. Tiroid hormonlari olculur ve diger kan tetkiklerine (seker, ure ve karaciger testleri ile kan sayimi, kanama zamani gibi) bakilir. Ozellikle tiroid hormonlarinin ameliyat oncesi normal olmasi gerekir.

Tiroid ameliyati olacak hastalarin ses telleri ameliyat oncesi muayene edilir.Anestezi doktoru sizi ameliyattan once muayene eder, dosyanizi ve tetkiklerinizi inceler ve kullandiginiz ilaclari sorar. Kullandiginiz ilaclari ve allerjiniz varsa mutlaka doktorunuza soyleyiniz. Ozellikle kani sulandiran aspirin, Plavix ve Coumadin gibi ilaclar aliyorsaniz bunlar ameliyatta kanamayi artiracagindan tehlikeli olabilir. Bitki (herbal) ilaclar kullaniyorsaniz ameliyattan bir hafta once bu ilaclari kesiniz ve bunlari kullandiginizi doktorunuza soyleyiniz. Seker hastaliginiz varsa aclik kan sekerinin ameliyat oncesi 200 mg/dl‘nin altina inmesi uygun oldugundan seker hastaliginizi tedavi ettiriniz ve ameliyat icin doktorunuzun onerilerini aliniz.Kalp hastaliginiz varsa kalp doktoruna (Kardiyolog) muayene olarak ameliyat icin onerilerini aliniz.

Ameliyat Edecek Cerrahi Nasil Secmeli?

Sizi ameliyat edecek doktorun (cerrahin) daha once tiroid ameliyati sik yapan , yani bu konuda ustalasmis bir doktor olmasina dikkat etmek faydalidir. Tiroid ameliyatini cok yapan (yilda en az 50) bir cerrahin komplikasyon sayisi da az olur.

Tiroid ameliyati ne kadar surer?

Ameliyat, genel anestezi ile yapilir ve genellikle 2-2.5 saat surer. Boynunuzda kolye seklinde bir kesi yapilarak tiroid bezinin bir kismi veya tamami alinir. Ameliyat salonundan ciktiktan sonra 1-2 saat uyanma odasinda kalirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp