Göz İltihabı

Göz İltihabı

Göz İltihabı hakkında bilgiler.

Önemli bir göz rahatsızlığı olan göz nezlesi hakkında detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.

Göz nezlesi (konjuktivit)

Gözleriniz kızarıyorsa ve içinde kum varmış gibi hissediyorsanız göz nezlesi olabilirsiniz. Gözleriniz bir ya da iki gün sonra daha iyi olmaya başlamadıysa doktora, eczacıya veya bir gözlükçüye görünmelisiniz, çünkü bu nadiren de olsa daha ciddi bir problemin sinyalleri olabilir.

Göz nezlesi nedir?

Göz nezlesi, göz akınız ve kapağınızın içini kaplayan ince bir astar olan

konjoktivinizde oluşan bir enfeksiyondur.

Göz nezlesine bakteri ve virüsler neden olur. Bir çok gözünüze kaçan parçacık (toz, kum ve polen dahil) gözlerinizi rahatsız edebilir. Bakteriler neden olduysa göz kapaklarınızda çapaklanmayla uyanırsınız. Bu uyurken gözlerinizden gelen çapaktan kaynaklanır.

Göz nezlesi bakteri ve virüslerden kaynaklanır kolaylıkla kişiden kişiye geçer. Okul çağında çocuklarda yaygındır. Yetişkinler gözlerini çok kurularlarsa olma ihtimali artar. Genellikle göz nezlesi birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir. Fakat nadir olarak

glokom ya da göz kapağında bir enfeksiyon geçirme gibi daha ciddi göz problemlerin uyarısıda olabilir.( glokomsanız gözlerinizde aşırı basınç oluşur.)

Belitileri nedir?

Göz nezlesinin belirtileri: sulanma, kızarma ya da gözlerde ağrıdır. Gözlerinizde kum varmış hissi ve rahatsızlık, batma ya da yanma hissedebilirsiniz.Eğer uyurken gözleriniziden çapaklanmaya neden olan sarı ve beyaz renkte bir akıntı da geliyorsa, büyük bir ihtimalle bakteriyel eneksiyon kapmışsınızdır.

Gözlerinizde kaşıntı olabilir. Bu bir virüsün yol açtığı enfeksiyon belirtisidir. Kısa zamanda birkaç atağınız olduysa, belirtileriniz bir alerjiden kaynaklanabilir. Göz nezlesi belirtilerniz her yıl aynı zamanlarda oluyorsa alerji olma ihtimali vardır.

Gözlerinizin içinde bir ağrı varsa, görüşünüzde ani bir değişiklik oluyorsa ya da ışıkta gözleriniz ağrıyorsa hemen bir doktora görünmelisiniz. Daha ciddi bir problemin sinyalleri olabilir. Kontak lens takıyorsanız ve göz nezlesi belirtileriniz varsa kontak lenslerinizi çıkarıp bir doktora görünün.

Kontak lens takıyorsanız, göz nezlesi için tedavi olmanızı gerekir. Çünkü bu keratit gibi daha ciddi göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Bebeğinizde göz nezlesi belirtileri varsa hemen bir doktora göstermelisiniz. Göz nezlesine neden olan bazı bakteriler bebeklerde daha başka ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Doktorlar sıklıkla göz nezlesine neden olan şeyi bulmak için test yaptırmaz. Problem genellikle test sonuçları gelmeden önce geçer. Bazı doktorlar antibiyotikli göz damlası veya bir merhemle göz nezlesi olan herkesi tedavi ederler. Diğer doktorlar bakterilerin yol açtığını düşünüyorlarsa, sadece antibiyotikle göz nezlesini tedavi ederler.

Tedavi yöntemleri nedir?

Göz nezlesi genellikle kendiliğinden geçer. Fakat göz nezleniz bakteriler tarafından olduysa antibiyotik ilaveli merhem ya da damla daha çabuk iyileşmesine yardımcı olabilir.

Göz nezleniz alerjiden kaynaklanıyorsa doktorunuz sodyum kromolin ilaveli bir göz damlası ya da antihistamin isimli ilaçları yazacaktır. Bu göz damlaları ayrıca nadir olarak virüslerin neden olduğu göz enfeksiyonlerinın tedavisinde kullanılır. Burada detaylı olarak bu tedavileri incelemedik.

Kendi kendinize yapabileceğiniz şeyler

Göz nezlesiyseniz, diğer insanlara enfeksiyon geçirebilmeyi engellemek ve belirtilerinize yardımcı olabilmek için yapabileceğiniz şeyler var. Gözlerinizi ılık suda ıslatılmış bir bezle silerek temiz tutun (onları kapalı tutun). Bu bezi başka birinin kullanmasına izin vermeyin. Ellerinizi sık sık yıkayın, yastığınızı ve havlunuzu kimseyle paylaşmayın. Alerjik bir göz nezlesi olduğunuzu düşünüyorsanız alerjinin neden olduğu şeyi bulmaya çalışın ve böylece ondan uzak kalmaya çalışabilirsiniz.

Göz nezlesi olan yaklaşık 3 kişiden 2 si herhangi bir tedavi olmadan iki veya beş günde tamamen iyileşir. Bir enfeksiyon, nadiren ciddi problemlere neden olur.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp