Göz İçinde Arpacık

Göz İçinde Arpacık :

Gözde arpacık çıkması esasen bir iltihaptır. Göz kapağı içerisindeki kıkırdak yapıda bulunan bezlerin iltihaplanması durumuna halk arasında arpacık adı verilir. Arpacık, tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Her ne kadar kendi kendine geçiyor olsa bile iltihap, göz kapağı altındaki bezlerde kronik olarak duracak ve ilk direnç kaybında tekrar meydana gelecektir.

Arpacık mikrobik kökenli bir hastalıktır. Bu mikrop, dışarıdan kapılabileceği gibi vücutta zaten var olan bakterilerden de neden olabilmektedir. Yani göz ve vücut temizliğine dikkat edilmesi durumunda bile arpacık olabilmektedir. Yazın güneşte çok kalmak, gece uykusuz kalmak gibi nedenler gözde arpacık çıkması için yeterli bir nedendir.

Arpacığı önlemenin en önemli yolu vücut direncinin yüksek tutulmasıdır. Arpacık genetik değildir. Ancak aynı ortamda yaşayan, yemek yiyen, aynı saatlerde yatıp kalkan yani aynı vücut direncine sahip aile bireylerinde arpacık olabilir. Arpacık oluştuğunda önemli olan arpacık ile oynamamaktır. Arpacık patlarsa içerisindeki iltihap yayılabilir ve istenmeyen durumlar meydana gelebilir.

Gözde arpacık çıktığında mümkün olduğunca evde müdahale yapılmamalı ve bir hekime gidilmelidir. Evde yapılan ve faydalı olduğu bilinen birçok yöntem aslında göze zarar verir. Örneğin göze sıcak uygulanması, iltihabın belirli bir aşamasında faydalı iken, belirli bir aşamasında ise zararlıdır. Bu aşamaları yalnızca hekiminiz bilebilir. Bunun yanında göze sarımsak koymak, göz kirpiklerinin koparılması da yanlış olan uygulamalardandır. Bu gibi durumlarda iltihabın daha fazla yayılma riski vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp