Göğüs Hastalıkları Uzmanı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı

Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Ve Göğüs Hastalıkları Uzmanları…Göğüs Hastalıkları Ünitesinde Yapılan Tedaviler, İyileştirmeler Ve Cerrahi Operasyonlar Hakkında Detaylı Bilgiler İçeren Makalemize Aşağıdan Ulaşabilirsiniz.

Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı


Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD. 1949 yılında Prof. Dr. Nusret Karasu tarafından kuruldu. Türkiye‘de dahiliye kliniklerinden ayrı olarak kurulan ilk Göğüs Hastalıkları kliniğidir. Kuruluşundan günümüze kadar göğüs hastalıkları uzmanlık eğitimi alan pek çok göğüs hastalıkları uzmanı yetiştirmiştir ve bu kişiler diğer tıp fakültelerinde ve devlet hastanelerinde göğüs hastalıkları kliniklerinin kuruculuğunu yapmıştır.

EĞİTİM


Göğüs Hastalıkları AD göğüs hastalıkları asistanları, rotasyon için diğer kliniklerden gelen asistanlar ve tıp fakültesi öğrencilerinin eğitimini sürdürmektedir. Kliniğimizde 20 göğüs hastalıkları asistanına beş yıl süreyle göğüs hastalıkları uzmanlık eğitimi verilmektedir. 3-4 ay süreyle kronik obstrüktif akciğer hastalığı, bronkoloji, plevra hastalıkları, akciğer kanseri, uyku bozuklukları, astım, interstisyel akciğer hastalıkları, bağışıklığı baskılanmış hastalarda akciğer hastalıkları ve solunum yoğun bakım ünitesinde dönüşümlü olarak bu konularda deneyimli öğretim üyeleriyle çalışmaktadırlar. Her yıl 300-400 arasında değişen sayıda tıp fakültesi öğrencisi anabilim dalında göğüs hastalıklarıyla ilgili eğitim almakta, ayrıca dönem 1, 2 ve dönem 3 öğrencilerinin eğitiminde ilgili konularda göğüs hastalıkları öğretim üyeleri tarafından eğitim verilmektedir. Bunların yanı sıra üniversitemize bağlı sağlık yüksek okullarında eğitim programındaki ilgili dersler öğretim üyelerimiz tarafından anlatılmaktadır. Index Medicus‘ta yer alan ve 3 ayda bir basılan “Tüberküloz ve Toraks Dergisi” 1951 yılından bu yana yayınlanmaktadır. Dergimiz, Science Citation Index Expanded‘da yer almak üzere değerlendirme aşamasındadır. Öğretim üyelerimiz yurt içinde ve yurt dışında prestijli dergilerde hakem olarak görev almaktadırlar.

HASTA HİZMETİ


Anabilim Dalımızda 150 servis ve 6 yoğun bakım yatağı bulunmaktadır. Yıllık olarak yaklaşık 20 000 ayaktan ve 3000 yatan hastaya hizmet verilmektedir. Göğüs Hastalıklarında farklı alanlarda hastalara tanı, tedavi ve takip hizmeti veren özel laboratuar, ünite ve izlem polikliniklerimiz (solunum fonksiyon testleri laboratuarı, bronkoskopi, uyku laboratuarı, arter kan gazları laboratuarı, sağ kalp kateterizasyonu, KOAH Polikliniği, Sigara Bırakma Polikliniği, İnterstisyel Akciğer Hastalıkları Ünitesi) bulunmaktadır.


YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ (YBÜ)


Solunum yetmezliği pek çok akciğer ve kalp hastalığına bağlı olarak gelişen bir klinik durumdur. Solunum Yoğun Bakım Ünitemiz bu oldukça ağır hasta grubuna son dere4ce özel ve deneyimli bir yoğun bakım hizmeti sunmaktadır. Solunum YBÜ 1997 yılında kurulmuştur. Ankara‘da kurulan ilk Solunum Yoğun Bakım Ünitesi‘dir. Burada sorumlu bir öğretim üyesi, uzman doktorlar ve yoğun bakım hemşirelerinden oluşan deneyimli bir ekip görev yapmaktadır. Ünitemizde 6 yatak, invaziv ve noninvaziv mekanik ventilatör desteği, noninvaziv monitorizasyon bulunmaktadır. Yılda yaklaşık 250 hastaya bakım veren ünitede kuruluşundan bugüne kadar 300 civarında hasta tedavi edilmiştir. Yoğun Bakım Ünitesi‘nde 24 saat devamlı bir doktor ve dönüşümle çalışan bir hemşire ekibi bulunmaktadır. Uzun süreli mekanik ventilasyon ihtiyacı (ev ventilatörleri ve evde BiPAP tedavisi yapılan hastalar) duyan hastaların bakımı, takipleri de bu ekip tarafından yürütülmektedir. Burada Türk Toraks Derneği tarafından verilen yoğun bakım kurslarının pratik uygulamalarında diğer hastanelerden gelen göğüs hastalıkları uzmanları belirli süreler içerisinde gözlemci olarak bulunmaktadır. Ayrıca yoğun bakım hemşireliği kurslarında da benzer katkı yapılmaktadır. Bu çabaların tümü ağır hasta olan ve yoğun bakımda tedavisi gereken hastaları iyileştirmeye, hasta ve hasta yakını memnuniyetlerini sağlamaya yöneliktir.

BRONKOSKOPİ ÜNİTESİ


Bronkoskopi hava yollarının doğrudan olarak görülerek incelendiği, sitolojik ve patolojik örneklerin alındığı endoskopik bir inceleme yöntemidir. Hem tanısal hem de tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Laboratuarımızda yılda yaklaşık 1000 hastaya işlem yapılmaktadır. 1953 yılında kurulan ünitesi Türkiye‘de ilk kurulan bronkoskopi ünitesidir. İlk dönemlerde genel anestezi altında rijid bronkoskopi yapılırken, Seksenli yıllarda lokal anestezi altında fleksibl bronkoskopi yapılmaya başlandı. Gerekli durumlarda bilinçli sedasyon altında bu işlem ünitemizde gerçekleştirilmektedir. Fleksibl bronkoskopi sadece hasta değil bronkoskopist için de konforlu bir yöntem olup, daha küçük çaplı hava yolları hakkında bilgi vermektedir. Bu işlem hem tanı hem de tedavi amaçlı (yabancı cisim çıkartılması, endobronşiyal tedaviler) kullanılır. Ünitemizde asistanlarımız bu konudaki eğitimlerinin yanı sıra gözlemci olarak da bulunan meslektaşlarımız zaman zaman olmaktadır. Son iki yıldır, girişimsel bronkoskopi işlemleri yapan bir öğretim üyemiz ve bu konuda eğitim olan bir uzman doktorumuz tarafından Elektromanyetik Navigasyon Sistemi de kullanılmakta ve periferik yerleşimli tümörler ve mediastinal lenf bezleri örneklenebilmektedir. (TUBITAK projesi (107S156). Elektrokoter ve endobronşiyal stent uygulamaları da yapılmaktadır. Ünitede işlem sırasında sitolog bulunmasıyla birlikte tanısal başarı yüzdesi artmaktadır.


SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ (SFT) LABORATUARI


Solunum fonksiyon testleri Laboratuarı solunum sisteminin fizyolojik olarak değerlendirilmesini sağlamaktadır. Solunum sistemi hastalıklarından bazılarının tanısının konulması, nefes darlığının nedeninin belirlenmesinde, uygulanan tedaviye yanıtın takibinde, preoperatif değerlendirmelerde, maluliyet kararlarının verilmesinde solunum fonksiyon testlerinden elde edilen veriler kullanılmaktadır. Laboratuarımızda günlük laboratuar hizmetinin yanı sıra tıp fakültesi öğrencilerin ve asistan eğitimi de yürütülmektedir. Bu laboratuarda sorumlu 3 profesör ve 2 uzman doktor bulunmaktadır. Diğer taraftan, Türk Toraks Derneği tarafından yapılan göğüs hastalıkları uzmanları, asistanları ve laboratuar teknisyenleri için belirli aralıklarla eğitim programları yapılmaktadır. Laboratuarımızda standart olarak yapılan testler; spirometri, nitrojen wash-out yöntemi ve vücut pletismografı ile ölçülen akciğer volümleri, diffüzyon kapasitesi, reversibilite testi, arter kan gazları analizidir. Ayrıca kardiyopulmoner egzersiz testleri ile açıklanmayan nefes darlığı durumunda ve yüksek riskli toraks cerrahisine aday hastalarda preoperatif değerlendirme yapılmaktadır. Bu laobratuarda egzersiz kapasitesini değerlendirmeye yönelik olarak 6 dakika yürüme testi de yapılmaktadır. Laboratuarımızda bulunan diğer spesifik testler arasında solunum kas fonksiyonları, tidal solunum çalışmaları, solunumun nöral kontrolü, hava yolu rezistansı, kompliyans, indirect kalorimetri yer almaktadır. Son bir yıl içinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD. Solunum Fonksiyon Testleri Laboratuarı‘nda 9903 arter kan gazı analizi, 6370 spirometrik test, 366 reverzibilite testi, 100 egzersiz testi, 998 adet diğer testler yapılmıştır. Bunların yanı sıra bu laboratuardan gerek yurt içi gerekse yurt dışı dergilerde bilimsel yayınlar yapılmaktadır.

İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI ÜNİTESİ VE BRONKOALVEOLER LAVAJ LABORATUARI


İnterstisyel akciğer hastalıkları nadir görülen ve çoğunlukla seyri kötü hastalıklardır. On yılı aşkın bir süredir İnterstisyel Akciğer Hastalıkları Ünitesi bu alanda hizmet vermekte ve ünitemize Türkiye genelinden hastalar tanı ve tedavi amacıyla gönderilmektedir. Bu alanda en hızlı ve basit yöntem bronkoalveoler lavajdır. Fleksibl bronkoskopi yoluyla alınan bronkoalveoler lavaj Bronkoalveoler Lavaj Laboratuarı‘nda incelenmektedir.

TÜBERKÜLOZ LABORATUARI


Tüberküloz halen ülkemizde 28/100.000 insidans ile önemli bir sağlık sorunudur. Tüberküloz laboratuarında ARB (aside rezistan basil) teksif ve kültür işlemleri yapılmaktadır. Bazı romatolojik hastalıklarda uygulanan tümör nekrozis alfa antagonistlerinin kullanımıyla birlikte bu konuda bizlere konsülte edilen ve onay alınan hasta sayısında da belrigin bir artış olmuştur. Bölümümüz bu konuda çok uluslu bir araştırmada yer almaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp