Gıda Tahammülsüzlüğü (intoleransı)

Gıda Tahammülsüzlüğü (intoleransı) : Gıda alerjilerinde olduğunun aksine, gıda intoleransı bağışıklık sisteminin durumuna bağlı olarak ortaya çıkmamaktadır. Gıda intoleransı belirli gıda maddelerine karşı duyulan hassasiyet ile ilişkili olarak ortaya çıkmaktadır. Örneğin, laktoz intoleransı kişinin sütte bulunan şekeri sindirebilmesi için gerekli olan enzimden yoksun olması sonucunda ortaya çıkar. Laktoz intolerası sorunu olan bir çocuk sütlü gıdalar tükettiğinde; gaz, ishal, karın ağrısı ve mide şişkinliği gibi belirtileri yaşamaktadır.Yapılan bir araştırmaya göre gıda intoleransına neden olan gıdaların başında toplumuz tarafından yaygın olarak tüketilen gıdalar yer almaktadır.

Buğday ve süt, İngiltere’de ve diğer Batı ülkelerinde yaşayan birçok insanın vücudunda tahammülsüzlüğe neden olan en temel 2 gıda maddesidir. Amerika’da ise, buğday ve süte karşı belirli bir duyarlılık olsa da; en büyük sorun mısır nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni, mısırın yaygın olarak mısır nişastası ve mısır şurubu olarak tüketilmesidir.

İngiltere’de gıda hassasiyetinin görülme oranı Amerika’ya göre daha az olsa da, fast-food alışkanlığının yaygınlaşması ve fıstık ezmesinin yağının fast-food gıdaları dahil birçok gıda maddesinde kullanılması; intoleran- sın bu ülkede de sıklıkla görülmeye başlanmasına neden olmuştur. İşlenmiş gıdalarda kullanılan soya unu ve soya fasulyesi de yaşanan gıda hassasiyetlerinin temelini oluşturmaktadır.

Gıda Alerjisi ve Gıda İntoleransı isimli kitabın yazarları olan Dr Jonathan Bros- toff ve Linda Gamlin gıda intoleransı sorununu yaşayan hastalarda belirli gıdaların aşırı miktarda tüketilmesi ile gıda hassasiyeti arasında yakın bir ilişkinin olduğuna dikkat çekmiştir. Brostoff ve Gamlin, herhangi bir gıdanın yüksek oranlarda tüketilmesinin gıda intoleransının en büyük tetikleyicisi olduğunu bildirmiştir. Emziren bir anne belirli bir gıdayı gereğinden fazla tüketirse, bebeğinde bu gıdaya karşı hassasiyet meydana gelebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp