Gıda Eksikliğinin Çocuklara Etkileri

Gıda Eksikliğinin Çocuklara Etkileri : Hayati besinlerin eksikliği çocukta çeşitli sorunlar çıkmasına yol açar. Hızlı büyüme nedeniyle çocuklarda besinsel gereksinim artar. Hem bu nedenle, hem de yetersiz beslenme yüzünden çocuklarda sık sık besinsel eksikliklere rastlanır.

Demir: Demir eksikliği (ister anemiyle, ister ane- misiz olsun) beyindeki elektriksel etkinlikte (EEG) anormalliklere neden olabilir. Alyuvarlarda demir eksikliği anemisiyle ilgili değişiklikler olmaksızın da çocukta oldukça şiddetli demir eksikliği bulunabilir. Bu tür demir eksikliği, apati (kayıtsızlık, duygusuzluk), sinirlilik, iştahsızlık ve hareket etme yeteneğinin azalmasıyla belirlenebilir.

Çinko: Çinko eksikliği, özellikle aşırı hareketli çocuklarda sanıldığından çok fazladır. Çocuğun davranışlarını etkiler, büyümesinin geri kalmasına neden olur. Çinko eksikliği bulunan çocukların tırnaklarında beyaz noktacıklar vardır. Çinko eksikliği uyku bozukluklarına da yol açabilir.

B1 ve B6 vitaminleri: Besin değeri bulunmayan yiyeceklerle beslenen çocuklarda bu vitaminlerin eksikliği görülür. Bunun sonucu olarak da çocukta nevrotik semptomlar,uyku bozuklukları, tedirginlik, gece korkuları, kişilik değişimi, yorgunluk, gece terlemeleri, iştah yitimi, depresyon ve öğrenme sorunları belirir.Magnezyum (sayfa 63): Magnezyum eksikliği oldukça yaygındır. Özellikle çok süt içen çocuklarda görülür, iştahsızlığa, sinirliliğe, kas kramplarına, uykusuzluğa, bitkinliğe ve davranış bozukluklarına yol açar.

Temel yağ asitleri: Aşırı hareketli çocukların, özellikle de oğlanların eşekotu yağından çok yararlandıkları görülmüştür. (Günde 2-3 kez 1-3 kapsül 500 mgr.’lık eşekotu yağı.)Aşırı zehirli maden yüklenme: En çok kurşun, kadmiyum ve alüminyum zehirlenmesi biçiminde görülür. Saçta mineral analiziyle anlaşılabilir.

Kurşun: Otomobil egzostu ve hava kirliliği içindeki kurşuna aşırı maruz kalan çocuklarda öğrenme ve/veya davranış bozuklukları olduğu artık anlaşılmış bulunuyor. Bazı aşırı hareketli çocuklar, bedenlerindeki kurşundan kurtarılmak üzere tedavi edildiklerinde, davranış bozuklukları da yok olmaktadır. Kalabalık endüstri kentlerindeki çocuklar özellikle risk altındadır.

Magnezyum, demir, D vitamini, kalsiyum ya da çinko eksikliği bulunan çocuklar, kurşundan besinsel durumu iyi çocuklardan daha çok zarar görürler. Kadmiyum için de aynı şey söz konusudur. Bu zehirli madenlerden zehirlenenlerin acilen hastaneye kaldırılıp tıbbi tedavi görmeleri gerekir.Alüminyum (sayfa 97): Davranış bozukluğu bulunan çocuklarda normalden daha yüksek düzeyde alüminyum yükü olduğu anlaşılmıştır. Alüminyum düzeyi kan ve/veya saç analizinden anlaşılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp