Geri Dönüşlü Zedelenme

Geri Dönüşlü Zedelenme :

Geri dönüşlü hücre zedelenmesinin iki ana morfolojik yansıması hücresel şişme ve yağlı değişikliktir. Hücresel şişene plazma membranındaki enerjiye bağımlı iyon pompalarının yetersiz kalması yüzünden iyon ve sıvı homeostazının sağlanamaması nedeniyle oluşur. Hipoksik zedelenme ve değişik toksik veya metabolik zedelenmelerle oluşan yağlı değişiklikte sitoplazmada küçük veya büyük yağ vakuoIleri görülür. Bu, daha çok hepatositler ve kalp kası hücreleri gibi yağ metabolizmasında yer alan ve bu metabolizmaya bağımlı olan hücrelerde ortaya çıkar. Yağlı değişikliğin mekanizmaları bu bölümün sonraki kısımlarında ele alınmaktadır.

Morfoloji

Hemen her tür hücre zedelenmesinin ilk belirtisi olan hücresel şişme ışık mikroskobunda güçlükle değerlendirilirken tüm organ düzeyinde daha belirgin olabilir. Mikroskobik incelemede, endoplazmik retikulumun genişleyen ve kopan parçaları sitoplazmada küçük berrak vakuoller halinde izlenebilir. Ölümcül olmayan zedelenmenin bu paterni kimi zaman hidropik değişiklik veya vakuoller dejenerasyon olarak da adlandırılır. Hücrelerin şişmesi geri dönüşlüdür. Yağlı değişiklik, kendini hücrelerin sitoplazmasında lipid vakuollerinin ortaya çıkmasıyla gösterir. Daha çok yağ metabolizmasında görev alan hücrelerde (hepatositler ve kalp kası hücreleri gibi) görülen bu durum da geri dönüşlüdür.

Zedelenen hücreler daha eozinofilik boyanma gösterebilir ve bu görünüm nekroza doğru ilerledikçe artar (aşağıda anlatılmaktadır). Geri dönüştü hücre zedelenmesinde görülen ultra strüktürel değişiklikler şematik olarak gösterilmiştir. Bunlar (1) mikrovillusların kentleşmesi, eğrilmesi, balonlaşması ve hücreler arası bağlantıların gevşemesi gibi plazma Zarı değişimleri; (2) şişme ve fazlaca fosfolipid içeren amorf dasitlerin ortaya çıkması gibi mitokondri değişimleri; (3) endoplazmik retikulumun genişlemesi, ribozomların ayrılması ve polizomların dağılması ve (4) kromatinin topaklaşması biçiminde nükleer değişimlerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp