Gelişim Anomalileri

Gelişim Anomalileri :

Bu tip normal yapıdan sapmalar ender olarak görülürler, fakat bazen dramatik klinik sonuçlar doğurabilirler.

• Atrezi. intestinal lümen gelişiminin gerçekleşememesidir. Stenoz ise, intestinal lümenin dar kalarak tam olmayan bir tıkanmaya sebep olmasıdır. Her iki defekt de barsağın herhangi bir bölümünü etkileyebilir, fakat bunlar arasında en sık görüleni duodenal atrezidir.

• Duplikasyon genelde ince barsak lumeni ile bağlantılı ya da bağlantısız olan kese şeklinde ya da tubuler kistik yapılardır.

• Meckel divertikülü, barsak anomalileri içinde en sık görüleni ve en zararsızıdır. Omfalomezenterik dutusun involusyona uğramayıp 5-6 cm uzunluğunda, kör uçlu tubuler bir yapı meydana getirmesinden kaynaklardır. Divertikü1ün çapı, bazen ince barsağın kendisinin çapı kadar olabilir. Bu tip divertikülüler, sıklıkla ileumda, çekumdan yaklaşık 85 cm uzaklıkta yer alırlar ve normal ince barsak duvarının tüm katmanlarına sahiptirler. Genelde asemptomatik olan bu lezyonlarda B 12 vitamini yetmezliğine neden olan bakteriler ürerse, pernisyöz anemiye benzer bir sendrom meydana gelebilir. Nadiren, Meckel divertikülünde pankreatik kalıntılar bulunabilir. Vakaların yaklaşık yarısında heterotopik fonksiyonel gastrit mukoza adacıklarına rastlanmaktadır. Çevre intestinal mukozadaki peçtik ülserasyon, nedeni belirlenemeyen intestinal kanamaya ya da akut apandisite benzer semptomlara neden olabilir.

• Omfalosel; periumbilikal abdominal duvardaki konjenital bir defekt nedeniyle, barsalların içine fıtıklaştığı membranöz bir kesedir. Gastroşizis, batın duvarının bir bölümünün oluşmaması nedeniyle barsalların batın dışında yer almasıdır.

• Mal rotasyon. Gelişim halindeki barsağın mal rotasyonu barsalların normal batın içi pozisyonlarını almasına engel olur. Örneğin, çekim batın içinde, normal pozisyonu olan sağ alt kadran yerine, sol üst kadranda ya da herhangi bir bölgede yerleşim gösterebilir. Kalın barçakta volvulus riski de artmıştır (daha sonra bahsedilecek). Apandisit sol üst kadran ağrısı ile kendini gösterdiğinde, oldukça kafa karıştığı klinik sendromlar ortaya çıkabilir.

• Hirschsprung hastalığı konjenital mega kolona neden olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp