Gece Kramp Girmesi

Gece Kramp Girmesi :

Gece krampları tanısı, gece uyku sırasında genellikle bacaklarda, baldır ve ayak kaslarında ağrılı dakikalar süren, uykudan uyandıran şiddetli kasılmaların hasta tarafından tanımlanıyor olması ile kolaylıkla konur.

Ancak önemli olan gece krampları ile karışabilen veya genel olarak kramplara neden olabilen hastalıkların nedenlerle ayırımının yapılması ve altta yatan nedenlerin ortaya konabilmesidir. Burada hastanın ayrıntılı nörolojik muayenesi, hastalık öyküsü tanısal süreçte ilk basamaktır. Huzursuz bacaklar sendromu (restless legs sendromu), uykuda periyodik bacak hareketleri, nokturnal miyoklonus, arteriyel ve venöz dolaşım bozukluğu, periferik nöropati, distoni gibi durumlar gece krampları ile karışabilir. Bu durumlardan ayırım için hastalık öyküsü, nörolojik muayene, EMG, uyku incelemesi gibi tetkikler gerekebilir. Huzursuz bacaklar sendromu ve gece kramplarının sıkça birlikte bulunabildiği göz önünde tutulmalıdır.

Eğer gece kramplarına neden olabilecek altta yatan bir başka hastalık yoksa bu durum idiopatik gece krampları olarak adlandırılır. Gece kramplarına neden olabilecek pek çok nörolojik ve dahili hastalık vardır. Bunlar, bel fıtıkları, sinir sıkışmaları, nöropati, distoni, parkinson hastalığı, motor nöron hastalığı, multiple skleroz, hipotiroidi, diabetes mellitüs, hipokalsemi, hipertiroidi, addison hastalığı, hipoglisemi, hiperkalemi, hiponatremi, diyaliz, hipomagnezemi, uzun süreli ishal, damarsal yetersizlikler, doğum kontrol hapları, diüretik alkol, steroid, lityum, kolesterol ilaçları (fibratlar), kurşun toksikasyonu, McArdle hastalığı, otozomal dominant kramp hastalığıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp