Gebelik Ve Gebelik Belirtileri

Gebelik Ve Gebelik Belirtileri : Gebelik belirtilerinin bir bölümü, kadının kendisinin de anlayabileceği değişikliklerdir. Bir bölümü ise ancak doktorun muayenesi sonucu anlaşılır. Gebeliğin başlangıcında bu işaretler başka durumlarla da karıştırılabilir, ama daha sonraları kuşku ortadan kalkar. Bazı belirtiler her gebede görülmez, bazıları ise bütün gebe kadınlarda ortaktır.CilUeki değişiklikler: Gebeliğin başlamasıyla vücudun belirli bölgelerinde derinin koyulaştığı görülür. Başlangıçta, pigmentasyon denilen koyuluk, meme başlarında ve karnın ortasında düz bir çizgi halinde ortaya çıkar. Bu durum ikinci ayın sonunda gittikçe belirginleşir. Pigmentasyon elde, yüzde veya vücudun başka kısımlarında lekeler halinde oluşabilir. Yüzde oluştuğunda çoğunlukla gebelik maskesidiye adlandırılır. Bu pigmentasyon nerede oluşursa oluşsun geçicidir ve çocuğun doğumundan sonra yok olur.Bazı gebelerde, ciltte çatlaklar, yani stria gravidarum denilen çizgiler oluşur.

Karında, göğüslerde ve kalçalarda görülen bu pembe çizgiler ciltteki bağdokusunun ayrılmasına, yani cildin çatlamasına bağlı olarak meydana gelmektedir. Yüzeysel bir incelik ve deride kazıntı şeklinde görülür. Doğumdan sonra bunlar zamanla beyaza dönüşür ve pek fark edilmezler.Nadiren görülen başka bir durum da ciltte tüylerin belirmesidir. Bu tüyler kısmen yüzde de oluşabilir. Doğumdan sonra bunlar da yok olur.Vajina ve rahimdeki değişiklikler: Çocuğun, içinden geçerek dünyayageldiği genital kanalın dış ağzına kadar uzanan dölyolunun yani vajinanın iç yüzü ve küçük dudaklar gebeliğin ilk dönemlerinde kararmaya başlar.Rahim büyümeye, kollum denilen rahim ağzı da yumuşamaya başlar.

Bu belirtileri saptayan doktor, hastasının anlattıkları ile birlikte gebeliğin mevcut olup olmadığını söyleyebilir.Göğüsteki değişiklikler: Doğa, annenin çocuğuna bakabilmesi için göğüslerde de değişikliklere neden olur. Anne ister çocuğu emzirsin, ister başka bir yolla beslesin bu değişiklikler meydana gelir.

Göğüslerde kan dolaşımı artar ve kan damarları deriden görülebilecek düzeye yaklaşır. Gebeliğin ilk ayından sonra, göğüslerde iğnelenme ve ağırlık hissedilebilir. Son birkaçaya doğru göğüslerde bir salgı meydana gelir. Bu salgı, gebeliğin son günlerinde belirginleşir ve göğüslerden akmaya başlar. Beyazımsı yoğun bir madde olan bu salgıya kolostrum denir. Kolostrumun göğüslerden salgılanmaya başlamasıyla annenin çocuğunu besleyebileceği belirlenir.Göğüslerde ikinci olumlu değişiklik, gebeliğin sekizinci haftasında ortaya çıkar.

Meme başlarında küçük guddecikler oluşur. Bunlar tümsekler halindedir ve Montgo- meri tepecikleri diye bilinir.Karnın büyümesi: Normal ölçülerde bir kadında, gebeliğin üçüncü ya da dördüncü ayından başlayarak karnın alt bölgesinde bir büyüme meydana gelir ama bu durum tek başına bir gebelik belirtisi olamaz, çünkü bir ur da, aynı büyümeyi yapabilir.Rahimde hayat belirtisinin görülmesi: Bebek, döllenmeden başlayarak, artık canlı bir varlıktır. Fakat ilk hareketleri ancak sekizinci haftanın sonuna doğru hissedilir. Bu hareketlere canlanma adı verilir.Fetüsün dışarıdan görünen hareketleri: Gebeliğin beşinci ayı içinde fetüs adı verilen bebeğin hareketleri doktor tarafından dokunma ya da bakma ile anlaşılabilir.

Karnın üstünde fetüsün değişik bölümleri başı, kol ve bacakları hisse- dilebilir. Dış görünüş ve fetüsün hareketleri gebeliğin olumlu işaretlerinden biridir.Çocuğun kalp atışları: Fetüs dört buçuk aylık olunca, kalp atışları doktor tarafından stetoskop ile dinlenebilir. Günümüzde minifeton adı verilen ses büyüten aletlerle daha ufak fetüslerin bile kalp sesleri işitilebilmektedir. Bunlar annenin kalp atışlarından farklı ve çok hızlıdır. İlk zamanlar dakikada 160’dır, sonraları ise biraz daha yavaşlar, 140 dolayında atmaya devam ederler. Kalp atışlarının dinlenebilmesi en olumlu bir gebelik belirtisidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp