Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Beslenme Planı

Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Beslenme Planı

Ameliyattan hemen sonra iç dikişlerin iyileşmesi için zamana ihtiyacınız vardır. Ameliyat sonrasında uygulayacağınız beslenme planı, sindirim sisteminizin, sizin gıdalarınızın takip edeceği yeni yola uyum sağlaması açısından büyük önem taşır. Bu nedenle ameliyat sonrasındaki ilk günlerden itibaren tavsiye edilen beslenme planına uymanız gerekmektedir.Ameliyat sonrası her şeyin yoluna girmesi ve sindirim sisteminin düzenli işlemeye başlaması 3-6 ay sürebilir. Bazı günler hiçbir problem olmadan gıdaları rahatlıkla alabilirken, bir sonraki gün aynı gıda çeşitleri bulantı yapabilir. Bu, geçiş dönemi yaşanırken görülebilecek normal bir durumdur. Bu ameliyatta uzun dönemli yeme bozuklukları son derece nadirdir.
 

0- 1. Haftalar

Ameliyattan 3-4 gün sonra yavaş yavaş sindirim yolundan takılmadan geçebilecek sıvı gıdaları almanız mümkün olacaktır. Bu durum, doktorunuzun kontrolü altında olmalı ve onun izniyle başlamalıdır. Özellikle bu bir hafta boyunca yalnızca sıvı gıdalarla beslenmenizi tavsiye ediyoruz. Bu sıvı gıdalar su, çay, yağsız süt, az kalorili yoğun kıvamda olmayan meyva suları, tanesiz ezilmiş sebze çorbaları, et suyu ve az şekerli, püre şeklinde gıdalardır.
 

1- 4. Haftalar

Artık püre halinde olan yumuşak gıdalardan daha fazla almaya başlayabilirsiniz. Bu dönemde günde 4-5 öğün halinde azar azar yemek gerekir. Yoğurt, akıcılığı artırılmış ezme gıdalar (et suyu karıştırılarak ve ezilerek püre haline getirilmiş haşlanmış patates rendesi ve peynir), orta akıcılıkta çorba kıvamında muhallebi, şeftali, armut, kayısı gibi meyvaların sulandırılmış püreleri. Birkaç gün boyunca iyice uyum sağladıktan sonra yine püre kıvamında et, tavuk, balık, fasulye, mercimek ve yumurta gibi proteince zengin gıdalar bu pürelere eklenerek alınmalıdır. 
 
Tüm gıdaların yağ ve şeker oranlarının düşük olmasına dikkat edilmelidir.Gıdalarınızın sertlik-yumuşaklığı bir bebeğin yiyebileceği düzeyde olmalıdır. Blender’dan faydalanılabilir, çok iyi ezmek kaydıyla çatal ve kaşık da kullanılabilir. Lezzeti artırmak için yağ ve şeker oranı az, akışkanlığı uygun soslar da kullanmak mümkündür.
 
Bu dönemde yiyebileceğiniz besin miktarı 100 gram veya 5-6 yemek kaşığı kadar olmalıdır. Bunu sağlamaya çalışın. Ana yemek olarak patates püresi ve yanında balık püresi gibi bir ikili yenebilir. Birbirini tamamlayıcı iki çeşit gıda hazırlanması şu aşamada sizin için yeterlidir.
 
Doyma hissettiğiniz anda yemek yemeyi durdurmak gerekir. Yeni mideniz önceki midenizin üst kısmındadır ve tokluk hissi sizin alışık olduğunuzdan daha farklı bir şekilde oluşacaktır. Yeni mide görevi gören kese göğüs bölgesine yakın olduğu için burada hissedilir. Bazı kişiler bunu bir “sıkılık”, bir “ağırlık” olarak ifade etmektedir.
 
Her gün 1.5 litre su içilmelidir. Bu miktar yemek aralarında 100-200 ml''''''''lik bölümler halinde güne yayılarak alınmalıdır. Yemekle birlikle su içmeniz doğru değildir.
 
Dönem Boyunca Uygulanabilecek Örnek Yemek Listesi
 
Sabah Kahvaltısı
 
Bir küçük kase yoğurt veya taze lor peynir veya 3 yemek kaşığı yulaf lapası
 
Öğle Yemeği
 
Bir fincan dolusu ılık çorba veya çırpılmış yumurta Akşam YemeğiPatates-balık püresi veya beyaz sosta tavuk veya patatespüresi ve yanında peynir veyakarışık sebze püresi ve yanında patates püresi
 
Öğün Aralarında (günde bir kez, bir öğün arası tercih edilecek)Haşlanmış elma ile birlikte krema veya muhallebi veya muz püresi veya sütlü puding (pirinçli puding yani sütlaç veya irmikli puding) veya yoğurt veya taze lor peyniriSu (maden suları ve köpüklü, gazlı sular uygun değildir), çay,kaymağı alınmış süt veyameve suları veya diyet için imal edilmiş ezmeler
 
4-6. Haftalar
 
İlk dört haftada aldığınız gıdalara devam edin ancak bu kez püre halinde olması gerekmez. İyice çiğnemek, gıdaları yürümeye henüz başlamış bir çocuğun yiyebileceği yumuşaklığa getirecektir. Bu dönemde de yumuşak ve aynı miktarda gıda günde 4-5 öğünde alınmalıdır. Lokmalar küçük olmalı ve iyice çiğnenmelidir.
 
6. Haftadan Sonra
 
Şimdi uzun süreli beslenme planını uygulamaya hazırsınız. Artık sadece kalori alimim azaltmak ve kilo kaybetmek için az yemiyorsunuz, aynı zamanda sağlığınız için gerekli olan gıda yapı taşlarını da yeni sindirim sisteminizi etkin şekilde kullanarak almayı hedeflemelisiniz. Önceden büyük bir mide ile çok yiyerek kilo yapıcı yağ ve şekeri alıyordunuz ama bunlar arasında protein, vitamin gibi çok önemli yapı taşları da vardı ve bunları da yağ ve şekerle birlikte yeterince ve fazlaca alıyordunuz. Ancak şimdi tercih etmek ve seçmek durumundasınız. Çok yağ ve şeker içeren gıda aldığınızda,daha gerekli protein ve vitamin için hem yer kalmamaktadır hem de onikiparmak bağırsağı işlev görmediği için emilimi yapılamamaktadır. Beslenme tercihleri kişiye göre değişmektedir; ancak gastrik bypass sonrası izlenmesi gereken bazı altın beslenme kuralları şunlardır:
 
Şekerli gıdalardan kaçının!Yüksek miktarda şekerli gıda alımı vücudunuzda çökkünlük, bitkinlik veya halsizlik olarak tabir edebileceğimiz duruma sebep olacaktır. Buna aşırı bulantı, mide de nahoş bir his, ishal, karın ağrısı ve zayıflama eşlik edecektir. Çok şeker alındığı zaman insülin çok miktarda salgılanacaktır ama sindirimin bypass''''''''tan sonraki yeni yolu insülinin şekere yanıt verme mekanizmasını değiştirmiştir. Bu, şekere karşı içsel bir nefret yaratan gastrik bypass''''''''ın önemli bir avantajı olarak değerlendirilebilir. Böyle bir durum karşısında şeker miktarı azalıncaya kadar yatarak dinlenmeli, şekerin çözelti yoğunluğunu azaltıp bir an önce gitmesi için sıvı alınmalı, insülin seviyesinin düşmesi beklenmelidir. Eğer size herhangi bir ilacın sıvı haldeki türevleri reçetelenirse ve bu ilaçlar özellikle antibiyotiklerse, şeker içermeyenleri tercih edin.
 
Günde 3 Öğün Yiyin!
 
Öğün aralarında herhangi bir şey yemeden, günde üç öğün yemek yemelisiniz. Gün içinde herhangi bir saatte olabilecek "abur cubur” ve “küçük atıştırma” biçimindeki beslenme tarzının oluşmasına izin vermeyin.Sağlıklı, katı gıdalar yiyin!Yumuşak gıdalar kolayca sindirim sisteminden aşağı kayar ve birçok yumuşak gıda yüksek oranda şeker ve yağ içerir, dolayısıyla yukarıda bahsettiğimiz sıkıntıları yaşamanıza sebebiyet verir. 
 
Ayrıca bu yumuşak gıdalar içerdikleri yüksek kalori nedeniyle kilo vermeyi yavaşlatabilir ve durdurabilir. Çok fazla sos kullanmadan katı gıdalar tercih edilmelidir (küçük bir parça tavuğun yanında, garnitür sebzeler bir çorba kaşığı sos veya et suyu ile yenebilir). Bu şekilde daha az ve kaliteli yiyerek daha uzun süre tok kalınabilir.Yavaş yiyin ve kendinizi tok hisseder hissetmez yemek yemeyi bırakın!
 
Obez kişilerin büyük çoğunluğu acele ederek ve çiğnemeden yemek yemeğe alışmış bireylerdir. Yemeğinizi yavaş yiyin. Mide duvarının gerginliği beyne tok olduğunuzu söylemektedir, bu durumda yemek derhal kesilmelidir. Aksi halde acı hissetme ve kusma riski ile karşılaşılacaktır. Bu hususa dikkat edilmelidir. Gıdaları çok küçük ısırıklar (kurşun kalemlerin arkasında bulunan silgi veya irice bir misket kadar parçalara ayrılmış haldeki et, tavuk v.s) halinde alın ve doygunluğu hissetmeye başladığınızda yemekten vazgeçin.Bol sıvı alimini devam ettirin!
 
Ameliyatınızdan önce yediğiniz gıdalarla, çok miktarda sıvıyı alabiliyordunuz ama şimdi küçük miktarlarda yiyebildiğiniz için bu miktarlar gerekli sıvı alımı için yeterli olamayacaktır. Sıvı alimim özellikle yemek dışı zamanlarda artırmalısınız. Yemeklerden bir saat sonra ve diğer öğüne yarım saat kalıncaya kadar olan sürede sıvı almalısınız. Eğer yemekten hemen önce sıvı alırsanız bu kez yemek yemeniz mümkün olmayacaktır. 
 
Kalorisi yüksek sıvı gıdaların ve alkolün sadece sizin günlük kalori aliminizi artırmaktan başka bir işlevi yoktur. Bunlardan kaçınmak gerekir. Kadınların kalsiyuma ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç kaymağı alınmış süt ve diğer süt ürünlerinden karşılanabilir. Meyva sularından, ezme gıdalardan ve milk-shake denilen süt, meyva ve yüksek şekerle yapılan gıdalardan uzak durulmalıdır. İlk birkaç haftada içmeyi denerseniz gazlı, köpüklü gıdaların rahatsız ettiğini ve bulantıya sebep olduğunu keşfedebilirsiniz. Bunları denemektense tamamen kaçınmak en iyi yol olacaktır.
 
Sağlıklı Diyet
 
Sağlıklı bir diyet temel 5 gıda grubunun her birinden uygun miktar alınarak yapılan diyettir. Bu gıdalar ve alınması gereken miktarlar şöyledir:Et, balık, yumurta, fasulye gibi gıdalardır. Gün boyunca 2- 3 kez ve 60-90 gram olarak alınmalıdır. Et ve tavuk gibi gıdaları yutmadan önce çok iyi çiğnemelisiniz.
 
Süt ve süt ürünleri
 
Bu gruptan az yağlı peynirleri seçip günde 1-2 kez 30-60 gr alabilirsiniz. Kaymağı alınmış süt ve az yağlı yoğurt tercih edilmelidir. Önerilen süt ürünü porsiyonları diyetinizden yeterli kalsiyumu elde etmenizi sağlayacaktır.Meyve ve sebzelerGünde 4-5 porsiyon almaya çalışın. Küçük bir su bardağı tatlandırılmamış domates suyu bir porsiyon olarak düşünülebilir. Salatalar her zaman kolay sindirilebilir. Yeşil sebzeler de genelde kolay sindirilir.
 
Karbonhidratlar
 
Ekmek, patates ve tahıllar başlıca karbonhidrat kaynaklarıdır. Günde 2 porsiyon alınmalıdır. Gastrik bypass uygulanan birçok kişi için, bu gruptan bazı gıdaları sindirmek oldukça zordur. Beyaz undan yapılan yumuşak ekmeği ve gevrek ekmeği sindirimi daha kolay olan tam buğday ekmeği veya kepekli ekmekle değiştirin. Her öğünde 60-90 gr’lık (2-3 dilim) küçük bir porsiyon yenilmesi uygun olur.
 
Proteinli gıdalar
 
Yağlar ve şekerli yiyecekler
 
Pişirme işlemi için az miktarda zeytinyağı kullanın ve pud- ding yerine az yağlı yoğurt tüketin. Yukarıda bahsedildiği gibi, kusma ve halsizliğe neden olacak çikolata, tatlı, dondurma gibi gıdalardan kaçının.
 
Gastrik Bypass Ameliyatından Sonra Vitamin Kullanımı
 
Gastrik bypass ameliyatından sonra ek vitamin alımı çok önemlidir. Çünkü yeterli miktardaki vitamini gıdalarınızdan alabilmeniz artık mümkün değildir. Vitamin ve mineral eksikliği gastrik bypass cerrahisinden sonra görülen ancak ortadan kaldırılabilen bir komplikasyondur. Kitabın 8.1. bölümünde bu konu detaylıca anlatılmıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp