Gasterophilıdae Ailesi

Gasterophilıdae Ailesi : Bütün dünyada bulunan bu sineklerin konakları at, eşek ve bunlara benzer hayvanlardır. Larvaları bu hayvanların sindirim yollarında yaşarlar. Ağız çengelleri ile mide veya barsak mukozasına yapışmışlardır. Yerleşme yeri ilgili türe göre değişmektedir.Erişkin sinekler 9-18 mm boyunda ve kahverengidir. Oldukça ince ve sık tüylerle kaplı kaim ve sağlam gövdeleri vardır. Biraz bal arısına benzerler. Kanadındaki 4. ven düzdür ve kanadın kenarına kadar ulaşmaz. Antenler yüzdeki oyuklar içine tam yerleşmiştir. Antenin aristası çıplaktır. Karnın uç kısmı vücudun altına doğru kıvrılmıştır.

Erişkinleri 5-10 gün yaşarlar, çok az miktarda besin alırlar. Konaklarını ısı- ramazlar, fakat çok huzursuzluk vericidirler. Üçgen biçimindeki yumurtalarını hayvanların deri, kıl ve dudaklarına yapıştırırlar. Gasterophilus nasalis ve G.haemor- rhoidalis alt dudak ve çeneye, G. intestinalis bacakların iç kısmına ve karına yumurtlarlar. Yumurtada iki hafta içinde larva gelişir. Hayvan kıllarını yaladığında dilin basıncı veya ağıza geldiğinde dişlerin ve dilin basıncı ile larva çıkar. Larva ağız dokularına yapışır, epitel dokusunun altına yerleşir, biraz daha gelişince son yerleşme yeri olan mide veya barsağa gelir. Burada 8-12 ayda olgunlaşır. Larvaların bulunduğu dokuda lokal iltihap ve fibroz olur. Fazla larva ile infekte hayvanda halsizlik vardır. Olgunlaşan larva dışkı ile çıkar ve toprağa karışır. Kurumuş at gübresi veya yumuşak toprakta pupa haline geçer. 3-4 haftada pupadan erişkin sinekler çıkarlar. Evrim için bir yıl kadar süre gereklidir. Pupadan çıkınca erişkin sinekler hemen çiftleşirler. Normal olarak ılıman iklimli bölgelerde yaz mevsiminin başında yumurtlarlar.

Patojenlik

Arızî olmasına rağmen, özellikle sıcak bölgelerde insandaki infeksiyon pek seyrek değildir. Yumurtalar insanın derisi üzerine bırakılınca çıkan larvalar derinin içinde stratum germinativuma kadar ilerleyip orada yuvalanırlar. Gelişigüzel yerlerde yerleşip deri miyazı meydana getirirler. Bu larvalar aylarca yaşayabilir. Derideki kıvrımlı iltihabl çizgi göç yollarını gösterir ve bu yolun en öndeki kısmında larva bulunur. Larva açtığı tünelde 24 saatte birkaç mm ilerler. Bu duruma mutad olaraklarva migrans adı verilmektedir. İnsanda en çok infeksiyon yapan GasteropM-lus intcstinalis’dir.İnfeksiyonda çok şiddetli kaşıntı vardır. Kaşınma sonucu bakterilerle ikinci infeksiyonlar ortaya çıkar.

Tam ve tedavi

Larva genellikle iltihab! çizginin hemen ön kısmında bulunur. Berrak madeni bir yağ damlatılarak şeffaflaşan deriden görünür hale getirilir. Büyüteçle bakıldığında vücut segmentlerinde geriye doğru yönelmiş dikenler kolaylıkla görülürler. Buradan keskin bir iğne ile çıkarılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp