Galeazzi Kırıkları

Galeazzi Kırıkları : Galeazzi kırığı radius 1/3 orta-distal birleşiminde kırık ile birlikte distal radioulnar eklem subluksasyonudur. Tüm önkol kırıklarının %5'ini oluşturur. Laboratuar koşullarında bu kırığı oluşturmak henüz mümkün olmadığından oluş mekanizması aydınlanmamıştır.Ulnar stiloidde kırık var ise, ön-arka radyogramda distal radyo-ulnar eklem aralığındagenişleme görülüyor ise, yan radyogramda ul- naya göre radius disloke ise veya ulnaya göre radius 5 mm' den kısa ise distal radyo-ulnar eklemde subluksasyon veya dislokasyon olduğu düşünülür.Brakioradiyalis, pronator teres ve baş parmak ekstansörlerinin etkileri ile kapalı re- düksiyonda pozisyon kaybı olur.

Bu nedenle Galeazzi kırıklarında çoğunlukla açık redük- siyon ve internal fiksasyon tercih edilmektedir. Anterior yaklaşımla redüksiyon sağlanır ve 6 delikli 3.5 mm'lik plak ile fiksasyon yapılır. Bu seviyede intramedüller fiksasyon ve daha küçük plaklar yetersiz kalmaktadır. Distal radioulnar eklemde mutlak anatomik redüksiyon aranır. Ameliyat sırasında pro- nasyon ve süpinasyonda stabilizasyon yeterli bulunursa ameliyat sonrasında hemen aktif haraket egzersizlerine başlanır. Ulnar stiloi- din de vida veya Kirschner telleri ile fikse edilmesi stabiliteyi artırır. Yeterli stabilite sağlanamaz ise ameliyat sonrası 6 hafta kadar supi pozisyonda alçı immobilizasyonu uygundur.


Distal radioulnar eklem konsantrik olarak redükte olmuyor ise ekstensör karpi ulnaris tendonunun interpoze olduğu düşünülerek bu ekleme açık redüksiyon yapılır.Galeazzi kırığı tedavisinde komplikasyonu sık rastlanılan bir kırıktır. Kaynamama,geç kaynama, implant çıkartıldıktan sonra yeniden kırılma veya infeksiyon gibi genel kırık komplikasyonları dışında, radiyal sinir lezyonu ve distal radioulnar eklem instabilite- si gibi bu kırığa özgün komplikasyonlar görülebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp