Folik Asit Eksikliği Anemisi

Folik Asit Eksikliği Anemisi

Folik asit eksikliğinden kaynaklanan bu anemi, B12 vitami eksikliğine benzerdir -kırmızı kan hücreleri büyüktür ve daha az sayıda bulunurlar. Beyaz kan hücreleri genellikle anormal görünürler ve hem beyaz kan hücreleri hem de plateletler (trombositler) az sayıda bulunabilir.

B12 vitamininin tersine, folik asit vücut tarafından büyük miktarda ve uzun süre depolanmaz. Sürekli bir folik asit vitamini takviyesi gereklidir. Kronik hemolotik anemide olduğu gibi, kırmızı kan hücrelerinin uzun bir süredir fazla üretilmesi nedeniyle vücut, folik asitsiz kalabilir.

Folik asit eksikliğinin en yaygın nedeni, yeterli folik asit içermeyen bir beslenmedir. Bu eksikliğe; özellikle çölyak hastalığı ya da Crohn hastalığı (İltihaplı) olmak üzere ince bağırsaktan folik asit emilimi kabiliyetinizi engelleyen herhangi bir hastalık, ince bağırsağınızın bir kısmının cerrahi olarak alındığı bir ameliyat ya da alkolizm neden olabilir.

Folikasit; karaciğerde, yapraklı yeşil sebzelerde ve öğütülmemiş hububatlarda bulunur fakat bunların pişirilmesi, folik asiti kolayca tahrip edebilir. Çeşitli bağırsak hastalıkları, folik asitin zayıf emüimine yol açabilir. Alkoliklerde, kötü beslen¬diklerinden dolayı sıklıkla folik asit eksikliği görülür; alkol, folik asit emildiğinde bile, folik asit metabolizmasını tozabilir.

Son yılların en önemli tıbbi keşiflerinden birinde, bir folik asit vitamin hapı kullanmanın ya da beslenme aracılığıyla yeterli miktarda folik asit almanın en yaygın doğum defekti (kusuru) olan sinir yolu kusurlarım %70 azalttığı bulunmuştur.

Folik asit aynı zamanda, doğal bir madde olan ve yükseldiğinde kalp hastalığına ve felce katkıda bulunan homosistein düzeyini de normale dönüştürmeye yardımcı oluyor gibi görünmektedir.

1998′de hükümet (Amerikan hükümeti), ekmek ve un gibi hububat ürünlerine folik asit eklenmesini zorunlu hale getirmiştir. Hamile kalmayı planlayan kadınların, anemi ve doğum defektlerine (kusurlarına) karşı korunmak için hamilelikten önceki birkaç ayda folik asit takviyeleri kullanmaları gerekir. Folik asit takviyeleri tüm hamile kadınlar tarafından kullanılmadır; bu vitamin, prenatal (doğum öncesi kullanılan) vitaminlerde mevcuttur.

SEMPTOMLAR

Folik asit eksikliği, erken aşamalarında semptomlara neden olmayabilir. Daha şiddetli vakalarda; baş ağrısı, yorgunluk, iltihaplanmış bir dil, solgunluk (beniz uçukluğu), nefessizlik ve göğüs ağnsına neden olabilir. Eksikliğin sinir sistemi üzerindeki etkisinden dolayı, bazen ayaklarda karıncalanma oluşabilir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Folik asit eksikliğiniz olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzu görünüz. Doktorunuz, hastalığın neden olduğu büyük kırmızı kan hücrelerinin varlığı ile düşük hemoglobin ve folik asit seviyelerini ortaya çıkarabilecek olan bir tam kan hücresi sayımı yapacaktır. Doktorunuz, laboratuar testleri kullanarak ve eğer beslenmeniz bu eksikliğin nedeni değilse, muhtemelen, gastrointestinal traktınızı değerlendirerek altta yatan bir neden olup olmadığına bakacaktır.

Tedavi, altta yatan nedene bağlıdır. Kronik hemolotik anemi gibi kalıcı, iyileştirilemez bir hastalığınız varsa ya da folik asit emilimi kabiliyetinizi engelleyen bir ameliyat geçirmiş-seniz, doktorunuz folik asit takviyeleri almanızı önerebilir.

Buna ek olarak; folik asiti engelleyen ilaçlar -bazı sara ilaçları, antikanser ilaçları ve metotreksat gibi- kullanıyorsanız, doktorunuz folik asit eksikliğini engellemek çin folik asit hapları reçete edebilir. Bunun haricinde sağlıklıysanız, önerilen günlük alım miktarı 400 mikrogramdır.

İnsanların büyük bir blümü için, folik asit takviyeleri almak güvenlidir. Ancak bazı araştırmalar, günde 400 mikrogramdan fazla folik asit almanın yaşlı kişilerde daha yaygın bir hastalık olan B12 vitamini eksikliğinin semptomlarını maskeleyeceğini gstermektedir. Bu grupta yer alıyorsanız, folik asit takviyeleri almadan önce doktoru¬nuzla konuşunuz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp