Fibröz Kortikal efekt Ve Kemikleşmeyen (Nonosifiye) Fibrom

Fibröz Kortikal efekt Ve Kemikleşmeyen (Nonosifiye) Fibrom :

Fibröz kortikal defektler 2 yaşın üstündeki çocukların %30 ila %50'sinde görülür; muhtemelen gerçek neoplaziler olmaktan çok gelişimsel bozukluklardır. Büyük çoğunluğu 0,5 cm'den küçüktür ve distal femur ve proksimal tibya metafizinde gelişirler; neredeyse %50'si bilateral ya da çokludur. Büyük lezyonlar (S6 cm) kemikleşmeyen fibromlara dönüşürler.

Morfoloji

Hem fibröz kortikal defektier, hem de kemikleşmeyen fibromlar ince bir skleroz alanı ile çevrili keskin sınırlı radyolusen bölgeler olarak ortaya çıkarlar. Çıplak gözle gri ila sarımsı kahverengi, mikroskopik olarak sitolojik açıdan benign fibroblastlar ve Mültinükleer formlar da dahil aktive makrofajlar içeren selleler lezyonlardır. Fibroblastlar klasik olarak girdapsı (dönen çark gibi) dizilim gösterirler.

Klinik Özellikler

Fibröz kortikal defektler semptomsuzdur ve genellikle sadece rastlantısal radyografik lezyonlar olarak fark edilirler. çoğu birkaç yıl içinde kendiliğinden normal kortikal kemiğe dönüşür ve biyopsi gerektirmez. Kemikleşmeyen fibroza dönüşen tek tük birkaç tanesi patolojik kırıkla ortaya çıkabilir; bu tür durumlarda diğer tümörleri dışlamak için biyopsi gerekli olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp