fenilketonüri testi normal değerleri

Fenilketonüri Tedavisi Makale 2 :

TEDAVİ

Tanısı konulan hastanın tedavi programı ile ilgili olarak Prof. Dr. Mübeccel Demirkol, bilgiler verdi: “Fenilkatonürinin tedavisi çok özel bir tedavi. Diyet tedavisi... Besin yoluyla tedavi... Ancak uyguladığımız çok özel tıbbi besin dediğimiz besinler var. Bu tıbbi besinlerin Türkiye‘de tanınmasına, ithali için vergileriyle ilgili çok ciddi sorunlar hala yaşanmakta. Çeşitlilikleri açısından da sorunlar yaşanmakta. Bu nedenle ilgili makamların bu konuyu önemsemeleri ve çözümleri için yardım istiyoruz. Bu tıbbi besinler doğumdan sonra çocuğa uygulanmaya başlanıyor. Bu çocuklarda protein dışında tüm besi öğeleri rahatlıkla verilebiliyor. Ama proteinin yapı taşlarından olan fenilalini kısıtlı almaları gerekli. Bu besinle suni protein vermiş oluyoruz. Ve tamamen sağlıklı bünyesinin değişmesini sağlamış oluyoruz.”

Anne sütü ile ilgili olarak ise Prof. Dr. Mübeccel Demirkol, şunları söyledi: “Başlangıçta kan fenilanin düzeyi yüksek olduğunda özel bir yaklaşımla sadece birkaç gün emmesine ara vererek, kan düzeyini düşürüyoruz. O dönemde anne sütünü sağmaya devam ediyor. Arkasından tıbbi besinle birlikte anne sütünü elbette alabiliyorlar... Anne sütü bizim açımızdan çok önemli. Çocuğun imminolojik savunması açısından son derece önemli.”

TEDAVİ SÜRESİ

Tedavi süresinin yaşam boyu olduğunu belirten Prof. Dr. Mübeccel Demirkol, fenilketonürinin tedavi süresi ile ilgili olarak şunları söyledi: “Bugün bilim bu tedavinin yaşam boyu sürdürülmesini kabul ediyor. Tabi ki kısıtlama giderek yavaşlatılıyor. Beyin gelişim hızına azalmasına paralel olarak. Tedavi ömür boyu. Fenilaninden kısıtlanma oranı, zamanla beyin gelişimi yavaşladığında azaltılıyor. Ama yaşam boyu tedavi ediliyor. İleri yaşlarda bu tedavi, şimdi sağlıklı beslenme dediğimiz bitkisel besinler ağırlıklı beslenme şekline dönüşüyor.”

TEDAVİDE KULLANILAN TIBBI BESİNLER

Tedavide kullanılan özel tıbbi besinlerin ithaliyle ilgili sorunlar var diyen ve yetkililerin yardımcı olmasını isteyen Prof. Dr. Mübeccel Demirkol, normal beslenmeye geçildiği zaman nasıl bir ayırım yapıldığını, özellikle nelerin yenilmesi ve nelerin yenilmemesi gerektiğini açıkladı: “Protein özellikle hayvan kaynaklı besinlerde yüksek miktarda bulunuyor. Ayrıca kuru baklagillerde, protein oranı yüksek. Bu hastaların vücutlarındaki enzimin eksiklik derecesine göre. Biz, buna kan düzeyleriyle kontrol ederek, yaklaşım yapıyoruz. Alması gereken protein miktarını belirliyoruz. Bu hastalar, genellikle sebze ve meyveleri başlangıçta ölçerek, tartarak öğretiyoruz. Daha sonra da bazı sebze ve meyvelerin serbest tüketimi sağlanabilir. Hayvansal besinler ise, ağır tipinde yaşam boyu verilemiyor maalesef. Et, süt, yumurta gibi besinler, hayvansal kaynaklı besinler verilemiyor. Bunun yerine bu aminoasit karışımlarını içeren, zarar veren fenilanini içermeyen tıbbi besin, protein kaynağı olarak sunuluyor.”

TEDAVİNİN ETKİSİ

Bütün bu gösterilen özene rağmen çocuklarda zihinsel gelişim geriliği olma riski ile ilgili olarak Prof. Dr. Mübeccel Demirkol, şunları söyledi: Fenilkatonüri hastalığı, doğumdan sonra erken tanınır, yenidoğan döneminde hemen tedavi başlanırsa, fenileninin düzeyinin tam kontrolleri düzenli olarak yapılarak ve düzenli uygulanarak, iyi bir iş birliği içinde, anne, baba, hekim arasındaki iyi işbirliği içinde tamamen sağlıklı birey olarak topluma kazandırılır.”

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp